Μπορεί η ΕΥΑΘ, η ΕΥΔΑΠ και η ΔΕΗ να εξαιρέθηκαν προς στιγμήν από το Υπερταμείο, αλλά τίποτα δεν έληξε ούτε για αυτές τις εταιρείες, αλλά ούτε και για τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση, πριν τις εξαιρέσει, βρήκε τρόπο να χώσει μέσα στις εταιρείες αυτές τους δανειστές από την πίσω πόρτα. Μέσω της πώλησης των δανείων που έχουν πάρει αυτές οι εταιρείες. Πρόκειται για τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου που διακαώς ζητούν οι δανειστές να συμπεριληφθούν στα κόκκινα και στα εξυπηρετούμενα δάνεια που θα πουληθούν στα funds και για τα οποία η κυβέρνηση υποτίθεται και πάλι ότι αντιδρά, ότι στύλωσε τα ποδάρια και χάραξε μάλιστα και κόκκινες γραμμές. Από αυτές τις κόκκινες γραμμές που χάραξε σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις, αλλά υποχώρησε – ή για να λέμε την πλήρη αλήθεια, αποχώρησε εντελώς – από το όποιο πεδίο διαπραγμάτευσης.
Κι επειδή δεν περιμέναμε τίποτε άλλο από την κυβέρνηση, ήδη από χθες έγινε γνωστό ότι σήμερα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει τροπολογία για το συγκεκριμένο θέμα στη Βουλή. Από αυτές τις τροπολογίες που ανοίγουν διάπλατα τι πόρτες στους δανειστές και στις εταιρείες που περιμένουν να αρπάξουν, εντελώς δωρεάν, όλες τις ελληνικές ΔΕΚΟ, αλλά και το όποιο μέλλον τους και την όποια πιθανότητα ανάπτυξής τους. Στα χαρακώματα της διαπραγμάτευσης βρίσκεται και πάλι σήμερα η κυβέρνηση με τους δανειστές. Όχι ότι μάχεται. Απλά κάθεται και βλέπει τους απέναντι να έρχονται. Ίσως τους βάζει και ‘κανα ποτήρι νερό να δροσιστούν μετά από το δρόμο που κάνουν μέσα στη ζέστη.
Έτοιμη είναι λοιπόν να τα αλλάξει και πάλι όλα η ελληνική κυβέρνηση, για να διευκολύνει τους δανειστές να πάρουν τζάμπα, νερό, ενέργεια, και ότι άλλο θελήσουν, δίνοντάς μας κανένα χαρτζιλίκι για να το βάλουμε σαν εγγύηση στο Υπερταμείο των 50 δις. Τα οποία χρήματα θα τα πάρουν και πάλι οι δανειστές γιατί, έτσι όπως χαρίζει η ελληνική κυβέρνηση τα πάντα όλα, όχι 50 δις δεν πρόκειται να μαζέψει για να τα βάλει εγγύηση, ούτε καν 50 ευρώ δεν θα μείνουν. Και μετά, φυσικά, θα ενεργοποιηθεί ο περιβόητος κόφτης.
Δηλαδή, αφού θα χαριστούν τα πάντα στους δανειστές, οι Έλληνες φορολογούμενοι θα πληρώσουν κι από πάνω, γιατί δεν συγκεντρώθηκε το απαραίτητο ποσό.
Αυτή τη στιγμή, το μεγαλύτερο ανεξόφλητο εγγυημένο υπόλοιπο δανείων στις επιχειρήσεις εκτός γενικής κυβέρνησης έχει η ΔΕΗ και ακολουθούν το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο ΔΕΣΦΑ, ο ΑΔΜΗΕ, η εταιρεία «Αττική Οδός» και η Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου. Αυτά, μόλις ανοίξει το δρόμο η ελληνική κυβέρνηση, μπορούν αυτόματα να πουληθούν σε ξένα funds. Και μετά θα πέσουν βροχή οι αυξήσεις στα τιμολόγια, και ο Έλληνας φορολογούμενος θα επιστρέψει στο φωτισμό με το κερί.
Τα εγγυημένα δάνεια ανέρχονται σε 6,2 δισ. ευρώ και τα έχουν πάρει οι μεγαλύτερες εταιρείες υποδομών της χώρας καθώς και επιχειρήσεις και νοικοκυριά που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές. Σε αυτά προστίθενται εγγυημένα δάνεια επιπλέον 7,49 δισ. ευρώ τα οποία έχουν χορηγηθεί με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου σε αμιγώς κρατικές επιχειρήσεις εντός της Γενικής Κυβέρνησης, πολλές από τις οποίες συγκαταλέγονται στην κατηγορία των «νέο-προβληματικών» ή διασώθηκαν πρόσφατα, όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Το μεγαλύτερο ανεξόφλητο εγγυημένο υπόλοιπο δανείων έχει η ΔΕΗ με 2,030 δισ. ευρώ. Ακολουθεί ο Διεθνής Αερολιμένας με 438,63 εκατ. ευρώ, ο ΔΕΣΦΑ με ανεξόφλητο εγγυημένο υπόλοιπο 238,11 εκατ. ευρώ, ο ΑΔΜΗΕ με 188,3 εκατ. ευρώ, η εταιρεία «Αττική Οδός» με εγγυημένα δάνεια 101,1 εκατ. ευρώ, η Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου με 950 χιλ. ευρώ, ενώ στην ίδια κατηγορία δανείων εκτός Γενικής Κυβέρνησης περιλαμβάνονται επίσης εγγυήσεις δανείων συνολικού ανεξόφλητου ύψους 1,575 δισ. ευρώ προς ιδιωτικές επιχειρήσεις, καθώς και επιπλέον 1,638 δισ. ευρώ δανείων τα οποία έχουν δοθεί για την αποκατάσταση πληγέντων από φυσικές καταστροφές.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου έχουν πάρει ακόμη οι εταιρείες και φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και στις 31 Μαρτίου 2016, έφταναν τα 7,49 δισ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται εγγυημένα από το Δημόσιο δάνεια κρατικών επιχειρήσεων, όπως η Αττικό Μετρό με 2,079 δισ. ευρώ, ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας (ΟΣΕ) με 4,008 δισ. ευρώ, η Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) με 339,17 εκατ. ευρώ, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) με 95 εκατ. ευρώ και η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) με 2,10 εκατ. ευρώ.
Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται επίσης οργανισμοί και Δήμοι οι οποίοι έχουν δανειστεί με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου όπως: Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων Α.Ε. (ΟΣΚ) με 544,42 εκατ. ευρώ, το Μέγαρο Μουσικής (ΟΜΜΑ) με 201,4 εκατ. ευρώ, η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) με 156,4 εκατ. ευρώ, ο Δήμος Αθηναίων με 48,42 εκατ. ευρώ, ο Δήμος Ηρακλείου με 22,27 εκατ. ευρώ, η Εθνική Βιβλιοθήκη (3,97 εκατ. ευρώ) και το Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών (520 χιλ. Ευρώ).
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Όποια υποδομή έχει γίνει με δάνειο για να διορθωθούν προβλήματα από πλημμύρες και καταστροφές, τα παίρνουν τα funds. Τα διαμερίσματα που έχει μοιράσει ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, τα παίρνουν funds. Σε περίπτωση που δεν πληρωθούν, οι δικαιούχοι, άνθρωποι φτωχοί που δεν είχαν στον ήλιο μοίρα, πετιούνται στο δρόμο.
Αυτά υποτίθεται ότι παλεύει για να σταματήσει η ελληνική κυβέρνηση. Αλλά αν κρίνουμε από τη χλιαρή αντίστασή τους στους δανειστές από άλλες περιπτώσεις «σκληρής» διαπραγμάτευσης, το σίγουρο είναι ότι, μέχρι να διαβάσετε αυτό το κείμενο, η κυβέρνηση θα έχει δεχτεί την πώληση των δανείων κόκκινων εγγυημένων δανείων σε funds.
danioliptes.gr