Σενάρια για τις επιπτώσεις της επιμήκυνσης σε ΑΕΠ και έλλειμμα φαίνεται ότι ήδη καταστρώνει η τρόικα στις 2 πλευρές του Ατλαντικού. Τόσο η ΕΕ όσο και το ΔΝΤ προβλέπουν, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο εκδοχές στις μακροοικονομικές εκτιμήσεις τους.
Αναμένεται ότι θα «κλειδώσουν» τον Σεπτέμβριο για να υπολογιστεί το τελικό πακέτο μέτρων του αναθεωρημένου Μνημονίου: η μία πρόβλεψη έχει ως βάση ότι τα μέτρα θα ληφθούν σε 2 χρόνια και η άλλη πρόβλεψη ότι θα επεκταθούν σε 4 έτη.
Όλα αυτά όμως, αναφέρουν στελέχη που γνωρίζουν σε βάθος το ζήτημα, βρίσκονται ακόμη στην σφαίρα των μακροοικονομικών σεναρίων που οφείλουν οι τεχνοκράτες των οργανισμών να κάνουν για να προετοιμαστούν για κάθε πιθανό ενδεχόμενο. Τα ίδια στελέχη μάλιστα αρνούνται ότι έχει παρουσιαστεί και συζητηθεί εντός του οικονομικού επιτελείου κάποιο επίσημο ελληνικό σχέδιο περί επιμήκυνσης.
Ενδιαφέρον είναι ότι σύμφωνα με ένα από τα σενάρια που φέρεται να επεξεργάζεται η τρόικα, η πιθανή επιμήκυνση μπορεί να έχει και «παρενέργειες» στην ύφεση. Οι τεχνοκράτες στα σενάρια που είναι σε γνώση της κυβέρνησης, φέρεται να εκτιμούν ότι αν τα μέτρα «μοιραστούν» σε εύρος 4ετίας, τότε η ύφεση θα «μοιραστεί» επίσης σε πιο πολλά χρόνια.
Εκτιμούν επίσης –σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες– ότι σε αυτό το σενάριο (της επιμήκυνσης) μπορεί και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για τη μείωση του ελλείμματος να είναι περισσότερα…
Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, ακόμη και αν υπάρξει μία –κρίσιμη για τις διακομματικές ισορροπίες–πολιτική δήλωση από τους αξιωματούχους της ΕΕ προς τον πρωθυπουργό που να είναι θετική προς αίτημα για επιμήκυνση, το καίριο ζήτημα είναι άλλο: να βρεθούν τα 11,5 διςσ. ευρώ και να γίνουν πολιτικά αποδεκτά. Βεβαίως, εξηγούν οι ίδιες πηγές, η κυβέρνηση ελπίζει ότι αν έχει στα χέρια της έστω και λεκτική δέσμευση για επιμήκυνση του πακέτου, τότε η πολιτική συμφωνία ίσως “χωνευτεί” πιο εύκολα από τα κομματα που απαρτίζουν την κυβέρνηση, μειώνοντας τον κίνδυνο διαφωνίας…
capital
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.