Σε μια νέα φάση ισχυρότατης μετεξέλιξης και σοκ βρίσκεται το ελληνικό banking. Οι δύο σημαντικές περίοδοι των ελληνικών τραπεζών ήταν
1. Όταν οι τράπεζες μετά το σοκ της χρεοκοπίας λόγω του PSI+ και του haircut των ομολόγων ανακεφαλαιοποίηθηκαν με κρατικά κεφάλαια και εν συνεχεία οι διοικήσεις των τραπεζών στην προσπάθεια τους να αυξήσουν τον συστημικό ρόλο τους άρχισαν να μεγαλώνουν με συγχωνεύσεις και εξαγορές τραπεζών.
Ο στόχος όλων των διοικήσεων ήταν εξαγοράζοντας τις good bank των ελληνικών τραπεζών να αυξήσουν το ειδικό βάρος τους ώστε να μην πέσουν θύματα είτε εξαγοράς είτε διάσπασης.
Η Πειραιώς υπερσυγκέντρωσε τράπεζες και με τον τρόπο αυτό μείωνε τις κεφαλαιακές ανάγκες ενώ αύξανε την συστημικότητα της.
Το ίδιο έπραξαν και οι άλλες τράπεζες πλην της Εθνικής, αγόραζαν τράπεζες για να αποκτήσουν μέγεθος γιατί…το μέγεθος μετράει και στο banking.
Όταν διασφαλίστηκε ότι οι συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα είναι 4 είχε κλείσει ο κύκλος των εξαγορών και όσες κινήσεις έγιναν στην πορεία είχαν επί μέρους βελτιώσεις.
Στην περίοδο των μεγάλων deals οι 18 τράπεζες στην Ελλάδα έμειναν 4 μεγάλες συστημικές και η Attica bank και ο βασικός στόχος ήταν να διασωθούν και ισχυροποιηθούν όσες χαρακτηρίστηκαν συστημικές.
Η διάσωση των υπολοίπων τραπεζών ήταν επακόλουθο όχι ο πρωταρχικός στόχος.
Σε αυτή την φάση οι τράπεζες απέκτησαν συστημικότητα και αυτός ο παροξυσμός των deals είχε στόχο οι τράπεζες να μεγαλώσουν να αποκτήσουν μέγεθος ώστε να μην μπορούν να χρεοκοπήσουν ή να μην τις αφήσει το κράτος να χρεοκοπήσουν.
Η περίοδος αυτή ήταν δημιουργική μεν ενίσχυσε τις τράπεζες, μεγάλωσαν σε μέγεθος αλλά μεταφέρθηκαν και πολλά προβλήματα.
Υπολογίζεται ότι λόγω των deals που σημειώθηκαν στο ελληνικό banking οι 4 πρωτογενείς τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Alpha bank και Eurobank επωμίστηκαν ένα βάρος σε NPLs περίπου 25 δισεκ.
2. Και ενώ οι τράπεζες απέκτησαν μέγεθος για να διασωθούν, αποκτώντας μεγαλύτερη συστημικότητα – όσο πιο συστημική είναι μια τράπεζα τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να διασωθεί σε μια κρίση – τα προβλήματα των NPLs που έφθασαν στα 90 δισεκ. και των NPEs στα 117 δισεκ. προκάλεσαν νέο συστημικό σοκ στο banking.
Οι τράπεζες απέκτησαν μέγεθος και μαζί απέκτησαν και μεγαλύτερα προβλήματα.
Η διαχείριση των προβλημάτων εν μέσω κεφαλαιακής ανεπάρκειας και ύφεσης της οικονομίας ήταν αδύνατη.
Και έτσι φθάσαμε στο σήμερα.
Σήμερα μαίνεται ένας νέος παροξυσμός, ένα νέο σοκ στο ελληνικό banking υπάρχει ένα ενορχηστρωμένο σχέδιο εξόντωσης και εκκαθάρισης των διοικήσεων.
Οι θεσμοί και ο SSM θεωρούν ότι οι διοικήσεις των τραπεζών είτε λόγω όσμωσης με συμφέροντα, είτε λόγω σχέσεων με κόμματα και με το παρελθόν του κρατικισμού δεν προωθούν την εταιρική διακυβέρνηση και διαφάνεια.
Οι εκκαθαρίσεις σοκάρουν και δείχνουν ότι οι δραματικές αλλαγές στις διοικήσεις θα συνεχιστούν.
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι τα χειρότερα έπονται.
Ας αναλογιστούμε την εικόνα.
Στην διοίκηση οι μισοί στα διοικητικά συμβούλια θα είναι ξένοι.
Στις επιτροπές και στα nomination committee θα προεδρεύουν ξένοι.
Στο ΤΧΣ θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ξένων.
Συγνώμη έχουμε μόνο μια ερώτηση.
Οι τράπεζες είναι ελληνικές ή όχι;
Αυτά που θα συμβούν στον εσωτερικό έλεγχο των τραπεζών και στα διοικητικά σχήματα σε συνδυασμό με τα NPLs θα αποδείξουν ότι τα χειρότερα έρχονται.
Η διαφάνεια και η εταιρική διακυβέρνηση δεν είναι τα χειρότερα, τουναντίον, άλλα είναι τα χειρότερα που έπονται.
Βanking Νews