Η κοροϊδία δεν έχει όριο…

Με προτάσεις – πρόκληση, τις οποίες «δένουν» με ένα ψεύτικο περιτύλιγμα «ανθρωπιάς», απαντούν στην οικονομική κρίση και στην απόγνωση εκατοντάδων χιλιάδων δανειοληπτών σε ολόκληρη τη χώρα οι τράπεζες.

Η κοροϊδία τους έχει ξεπεράσει κάθε όριο, αφού με το πακέτο μέτρων που ετοιμάζουν, υπό τις ευλογίες των πολιτικών, στην ουσία δεν έχουν σκοπό να βοηθήσουν τους έλληνες πολίτες, αλλά τους… δικούς τους ισολογισμούς.

Πως αλλιώς, αν όχι κοροϊδία, μπορεί να χαρακτηριστεί η πρόταση, προκειμένου να «ελαφρυνθεί» ο κάθε δανειολήπτης, να καταβάλλει ως μηνιαία δόση αποπληρωμής δανείου ποσό όχι μεγαλύτερο από το 30% του εισοδήματός του; Δηλαδή, αν κάποιος δανειολήπτης αμείβεται με 600 ευρώ το μήνα -πολλοί έλληνες παίρνουν σήμερα αυτά τα χρήματα ή και λιγότερα, αφού έχουν δεχτεί μείωση των αποδοχών τους από 20% – 40%- , θα πρέπει να πληρώσει τα 200 ευρώ στην τράπεζα και να ζήσει με τα υπόλοιπα 400 ευρώ.

Και πως θα φτάσει το συγκεκριμένο ποσό, αν έχει σύζυγο μακροχρόνια άνεργη και οικογένεια; Δεν είναι εξοργιστική κοροϊδία να θέλουν να μας πείσουν ότι προσπαθούν;;; να μας βοηθήσουν, όταν μας αφήνουν να ζήσουμε με… «ψίχουλα» κάθε μήνα;

H μήπως δεν είναι κοροϊδία το γεγονός ότι μας προτείνουν -προσπαθώντας πάλι να μας «βοηθήσουν»- να νοικιάσουμε για πολλά χρόνια το σπίτι που αγοράσαμε με στεγαστικό δάνειο και το οποίο δεν μπορούμε να αποπληρώσουμε και φυσικά να καταβάλουμε τα λεφτά του μισθώματος στην τράπεζα; Μάλιστα, μας «σερβίρουν» την πρόταση αυτή ως πετυχημένη συνταγή, η οποία δοκιμάστηκε στην Ισπανία και την Ουγγαρία…

Το έχουμε επισημάνει επανειλημμένα! Αν θέλουν πραγματικά οι τράπεζες να βοηθήσουν τους «στριμωγμένους» δανειολήπτες, μπορούν να μειώσουν τα επιτόκια αποπληρωμής των δανείων, να σταματήσουν τις κατασχέσεις ακινήτων, να δίνουν ουσιαστική περίοδο χάριτος μη πληρωμής καμίας δόσης για μεγάλο χρονικό διάστημα και να σταματήσουν να ξεγελούν τον κόσμο με τα «ψιλά γράμματα» στις δανειακές συμβάσεις.

Κι επειδή δεν είναι άμοιρη ευθυνών και η Πολιτεία, αυτή θα μπορούσε να φροντίσει, ώστε να βελτιωθεί ο νόμος 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και κυρίως να μην αφήνει τις τράπεζες να βάζουν εμπόδια σε δανειολήπτες, όταν θέλουν να υπαχθούν σε αυτόν.

Όμως, είναι δεδομένο ότι κανένας από τους πολιτικούς δεν πρόκειται να ασχοληθεί ουσιαστικά, αφού οι τράπεζες «κρατούν στο χέρι» τα πολιτικά κόμματα, εξαιτίας των υψηλότατων δανείων που τους χορήγησαν και δεν μπορούν -τα κόμματα- να αποπληρώσουν.

Χρήματα που θα μπορούσαν να διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία, στις επιχειρήσεις της αγοράς, μήπως και βοηθούσαν να δούμε κάποια ανάκαμψη.

Danioliptes.gr