Αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας η λειτουργία του συστήματος ελέγχου των συναλλαγών, εξαιτίας αδυναμιών του συστήματος πληροφορικής, αλλά και διστακτικότητας εκ μέρους των τραπεζών.
Για ακόμα μια φορά, το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να ανακοινώσει ένα μέτρο, χωρίς να είναι απόλυτα προετοιμασμένο για την εφαρμογή του και χωρίς να έχει καταλήξει σε πλήρες σχέδιο για το πώς αυτό θα υλοποιηθεί στην πράξη.
Πέραν του γεγονότος ότι προκάλεσε ένα μίνι bankrun στις τράπεζες, οδηγώντας πολλούς φορολογούμενους σε αναλήψεις χρημάτων, το νέο αυτό σύστημα «παρακολούθησης» δεν μπορεί να λειτουργήσει, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα. Δείτε γιατί:
Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, πρόκειται για ένα λειτουργικό, στο οποίο θα εγγράφονται όλες οι συναλλαγές και οι κινήσεις, που αφορούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς, πιστωτικές κάρτες, πληρωμές για ρεύμα, νερό, σταθερό και κινητό τηλέφωνο, κλπ.
Αυτή τη στιγμή, οι αριθμοί φορολογικού μητρώου των φυσικών προσώπων (μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες) φτάνουν περίπου τα 5 εκατομμύρια. Αν υποθέσουμε, με τις ηπιότερες παραδοχές, ότι κάθε φορολογούμενος πραγματοποιεί κάθε μήνα 5 κινήσεις στον τραπεζικό του λογαριασμό, 10 συναλλαγές με πλαστικό χρήμα και προσθέσουμε και τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, τότε σε κάθε ΑΦΜ αντιστοιχούν περίπου 20 εγγραφές συναλλαγών ! Δηλαδή, κάθε μήνα, το λογισμικό θα πρέπει να δέχεται τουλάχιστον 100 εκατομμύρια εγγραφές !
troktiko
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.