Δρομολογείται η νόμιμη εξόντωση των δανειοληπτών

Ξεκίνησε η διαδικασία που σκοπό έχει να νομιμοποιήσει την εξόντωση των δανειοληπτών που έχουν κόκκινα δάνεια. Ήδη από τη 1η Σεπτεμβρίου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ανακοίνωσε τις δράσεις που προτείνει για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, οι οποίες πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2016.

Μεταξύ άλλων, αναφέρονται η άμεση διευθέτηση της διαδικασίας μετοχοποίησης δανείων υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και της αποπομπής μη συνεργάσιμων διοικήσεων επιχειρήσεων που βρίσκονται σε αναδιάρθρωση, η προώθηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, η αυστηρότερη χρήση των προϋποθέσεων για την ένταξη υπερχρεωμένων νοικοκυριών στο νόμο Κατσέλη, το ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς για τις μεταβιβάσεις δανείων σε εταιρίες διαχείρισης καθώς και απόλυτα συγκεκριμένες (“στενές”) υποχρεώσεις των τελευταίων έναντι των δανειοληπτών, η ευνοϊκή πρόβλεψη για την απόσβεση των ζημιών (σε βάθος 30ετίας) που θα καταγράψουν οι τράπεζες από τις διαγραφές και τις μεταβιβάσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στόχος της μελέτης, όπως αναγράφεται στην εισαγωγική της έκθεση, είναι να εντοπίσει τους περιορισμούς για την ανάπτυξη μιας δυναμικής αγοράς των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω της οποίας θα ανακουφιστούν οι τράπεζες από το βάρος των “κόκκινων” δανείων, θα ενισχυθούν οι αξίες ανάκτησης επισφαλών χορηγήσεων και θα προσελκυσθεί εξωτερική χρηματοδότηση και τεχνογνωσία για τις αναδιαρθρώσεις χρέους.

Με λίγα λόγια, ανοίγει ο δρόμος – και από πλευράς νομικών εμποδίων – για την αρπαγή των σπιτιών και των επιχειρήσεων των Ελλήνων δανειοληπτών που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Την ίδια στιγμή που έχουμε δει τις θρασύτατες δηλώσεις καναλαρχών και μεγαλοεκδοτών που ομολόγησαν ότι οι τράπεζες τους έδιναν δάνεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς καμία απολύτως εγγύηση. Και κανείς δεν τους ζητάει αυτά τα δάνεια πίσω. Κανείς δεν διώκεται και κανείς δεν μπαίνει φυλακή. Αλλά τα σπίτια και οι επιχειρήσεις των Ελλήνων δανειοληπτών αρπάζονται και πουλιούνται και μάλιστα σε χαμηλότατη τιμή, με σκοπό να διασωθούν οι ίδιες ένοχες τράπεζες και να αποπληρωθεί το χρέος.

Αν αυτό δεν είναι υποκρισία, τότε τι είναι;

Και ήδη οι τράπεζες έχουν αρχίσει να επιδεικνύουν κινητικότητα. Ετοιμάζονται για να αρπάξουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις των δανειοληπτών. Και η ελληνική κυβέρνηση κάνει αυτό ακριβώς που ζητούσαν οι τράπεζες πριν από λίγο καιρό. Να μειωθούν τα νομικά εμπόδια που υπάρχουν και δεν επιτρέπουν στις τράπεζες να κινηθούν στην επιθετική «διαχείριση» όπως την έχουν ονομάσει των κόκκινων δανείων. Μια διαχείριση που στη πραγματικότητα είναι καταλήστευση. Είναι επίθεση προς τις αδύναμες κοινωνικά και οικονομικά ομάδες του πληθυσμού και το δρόμο γι αυτή την επίθεση τον έχει ανοίξει η κυβέρνηση, καθώς όπως είπε και ο Επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιέρ Μοσκοβισί, η ΕΕ δεν μπορούσε να υποχρεώσει τις τράπεζες να πουλήσουν τα κόκκινα δάνεια στα distress funds.

Γι αυτό, το δρόμο τον άνοιξε η «πρώτη φορά Αριστερά» ελληνική κυβέρνηση που είχε για σημαία της το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».
Το χειρότερο όλων όμως είναι ότι δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτε άλλο και από κανέναν άλλον. Γιατί κανένα κόμμα δεν βγήκε να αντιδράσει για όλα αυτά. Όλοι αυτοί που υπερασπίζονται με θέρμη τους καναλάρχες, που σηκώνουν τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης, που κατηγορούν τη κυβέρνηση ότι ρίχνει μαύρο στα κανάλια, σιωπούν μπροστά σε αυτή τη ληστρική επιδρομή. Και από πάνω ζητούν και την ψήφο των Ελλήνων για να μας σώσουν.

danioliptes.gr