Μικρό καλάθι για τις καταθέσεις από τις τράπεζες

Μόνο ως ευσεβή πόθο βλέπουν πλέον οι τραπεζίτες την επιστροφή καταθέσεων στα ταμεία τους. Ήδη μέσα στο 2016 έχουν μειώσει δύο φορές τους στόχους τους, αλλά και πάλι, ακόμα και οι χαμηλότερες προβλέψεις τους για επιστροφή καταθέσεων κινδυνεύουν να μην επαληθευτούν καθώς πολλά εξαρτώνται από τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – δανειστών και τις κόκκινες γραμμές που έχουν τεθεί από ελληνικής πλευράς, για τις οποίες όμως οι δανειστές δείχνουν καθαρά ότι αδιαφορούν.

Την ίδια στιγμή η υπερβολική φορολόγηση που έχει επιβάλει η κυβέρνηση στους πολίτες κατατρώει όσες ακόμη καταθέσεις έχουν μείνει στις τράπεζες, καθώς οι πολίτες αδυνατούν να ανταποκριθούν και να πληρώσουν τους φόρους από το εισόδημά τους, οπότε αναγκαστικά βάζουν χέρι στις καταθέσεις τους, οι οποίες συνεχώς μειώνονται.

Και πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς;

Οι πληρωμές των φόρων «ροκανίζουν» τις καταθέσεις, ενώ αναμένονται οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – δανειστών για τη δεύτερη αξιολόγηση με αμφίβολη έκβαση. Τα  κόκκινα δάνεια σε συνδυασμό με την υπεροφορολόγηση περιορίζουν σημαντικά τα εισοδήματα των πολιτών. Οι τράπεζες έχουν στηρίξει όλες τους τις ελπίδες στην ανάκαμψη όμως αυτή είναι δύσκολο να παγιωθεί αν συνεχώς υπάρχουν καθυστερήσεις στην αξιολόγηση. Μέσα στο 2016, οι τράπεζες έχουν δύο φορές αναθεωρήσει προς τα κάτω τους στόχους για τις καταθέσεις στο σύνολο του έτους.

Αρχικά, οι συνολικές επιστροφές καταθέσεων τοποθετούνταν στα 7-8 δισ. ευρώ, όμως η ατελείωτη πρώτη αξιολόγηση ανάγκασε τους πιστωτικούς ομίλους να κρατήσουν μικρότερο καλάθι, αναμένοντας καθαρές εισροές της τάξης των 2-3 δισ. ευρώ το 2016. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, οι καταθέσεις φέτος θα εμφανίσουν από μηδενική έως μικρή αύξηση στο σύνολο του έτους, αν και ο τελικός λογαριασμός θα εξαρτηθεί κυρίως από την συμπεριφορά νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Στην περίπτωση που επαληθευτούν οι προβλέψεις για μηδενική αύξηση των καταθέσεων στο σύνολο του έτους, τότε οι τράπεζες θα έχουν χάσει στην ουσία 7 δισ. ευρώ καταθέσεων. Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων διαμορφώθηκαν στα τέλη Ιουλίου μειωμένες κατά 800 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με το τέλος του 2015, ενώ οι συνολικές καταθέσεις στο σύστημα υποχώρησαν στο πρώτο επτάμηνο του έτους κατά 645 εκατ. ευρώ.

Η φορολόγηση που έρχεται θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Η βέβαιη μείωση μισθών που θα επιβληθεί τουλάχιστον στους νέους εργαζόμενους, με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά, θα μειώσει ακόμη περισσότερο τη φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων. Ενδεικτική είναι η αύξηση της φορολογίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες, όσους δηλαδή αμείβονται με μπλοκάκι, στο 50% του εισοδήματός τους. Αν σε αυτό το 50% προστεθούν και οι εισφορές προς τον ΟΑΕΕ και άλλες κρατήσεις, το ποσό που απομένει στη τσέπη των ελεύθερων επαγγελματιών υπολογίζεται μόλις σε 20% του συνολικού εισοδήματός τους. Το υπόλοιπο 80% πηγαίνει σε φορολογία και λοιπές εισφορές. Οπότε, τι να περισσέψει για να κατατεθεί στη τράπεζα;

Παρόμοια τύχη θα έχει και η δήθεν προσπάθεια της κυβέρνησης για επαναπατρισμό και φορολόγηση κεφαλαίων και καταθέσεων που είχαν βγει στο εξωτερικό τα προηγούμενα χρόνια. Όσα κεφάλαια και να επιστρέψουν, δεν πρόκειται να πληρωθεί ούτε ένα κόκκινο δάνειο και δεν πρόκειται να εξυπηρετηθεί καμία από τις ρυθμίσεις που προτείνουν οι τράπεζες. Κι αυτό γιατί όλα τα χρήματα, ή τουλάχιστον τα περισσότερα, θα πηγαίνουν σε πληρωμή της υπερβολικής φορολογίας. Οπότε, καμία ρύθμιση κόκκινων δανείων δεν πρόκειται να προχωρήσει, όπως δεν προχώρησαν και όσες προσπάθησαν να κάνουν οι τράπεζες. Γιατί, μετά από μια-δυο δόσεις, οι δανειολήπτες είδαν ότι δεν μπορούν, με το μειωμένο πλέον εισόδημά τους, να πληρώνουν ταυτόχρονα και φορολογία και δόσεις δανείων. Γι αυτό και όσα κόκκινα δάνεια ρυθμίστηκαν το προηγούμενο διάστημα, ξανά κοκκίνισαν μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

danioliptes.gr