Πυροτεχνήματα αποδεικνύονται οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για την προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Η κυβέρνηση θορυβήθηκε από τις έντονες αντιδράσεις του κόσμου στο ξεσπίτωμα των οφειλετών ακόμη και για 500 ευρώ και, ενόψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα για να μην μειώσει ακόμη περισσότερο τα ήδη κατακρημνισμένα ποσοστά του. Τα πρώτα κενά άρχισαν ήδη να διαφαίνονται στις εξαγγελίες και ήδη η κυβέρνηση εξετάζει τις εξαιρέσεις από τη νέα ρύθμιση δήθεν προστασίας της πρώτης κατοικίας. Κυριότερη από όλες βέβαια είναι το αν θα το δεχτούν οι θεσμοί, οι δανειστές, καθώς η κυβέρνηση ούτε ν’ ανασάνει δεν μπορεί αν δεν τις το επιτρέψουν οι θεσμοί.
Αν οι δανειστές θεωρήσουν μονομερή ενέργεια τη προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για χρέη προς το Δημόσιο, τότε κι αυτή θα πάει στον κάλαθο των αχρήστων, όπως τόσες άλλες εξαγγελίες κοινωνικού περιεχομένου για προστασία των χαμηλών οικονομικών στρωμάτων. Και πρέπει να υπογραμμιστεί ότι ήδη η συγκεκριμένη εξαγγελία προκάλεσε αιφνιδιασμό στους δανειστές. Ταυτόχρονα, στελέχη της τρόικας δηλώνουν άγνοια για τις προθέσεις της κυβέρνησης και επισημαίνουν ότι θα εξετάσουν το θέμα όταν έρθουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα. Αν διαπιστωθεί ότι πρόκειται για μονομερή ενέργεια, η κυβέρνηση θα πρέπει να την πάρει πίσω.
Αλλά ήδη επίσης, στελέχη της κυβέρνησης, αρχίζουν να μιλούν για διάφορες «δυσκολίες» στο να ισχύσει αυτή η προστασία προς τους οφειλέτες. Οι «διαρροές» από κυβερνητικά στελέχη άρχισαν ήδη να εκφράζονται «ανεπισήμως», αλλά πολύ σύντομα, μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και τον αναμενόμενο ανασχηματισμό, θα εκφραστούν και επισήμως από υπουργικά χείλη και μάλιστα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Τα «κυβερνητικά στελέχη» που κάνουν τις «διαρροές» προς τα ΜΜΕ, εκφράζουν τον δήθεν προβληματισμό τους για την προώθηση μιας οριζόντιας διάταξης, διερωτώμενα «τι θα γίνει εάν κάποιος μισθωτός με εισοδήματα 1.000 ευρώ μηνιαίως και ένα ακίνητο αντικειμενικής αξίας 90.000 ευρώ δεν πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ;».
Τονίζουν δηλαδή ότι το ποσό των 1.000 ευρώ που προέρχεται από μισθοδοσία είναι ακατάσχετο, ενώ ταυτόχρονα το Δημόσιο δεν θα μπορεί να προχωρήσει στην κατάσχεση του μοναδικού του περιουσιακού στοιχείου, καθώς αυτό θα προστατεύεται. Με αυτόν τον τρόπο ο ανωτέρω δεν πρόκειται να πληρώσει ξανά φόρο στο ελληνικό Δημόσιο.
Η συγκεκριμένη εξαγγελία δεν είναι κάτι καινούργιο.
Πρόκειται για ένα έργο ξαναπαιγμένο, στο οποίο όμως ποτέ δεν είδαμε το τέλος. Και παραμένει αμφίβολο αν θα το δούμε και τώρα. Πρόκειται για μια παλιά υπόσχεση της κυβέρνησης που σχετίζεται με την προστασία της πρώτης κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο. Συγκεκριμένα, στις 16 Δεκεμβρίου 2015 με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών είχε δεσμευθεί ότι το ίδιο θεσμικό πλαίσιο με τα κόκκινα δάνεια, που ψηφίστηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2015, θα ισχύσει με νομοθετική ρύθμιση που επρόκειτο να κατατεθεί άμεσα, και για τα χρέη προς το Δημόσιο, ώστε να προστατευτεί η πρώτη κατοικία.
Αν και έχουν περάσει σχεδόν 10 μήνες, σχετική διάταξη δεν έχει κατατεθεί και είναι άγνωστο εάν θα κατατεθεί ρύθμιση που να προβλέπει την προστασία της πρώτης κατοικίας για φυσικά πρόσωπα που έχουν χρέη αποκλειστικά προς το Δημόσιο. Την ίδια στιγμή, υπηρεσιακά στελέχη εκτιμούν ότι είναι δύσκολη η εφαρμογή μιας οριζόντιας λύσης για το θέμα αυτό, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος κάποιοι να μην πληρώσουν ξανά φόρους στο Δημόσιο.
danioliptes.gr