Η όποια αλλαγή της κατάστασης στον αριθμό και των όγκο των κόκκινων δανείων που ευαγγελίζονται οι τράπεζες, δεν πρόκειται να είναι προς τα κάτω, αλλά θα έχει θετικό πρόσημο. Δηλαδή θα υπάρξει αύξηση των κόκκινων δανείων. Είναι ενδεικτικό αυτό που δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα Δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Ο διοικητής της ΤτΕ παρουσίασε για πρώτη φορά αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των «κόκκινων» δανείων μέσα στην κρίση: από το τέλος του 2008, όταν δηλαδή ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, μέχρι τον Ιούνιο του 2016. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Στουρνάρας, το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων ακολούθησε σταθερά ανοδική πορεία σε 30 διαδοχικά τρίμηνα, εκτός από ένα.
Το δ’ τρίμηνο του 2014, όταν, ως αποτέλεσμα του βελτιωμένου κλίματος που επικρατούσε στην αγορά σε σύγκριση με τα όσα είχαν συμβεί τα προηγούμενα τουλάχιστον τρία χρόνια, είχαν αρχίσει να εμφανίζονται οι πρώτες θετικές ενδείξεις ανάκαμψης. Από τον δωδέκατο μήνα του 2013 η αύξηση των «κόκκινων» δανείων άρχισε να περιορίζεται, σε μία τάση που συνεχίστηκε σε όλη τη διάρκεια του 2014 για να καταγράψει αρνητικό ρυθμό στο τέταρτο τρίμηνο του έτους.
Για πρώτη φορά σε διάστημα 6 ετών, τα «κόκκινα» δάνεια υποχώρησαν στο τέταρτο τρίμηνο του 2014 κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες, στο 40,8% έναντι 42% στο αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Στους επόμενους 18 μήνες, τα «κόκκινα» δάνεια κινήθηκαν και πάλι ανοδικά για να φτάσουν σήμερα στο 45,1%.
Μέσα στο 2016 που η κατάσταση τείνει να σταθεροποιηθεί μετά το δραματικό 2015 και παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες, υπό τον ασφυκτικό κλοιό του SSM, έχουν αρχίσει την πιο επιθετική διαχείριση, τα «κόκκινα» δάνεια συνέχισαν να αυξάνονται στο πρώτο εξάμηνο με ρυθμό 0,9%. Τα «κόκκινα» δάνεια ξεκίνησαν από το 5,4% και τα περίπου 15 δισ. ευρώ στο τέλος του 2008 για να φτάσουν σήμερα σε πάνω από 100 δισ. ευρώ και στο 45,1%. Μέσα στο 2009 αυξήθηκαν κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 8,9%, το 2010 κατά 4,4 μονάδες στο 13,3% και το 2011 κατά 7,1 μονάδες στο 20,4%. Στο τέλος του 2012 διαμορφώθηκαν στο 30% και στο τέλος του 2013 στο 38,2%.
Και έπεται συνέχεια. Όταν ο κόσμος δεν μπορεί να ζήσει, όταν οι συνταξιούχοι συντηρούν τα παιδιά τους και τις οικογένειες των παιδιών τους, όταν οι συντάξεις μειώνονται, όταν κλείνουν μεγάλες επιχειρήσεις και μένουν στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενοι, όταν η εργασία μετατράπηκε σε απασχόληση με μισθούς πείνας, τότε είναι πάρα πολύ λογικό ότι οι δανειολήπτες θα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.
Όταν κάποιος δεν μπορεί να ζήσει, θα κοιτάξει πώς θα ταΐσει τα παιδιά του και όχι πώς θα ταΐσει τις τράπεζες.
Και κυρίως, όταν οι τράπεζες, μέσα σε αυτό το κλίμα, δεν προτείνουν ρυθμίσεις στα δάνεια που να έχουν σχέση και να αναγνωρίζουν τη πραγματική οικονομική κατάσταση των δανειοληπτών, τότε τα κόκκινα δάνεια θα συνεχίσουν να αυξάνονται και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς.
Κι ας κάνουν όνειρα οι τραπεζίτες ότι με τις ρυθμίσεις που προτείνουν θα μειωθεί ο αριθμός των κόκκινων δανείων. Αλλά αυτά δεν είναι όνειρα. Είναι εφιάλτες. Γιατί οι τραπεζίτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν δεν μειώσουν τον αριθμό των κόκκινων δανείων κατά 42% ως το 2019, τότε οι δανειστές πολύ απλά θα τους απολύσουν.
Καλά κάνουν λοιπόν και φοβούνται οι τραπεζίτες. Γιατί, αν δεν προτείνουν πραγματικές ρυθμίσεις στους δανειολήπτες, τότε η εξυπηρέτηση των δανείων θα συνεχίσει να φθίνει και να διακόπτεται. Οπότε, πολύ λογικά, ο αριθμός των κόκκινων δανείων θα αυξηθεί.
danioliptes.gr