Κατασχέσεις εις βάρος των φτωχών

Σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ζουν πάνω από ένας στους τρεις κατοίκους στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat. Και την ίδια στιγμή, η «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση, η κυβέρνηση του «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», του «θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ», της προστασίας των οικονομικά ασθενών κοινωνικών στρωμάτων, βάζει απειλεί με πλειστηριασμούς ακριβώς αυτά τα κοινωνικά στρώματα. Αυτούς τους φτωχούς κυνηγάει, φοβερίζει, απειλεί και τρομοκρατεί η ελληνική κυβέρνηση με όπλο τους πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με τη Eurostat, ένας άνθρωπος βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού όταν αντιμετωπίζει μία ή περισσότερες από τις παρακάτω προβληματικές καταστάσεις: Είτε θεωρείται φτωχός (δηλαδή έχει εισοδήματα μικρότερα του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος), είτε ζει σε κατάσταση ένδειας (δηλαδή στερείται βασικά καταναλωτικά αγαθά ή αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις), είτε ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας (δηλαδή σε οικογένεια που κανένα μέλος της δεν έχει «κανονική δουλειά»). Ως προς την Ελλάδα, σε συνθήκες φτώχειας βρίσκεται το 21,4% του πληθυσμού, σε συνθήκες ένδειας το 22,2%, ενώ ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας το 16,8% του πληθυσμού. Τα αντίστοιχα μέσα ποσοστά στην ΕΕ είναι 17,3%, 8,1% και 10,5%.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση απειλεί αυτά τα αδύναμα οικονομικά στρώματα με αύξηση των κατασχέσεων για οφειλές στο Δημόσιο και βάζει στο στόχαστρο τους μικροοφειλέτες.

Ουσιαστικά όμως, αυτό που συμβαίνει, αλλά δεν το ομολογεί η κυβέρνηση, είναι ότι και αυτή η ίδια δουλεύει για τις τράπεζες. Γιατί, αν η κατάσχεση που θέλει να κάνει η κυβέρνηση σε έναν μικροοφειλέτη, προχωρήσει σε πλειστηριασμό, τότε, σύμφωνα με των νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, οι πρώτοι που θα πάρουν χρήματά τους, θα είναι οι τράπεζες.

Και μπορεί η κυβέρνηση να θορυβήθηκε από το κύμα αντιδράσεων κατά των πλειστηριασμών, αλλά δεν είπε τίποτα κατά των κατασχέσεων, οι οποίες προχωρούν κανονικά. Γι αυτό και το υπουργείο Οικονομικών βάζει μπροστά την απειλή της κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να πιέσει τους φορολογούμενους να καλύψουν τις «παραφουσκωμένες» υποχρεώσεις τους απέναντι στο Δημόσιο.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ρυθμός επιβολής του μέτρου των κατασχέσεων έχει αυξηθεί με αποτέλεσμα στο οκτάμηνο του έτους να έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι κατά 79.247 οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου στοχεύει στην πίεση των «μικροοφειλετών» με χρέη έως 3.000 ευρώ, καθώς αυτοί χρωστούν περίπου το 84% από τα συνολικά 91,5 δισ. ευρώ που είναι οι οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε σχέση με το τέλος του 2015 μόνο στο τέλος Αυγούστου του 2016 οι κατασχέσεις έχουν αυξηθεί κατά 50,22%. Δηλαδή ενώ στο σύνολο του 2015 οι κατασχέσεις σε περιουσιακά στοιχεία, καταθέσεις και εισοδήματα των οφειλετών του Δημοσίου ήταν 695.074, μόνο στο οκτάμηνο του 2016 έφτασαν τις 774.321.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε εργάσιμη ημέρα κατά μέσο όρο επιβάλλονται περίπου 800 κατασχέσεις, χωρίς να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ «μικρών» και «μεγάλων» υποθέσεων που αφορούν μη ρυθμισμένα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Πλέον ο αριθμός των φορολογούμενων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές έχει φτάσει τους 4.030.910 και εκτός από τους 774.321 οφειλέτες, για τους οποίους έχουν ήδη ληφθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, άμεσα απειλούνται ακόμη 1.541.970 οφειλέτες.

Κατά τα άλλα, η «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνησή μας, προστατεύει τα οικονομικά αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Αλλά αυτό είναι ακόμη μια υποκρισία. Έβαλε ένα κάποιο φρένο στους πλειστηριασμούς, αλλά αφήνει ανεξέλεγκτες τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

danioliptes.gr