Mε ένα αληθινό ρεσιτάλ καιροσκοπισµού, πολιτικής αγυρτείας, απίστευτης υποκρισίας και προκλητικού δωσιλογισµού, ο φερόµενος ως πρωθυπουργός κ. Σαµαράς σε οµιλία του στην Πολιτική Επιτροπή του κόµµατός του την Πέµπτη 30/8 τα είπε όλα: «…κλείνουµε το πακέτο περικοπής κρατικών δαπανών, όπως ξέρετε, κατά 11,5 δισεκατοµµύρια, πράγµα που είναι συµβατική µας υποχρέωση.
Μερικές -πολλές να πω καλύτερα- απ’ αυτές τις περικοπές είναι δύσκολες, επώδυνες, πονάνε. Αλλά είναι και αναπόφευκτες. Γιατί χωρίς αυτές, η χώρα θα επέστρεφε ξανά στο σηµείο µηδέν της αναξιοπιστίας και ουσιαστικά θα έβγαινε από το ευρώ. Πράγµα που θα ήταν ασύγκριτα πιο οδυνηρό για όλους. Και καταστροφικό για τη χώρα. Πρόκειται για το τελευταίο τέτοιο πακέτο περικοπών! Αλλο δεν αντέχει η Ελληνική Οικονοµία.
Και πρόκειται, για πρώτη φορά, για περικοπές που θα συνοδεύονται από άµεσα µέτρα και προϋποθέσεις ανάκαµψης. Οπως πάντοτε επιµέναµε… Γιατί αµέσως µετά, εφόσον γίνει σαφές ότι η Ελλάδα πλέον τηρεί τα συµφωνηθέντα, θα δοθεί η επόµενη δόση του δανείου, που θα πάει στο σύνολό της σχεδόν στο εσωτερικό της χώρας.
Πού; Το µεγαλύτερο µέρος για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήµατος, ώστε να υπάρχει επιτέλους ρευστότητα.
Χωρίς την οποία δεν µπορεί να γίνει απολύτως τίποτε. Κι ένα σηµαντικό µέρος για να επιστραφούν οι οφειλές του δηµοσίου σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις µέσα στην Ελλάδα, ώστε να υπάρξει ανακούφιση στην αγορά, να αρχίσει να κυκλοφορεί χρήµα και να ανακοπούν η ανεργία και τα λουκέτα…».
Ας τα πάρουµε ένα-ένα. Από πού κι ως πού το συγκεκριμένο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ είναι το «τελευταίο πακέτο περικοπών», γιατί «άλλο δεν αντέχει η ελληνική οικονοµία»; ∆ηλαδή αυτό το «αντέχει»; Πού είναι η απόδειξη ή τα επιχειρήματα που δείχνουν ότι η ελληνική κοινωνία και η οικονοµία της «αντέχει» ένα ακόµη τέτοιο πακέτο περικοπών; Γιατί δεν βγαίνει κάποιος από τους ψοφοδεείς «τεχνοκράτες» της συγκυβέρνησης να µας αποδείξει ότι αυτό το πακέτο περικοπών το «αντέχει» το καράβι που ήδη βουλιάζει αύτανδρο;
Η αγοραστική δύναµη του µέσου ελληνικού νοικοκυριού, σύµφωνα µε την τελευταία έκθεση Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, έχει επιστρέψει στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Πώς λοιπόν «αντέχει» κι άλλο ο οικογενειακός προϋπολογισµός να υποστεί περικοπές και µειώσεις που θα τον επιβαρύνουν γύρω στα 3.000 ευρώ µέσα στην επόµενη διετία;
Του Δημήτρη Καζάκη από το χωνί
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.