Οι τράπεζες κυνηγούν με λύσσα τους δανειολήπτες για λάθη που έκαναν οι ίδιες. Κι αυτό γιατί από την αρχή της κρίσης, αντί να φυλαχτούν και να κάνουν μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις στα κόκκινα δάνεια, πίστευαν ηλιθιωδώς ότι η ανάκαμψη θα έρθει σε έναν χρόνο. Όταν συνειδητοποίησαν ότι πρέπει να προχωρήσουν σε δραστικά μέτρα ρύθμισης των δανείων που με ιλιγγιώδη ρυθμό… γέμιζαν τη δεξαμενή των «μη εξυπηρετούμενων», η χώρα βρισκόταν ακόμα στα πρώτα χρόνια της κρίσης.
Η αρχή έγινε το 2009, όμως η μεγάλη και απότομη άνοδος των μη εξυπηρετούμενων δανείων σημειώθηκε το 2011 (+7,1%), το 2012 (+9,4%) και το 2013 (+8,2%). Όμως οι τράπεζες επέλεξαν να αλλάξουν τους όρους των δανείων μόνο για ένα χρόνο για να δοκιμάσουν δήθεν την ικανότητα εξυπηρέτησης των δανειοληπτών. Αυτό το έκαναν γιατί πίστεψαν ότι η οικονομία σταδιακά θα ανέκαμπτε και άρα νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα ανακτούσαν μεγάλο μέρος της χαμένης τους οικονομικής δύναμης. Όμως η εξέλιξη των πραγμάτων ήταν εντελώς διαφορετική και τελικά το δυσμενέστερο σενάριο ήταν αυτό που επικράτησε. Αντί όμως να μάθουν από το πάθημά τους, συνέχισαν να κάνουν βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις, κυρίως ενός έτους, ποντάροντας ουσιαστικά στην ανάκαμψη που ποτέ δεν ήρθε.
Κι έτσι, σιγά – σιγά, φτάσαμε στο σήμερα, όπου οι βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις των προηγούμενων ετών είναι η βασική αιτία για την κακή κατάσταση των τραπεζών, καθώς όλα δείχνουν ότι τα δάνεια των οποίων μειώνεται η δόση για ένα συγκεκριμένο μόνο χρονικό διάστημα, ξανακοκκινίζουν μέσα σε μερικούς μήνες λόγω της συνεχιζόμενης υπερφορολόγησης και της μείωσης του εισοδήματος των νοικοκυριών.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Eurobank, κ. Νικόλαο Καραμούζης: τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώνονται στην Ελλάδα κοντά στα 115 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο επίπεδο-ρεκόρ του 65% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 5,7% του ΑΕΠ. Ο ίδιος, μάλιστα, επισήμανε την ανάγκη αλλαγής του μοντέλου διαχείρισης, τονίζοντας ότι οι τράπεζες θα πρέπει να σταματήσουν να μεταθέτουν τη λύση του προβλήματος για το μέλλον επιμηκύνοντας τη διάρκεια των δανείων. Το συγκεκριμένο επιχείρημα υποστηρίζεται από τα πολύ χαμηλά ποσοστά «εξυγίανσης» των δανείων και τα υψηλά ποσοστά δανείων που σταματούν εκ νέου να εξυπηρετούνται, πρόσθεσε ο επικεφαλής της Eurobank. Σύμφωνα δε με τους τραπεζίτες, τα μεγαλύτερα ποσοστά «επιδείνωσης» εμφανίζουν τα καταναλωτικά δάνεια, ενώ αξιοσημείωτο τμήμα αυτών αφορά περιπτώσεις «στρατηγικών κακοπληρωτών». Οι συνολικές ρυθμίσεις δανείων ξεπερνούν τα 25 δισ. ευρώ και πολλά δάνεια έχουν ρυθμιστεί πάνω από δύο και τρεις φορές. Και αυτό γιατί όταν λήγει η περίοδος ρύθμισης οι δανειολήπτες βλέπουν έντρομοι ότι η δόση αυξάνεται και πάλι δραματικά, τη στιγμή που ήξεραν ότι πλήρωναν το δάνειο με βάση τα νέα δεδομένα, ενώ το εισόδημά τους μειώνεται αντί να αυξάνεται.
Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη, οι τράπεζες από μόνες τους δεν μπορούν να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια στο βαθμό που πρέπει, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για την ταχεία αποκλιμάκωση του φαινομένου είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη. Αλλά επειδή ο στόχος να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια εντός μιας τριετίας δεν φαίνεται εφικτός, το πιθανότερο σενάριο είναι να ασκηθούν ασφυκτικές πιέσεις από τον SSM για την πώληση πακέτων δανείων σε ξένα funds, και με λίγα λόγια να την πληρώσουν και πάλι οι δανειολήπτες που θα κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, ενώ στη πραγματικότητα κύριοι υπεύθυνοι για το πρόβλημα είναι οι ίδιες οι τράπεζες που εθελοτυφλούσαν και δεν έκαναν πραγματικές και μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις στα κόκκινα δάνεια.
Αυτό που δεν είπε βέβαια ο πρόεδρος της Eurobank, κ.Νικόλαος Καραμούζης είναι αν γνωρίζει τι είδους προτάσεις έκανε και κάνει ειδικά η εν λόγω τράπεζα στους δανειολήπτες μέχρι και σήμερα, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, κ.Χαράλαμπος Περβανάς. «Ξέχασε να μας πει, ότι οι συνεργαζόμενες εταιρίες ενημέρωσης και δικηγορικές εταιρείες (εισπρακτικές) ασκούσαν και ασκούν ψυχολογική βία, εκβιασμό και εκφοβισμό στους δανειολήπτες, για να τους αναγκάσουν να προσέλθουν στην τράπεζα και να υπογράψουν μια νέα δανειακή καταδίκη. Το γνωρίζει αυτό ή όχι; Μήπως μπορεί να μας πει ο πρόεδρος της Eurobank, κ. Καραμούζης, με πόσα λεφτά χρέωσαν τον Έλληνα φορολογούμενο πολίτη την μετοχή της τράπεζας και πόσα την πούλησαν στα νέα αφεντικά του κ. Στουρνάρα; Αν δεν τα γνωρίζει ο κ. Καραμούζης όλα τα αναφερόμενα ήμαστε στην διάθεση του με στοιχεία να του τα γνωστοποιήσουμε διότι ως γνωστό κ. Καραμούζη με αέρα δεν βάφονται τα αυγά», καταλήγει ο κ. Χ. Περβανάς.
danioliptes.gr