Όλο και πιο κοντά στην ελληνική καθημερινότητα πλησιάζουν οι εικόνες από τις εξώσεις στην Ισπανία, όπου η αστυνομία και τα ΜΑΤ πετούσαν στο δρόμο δανειολήπτες – ιδιοκτήτες κατοικιών που δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα δάνειά τους κι έχανα τα σπίτια τους σε πλειστηριασμούς από τράπεζες.

Η κυβέρνηση φέρνει βιαστικά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς στη χώρα μας καθώς, θέλει να αποφύγει τις σκηνές έντασης που διαδραματίζονται κάθε Τετάρτη στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας από το κίνημα κατά των πλειστηριασμών, το οποίο γιγαντώνεται και «μπλοκάρει» τους πλειστηριασμούς ακινήτων. Αυτό λύνει τα χέρια και των συμβολαιογράφων που είδαν ότι δεν τους βγαίνει το κοινωνικό προφίλ από την αποχή τους στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας κι έτσι δεν θα χρειαστεί να χάνουν λεφτά. Κι αυτό γιατί οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, θα γίνονται χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία των συμβολαιογράφων οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έχουν στοχοποιηθεί και δέχονται επιθέσεις και απειλές.

Στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς θα μπορεί να συμμετέχει κάθε ενδιαφερόμενος και οι προσφορές από τους πλειοδότες θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά εξασφαλίζοντας έτσι μια ανοιχτή και διαφανή διαδικασία, χωρίς όμως να μπορεί να παρέμβει και να τον διακόψει ή να τον ματαιώσει ο δανειολήπτης που κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του ή ομάδες πολιτών που αντιδρούν στους πλειστηριασμούς. Και φυσικά, αυτή η ηλεκτρονική κλοπή είναι καθόλα νόμιμη καθώς η διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προβλέπεται στις νέες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν ενεργοποιηθεί.

Έτσι λοιπόν, η κυβέρνηση, βλέποντας τις εικόνες έντασης που επικρατούν κάθε εβδομάδα στα Ειρηνοδικεία και μπροστά στο κίνδυνο να απαξιωθεί το μέτρο των πλειστηριασμών επιταχύνει τις διαδικασίες για τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα διενεργούνται οι πλειστηριασμοί ακινήτων.

Τη λύση αυτή προσυπογράφουν φυσικά και οι τράπεζες, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουν εδώ και αρκετό καιρό οι δανειστές. Μάλιστα, το θέμα αυτό βρέθηκε ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων στον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων που είχε η ελληνική πλευρά με τους Θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τους πλειστηριασμούς ακινήτων προτείνει φυσικά και το ελεγχόμενο από τους δανειστές, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σε πρόσφατη μελέτη του για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών, το Ταμείο θεωρεί ότι το μέτρο αυτό θα εξασφαλίσει, μεταξύ άλλων, και τη διαφάνεια στην αγορά των πλειστηριασμών.

Στο μεταξύ, η ιστοσελίδα με τις ανακοινώσεις για τους πλειστηριασμούς που επίκεινται, εμπλουτίζεται συνεχώς. Κάθε μέρα ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα τουλάχιστον 20 νέοι πλειστηριασμοί ακινήτων. Μέχρι χθες οι πλειστηριασμοί που έχουν ανακοινωθεί είχαν φτάσει τους 942, από περίπου 850 πριν από μια εβδομάδα.  Πολλά ακίνητα που βρίσκονται στα προγράμματα πλειστηριασμών αφορούν μεγάλες οφειλές, οι οποίες εκκρεμούν εδώ και πολλά χρόνια. Μάλιστα σε πολλές υποθέσεις ο επισπεύδων, δηλαδή αυτός που έχει κινήσει τη διαδικασία του πλειστηριασμού είναι η Αγροτική Τράπεζα ή το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τράπεζες που δεν υφίστανται με αυτή τη νομική μορφή.

Πρόκειται για την ταφόπλακα του δανειολήπτη και κανένας από τους 300 βουλευτές όλων των κομμάτων δεν λέει κουβέντα…  Εκατομμύρια έδωσε την τελευταία ημέρα του στο υπουργείο Οικονομίας, Γ. Σταθάκης στην Πανγαία για την αχρείαστη Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους. Αλλά για τους δανειολήπτες, φέρνει τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών με το πρόσχημα του κινδύνου να απαξιωθεί το μέτρο των πλειστηριασμών.

danioliptes.gr