Θα πρέπει σε λίγο καιρό να ξεχάσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις όπως τις γνωρίζαμε. Ξένα funds θα αναλάβουν τις διοικήσεις των ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν κόκκινα δάνεια, με σκοπό να τις «διασώσουν», πάντα με το εύλογο και απαραίτητο κέρδος. Και προς αυτή τη κατεύθυνση, για να βγάλουν λεφτά δηλαδή εις βάρος των επιχειρήσεων, θα μεταχειριστούν οποιοδήποτε μέσο κρίνουν απαραίτητο. Βασικό βέβαια, είναι να υφαρπάξουν τις διοικήσεις των ελληνικών επιχειρήσεων μέσα από τα χέρια των ιδρυτών και των μετόχων τους.

Ήδη τα ξένα funds έχουν πιάσει δουλειά. Και μετά από τη «σύγκλιση κυβέρνησης και δανειστών για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό», ανοίγει ο δρόμος για να μπουν τα ξένα funds στις ελληνικές επιχειρήσεις, μετά από καθυστέρηση δύο των. Κι αυτό γιατί, η οριστικοποίηση του πλαισίου για τη διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων ανοίγει το δρόμο για τη λειτουργία των εξειδικευμένων εταιρειών που έχουν υποβάλλει αίτηση για αδειοδότηση στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ήδη, όπως μαθαίνουμε, τα πρώτα funds που θα λειτουργήσουν έχουν ήδη αρχίσει να εξετάζουν φακέλους επιχειρηματικών δανείων με στόχο οι πρώτες κινήσεις να γίνουν με την καλύτερη δυνατή προετοιμασία. Η διαχείριση των συγκεκριμένων ανοιγμάτων αναμένεται να ξεκινήσει τους πρώτους μήνες του 2017, αρκεί να έχουν θεσπιστεί όλα τα «απαραίτητα« μέτρα, όπως βεβαίως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, η απαλλαγή των στελεχών από ποινικές ευθύνες και το δικαίωμα των πιστωτών να αλλάζουν τις διοικήσεις των επιχειρήσεων.

Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι οι αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων με «κόκκινα» δάνεια θα πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας, όταν επιταχυνθεί η… κατηγοριοποίηση σε «συνεργάσιμους» και «μη συνεργάσιμους» δανειολήπτες.

Οι πρώτες άδεις λειτουργίας εκτιμάται πως θα δοθούν το αμέσως προσεχές διάστημα με την Aktua Hellas και τη Manco να είναι οι πρώτες που έχουν ανακοινωθεί και περιμένουν την τελική έγκριση. Η ισπανική εταιρεία Aktua θα αναλάβει, σε συνεργασία με την Alpha Bank, δάνεια λιανικής (στεγαστικά, καταναλωτικά και μικρών επιχειρήσεων). Οι συζητήσεις με την Aktua έχουν ξεκινήσει από το 2014, ωστόσο η αβεβαιότητα του 2015 και οι καθυστερήσεις που σημειώθηκαν το 2016 δεν επέτρεψαν την υλοποίηση του αρχικού πλάνου.

Τον περασμένο Μάιο, η Alpha Bank και η Eurobank έδωσαν τα χέρια με το αμερικανικό fund KKR και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για τη δημιουργία της πλατφόρμας διαχείρισης απαιτήσεων «Manco», την οποία θα «τρέξει» η θυγατρική της KKR, Pillarstone. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι δύο άλλες συστημικές τράπεζες, οι Πειραιώς και Εθνική, έχουν έρθει σε επαφή με την KKR και δεν αποκλείεται τουλάχιστον μία εξ αυτών να συμμετάσχει στο εγχείρημα.

Όπως συμβαίνει στην Ιταλία, έτσι και στην Ελλάδα, οι τράπεζες θέλουν να ωφεληθούν από την ανάκαμψη των επιχειρήσεων που θα κριθούν βιώσιμες, καθώς θεωρούν ότι η οικονομία θα ανακάμπτει. Η πλατφόρμα θα διοχετεύει μακροπρόθεσμα κεφάλαια και τεχνογνωσία για την αναδιάρθρωση και αναβίωση επιχειρήσεων, με στόχο τη σταθεροποίηση και ανάκαμψη της δραστηριότητας.

Ωραία λόγια και μεγάλα μπορεί να σκεφτεί κανείς. Αλλά η πραγματικότητα είναι μία. Τα ξένα funds δεν έρχονται να «διασώσουν» τις ελληνικές επιχειρήσεις επειδή ξαφνικά τις αγάπησαν ή είδαν το φως το αληθινό και θέλουν να βοηθήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις. Έρχονται για να αρπάξουν τις ελληνικές επιχειρήσεις και να βγάλουν κέρδος από τη δυστυχία και τα προβλήματα των Ελλήνων επιχειρηματιών και των μετόχων τους, αλλά και των εργαζόμενων. Διάσωση διά του ξεπουλήματος θα είναι η λύση που θα φέρουν τα ξένα funds. Και δεν θα μείνει ούτε μία επιχείρηση σε ελληνικά χέρια. Οπότε τα funds θα ελέγχουν όλο το ελληνικό εμπόριο, τις τιμές των προϊόντων και την ποιότητά τους. Δηλαδή θα ελέγχουν τι και σε τι τιμή θα έρχεται στο σπίτι των ελληνικών νοικοκυριών.

Κι ύστερα, τα κόμματα και οι βουλευτές που δεν λένε κουβέντα για τα όσα έρχονται, θα μιλάνε για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Μόνο που τα κέρδη θα φεύγουν εκτός συνόρων. Και οι Έλληνες πολίτες και επιχειρηματίες θα παραμείνουν φτωχοί.

danioliptes.gr