Οι τραπεζίτες χαίρονται και τρίβουν τα χέρια καθώς περνάει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό διακανονισμό, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και βέβαια δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μπουν εμπόδια στις κατασχέσεις. Κι ας λένε ότι ρυθμίζουν τα δάνεια με στόχο την τριετία. Αυτό είναι που ζήτησαν οι δανειστές για να μην απολύσουν τι διοικήσεις των τραπεζών και βάλουν δικά τους στελέχη να ελέγχουν τι ελληνικές τράπεζες. Γιατί οι ρυθμίσεις που προτείνουν οι τράπεζες από στους δανειολήπτες, είναι απλά παγίδες που θα σκάσουν στο πρόσωπο των δανειοληπτών μόλις τελειώσει η τριετία που θα έχουν ρυθμίσει ένα μόνο μέρος του δανείου τους. Και μετά, θα έρθει όλο το άλλο ποσό με τόκους και προσαυξήσεις, και αυτοί που θα την πληρώσουν θα είναι πάλι οι δανειολήπτες.
Γι αυτό βγαίνει ο γενικός διευθυντής της στρατηγικής του Recovery Banking Unit του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Ευάγγελος Κάββαλος και λέει ότι στην τριετία έχει σχεδιαστεί η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά περίπου 40%. Γιατί τόσο ζήτησαν οι δανειστές, και μάλιστα είπαν στους τραπεζίτες να κόψουν το λαιμό τους και να το πετύχουν, γιατί αλλιώς θα χάσουν τις θέσεις και τις καρέκλες τους. Με λίγα λόγια, θα δουν ότι θα «απολυθούν». Γι αυτό οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί, με βάση τα προγράμματα που έχουν καταθέσει, να προχωρήσουν μέχρι το 2019 σε μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των δανείων τους (στεγαστικά καταναλωτικά και επιχειρηματικά), που ανέρχονται σε 108 δισ. ευρώ. Στην τριετία δηλαδή έχει σχεδιαστεί η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά περίπου 40%. Ο στόχος αυτός θα καλυφθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Κάββαλου, κατά 35%-40% μέσω ρυθμίσεων των δανείων, κατά 30% με πωλήσεις, διαγραφές, “κουρέματα” δανείων που έχουν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκια τους, κατά 15% με πλειστηριασμούς, κατά 10% από εισπράξεις και από αποσβέσεις δανείων και κατά 5% από φυσιολογική βελτίωση ορισμένων δανείων.
Αυτό που δεν λέει ο κ. Κάββαλος είναι ότι οι ρυθμίσεις που προτείνουν οι τράπεζες, δεν βολεύουν τους δανειολήπτες, αλλά τις ίδιες τις τράπεζες. Γιατί μπορούν να κάνουν μόνο λογιστική ρύθμιση των κόκκινων δανείων τους. Δηλαδή, θα εμφανίσουν ρυθμισμένα το 40% των δανείων, οπότε δεν θα προσμετρούνται στα κόκκινα.
Αλλά οι λογιστικές ρυθμίσεις δεν θα ανταποκρίνονται στα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης των Ελλήνων σε μια χώρα όπου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ το 35,2% των Ελλήνων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας το 35,2% των Ελλήνων καθώς η κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία από το 2010 και μετά, οπότε και η χώρα μας άρχισε να βιώνει τις πολύ δυσάρεστες συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Ενδεικτικά, το ποσοστό των Ελλήνων που ζούσαν κάτω ή πάνω στο όριο της φτώχειας ήταν 11,4% πριν το 2009, για να φτάσει μετά το 2015 στο 35,2%. Στις παρατηρήσεις του για τη χώρας μας, ο ΟΟΣΑ αναφέρει πως οι μισθοί έχουν μειωθεί κατακόρυφα εξ αιτίας της κρίσης, ενώ ταυτόχρονα η μακροπρόθεσμη ανεργία βρίσκεται στα ύψη. ΄
Έτσι λοιπόν, αν κρίνουμε από τους πλειστηριασμούς που γίνονται κάθε Τετάρτη, μάλλον κάποιο λάθος κάνει ο κ. Κάββαλος και όλος ο πολιτικός κόσμος. Γιατί διαγραφές και κουρέματα σύμφωνα με τις επίσημες προτάσεις που έχει στη διάθεσή του ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος από τα μέλη μας ΔΕΝ γίνονται!!! Ούτε ρυθμίσεις σύμφωνα με των κώδικα δεοντολογίας ν.4224/2013 γίνονται, όχι μάλλον αλλά ΣΙΓΟΥΡΑ ο στόχος θα καλυφθεί με πωλήσεις και πλειστηριασμούς.
Τα στοιχεία που έχουμε, βρίσκονται ανά πάσα στιγμή στην διάθεση των 300 Ελλήνων βουλευτών. Για να δούμε ποιοι από τους 300 θα δείξουν πραγματικό ενδιαφέρων για τους πολίτες της χώρας!!!
danioliptes.gr