Θα περίμενε κανείς από όλους αυτούς τους μεγαλόσχημους με σπουδές στο εξωτερικό,  οι οποίοι μονίμως καταλαμβάνουν ακριβοπληρωμένες θέσεις συμβούλων ή προέδρων φορέων, ότι έχουν τη σοφία να βρίσκουν λύσεις μέσα σε αυτή την κάκιστη οικονομική κατάσταση, ώστε η χώρα να επιστρέψει στην ανάπτυξη, αλλά και οι πολίτες τους να δουν επιτέλους τη ζωή τους να βελτιώνεται. Αλλά αυτοί ενδιαφέρονται μόνο για τους μισθούς τους και για το πώς θα προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες σ’ αυτούς που τους διορίζουν, αντί να εργάζονται για τη βελτίωση της ζωής αυτών που τους πληρώνουν. Που δεν είναι άλλοι από τους Έλληνες φορολογούμενους. Ένας τέτοιος είναι και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Ο οποίος, μιλώντας σε ημερίδα του Επιμελητηρίου Βοιωτίας ζήτησε να εξυγιανθούν τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών από εξωδικαστικό μηχανισμό. Πρότεινε να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού για την διαχείριση των κόκκινων δανείων, οι δομές που έχουν αναπτυχθεί από επιμελητήρια, όπως το Κέντρο Διαμεσολάβησης του ΕΒΕΑ, προκειμένου να εξυγιανθούν τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, να απελευθερωθούν κεφάλαια και να υπάρξουν νέες χρηματοδοτήσεις στην αγορά, με κόστος βιώσιμο. Κι αυτό γιατί, όπως είπε, παρά το γεγονός ότι η φετινή χρονιά ήταν μια χρονιά σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, τουλάχιστον σε ότι αφορά τους αριθμούς, η πραγματικότητα στην αγορά είναι εντελώς διαφορετική.

Και για να γίνει πιο πειστικός ανάφερε τα στοιχεία από τις διαγραφές επιχειρήσεων από το ΓΕΜΗ το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2016, που αυξήθηκαν κατά 33,5% σε σχέση με πέρυσι. Δηλαδή, συνολικά σχεδόν 25.000 έβαλαν λουκέτο, δηλαδή 6.000 περισσότερες επιχειρήσεις έκλεισαν σε σχέση με το 2015. Αντίστοιχα μειώθηκαν κατά 10,4% και οι νέες εγγραφές. Και ανέφερε ότι στην αγορά επικρατεί ασφυξία εξαιτίας της υπερφορολόγησης και της έλλειψης ρευστότητας, καθώς ο επιχειρηματίας καλείται σήμερα να πληρώσει πάνω από το 50% των εσόδων του σε φόρους και εισφορές, ενώ από τον Ιανουάριο τίθενται σε ισχύ μια σειρά από νέα μέτρα, που ψηφίστηκαν το περασμένο καλοκαίρι. «Με τους νέους φόρους, είπε, κινδυνεύει να αφανιστεί, ουσιαστικά, μια ολόκληρη τάξη αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών».

Αλλά φαίνεται ότι ορισμένα πράγματα τα ξεχνάει, ή επιλέγει να τα ξεχνάει ο κ. Μίχαλος. Γιατί βλέπουμε ότι, μετά από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις και την τέταρτη προ των πυλών, όλοι μιλούν πλέον για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και για την εξυγίανση των τραπεζών. Χωρίς να ξέρουν βέβαια το πώς πρέπει να γίνει. Κι αυτό μπορεί να είναι δικαιολογημένο για κάποιον που δεν είναι οικονομολόγος. Αλλά κάποιος που υποτίθεται ότι είναι οικονομολόγος και ξέρει, δεν θα έπρεπε να μας πει τον τρόπο;

O κ. Μίχαλος που σπούδασε οικονομικά και πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο Essex και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics. Το 1988 ανέλαβε την διοίκηση της οικογενειακής εταιρείας SWAN Α.Ε. Το 1993 εξελέγη μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΑ και το 2006 πρόεδρός του.

Την περίοδο 2004-2005 διετέλεσε ειδικός σύμβουλος του Υπουργείου Ανάπτυξης, με Υπουργό της Ν.Δ. και πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα που άφησε «κληρονομιά» στους δύο γιους του Γιώργο και Μάριο μια νομική βιομηχανία, η οποία σήμερα διεκπεραιώνει όλη τη «βρόμικη» δουλειά των τραπεζών και των διαφόρων οργανισμών, δημόσιων και ιδιωτικών, που έχουν φεσωθεί από τους πελάτες τους. Δηλαδή εισπράττουν κάποιο μέρος από τα χρωστούμενα με πιέσεις ή, αν δεν πιάσουν τόπο οι πιέσεις, προχωρούν σε διαταγές πληρωμής, υποθηκεύσεις και στο τέλος πλειστηριασμούς. 

Την περίοδο 2005- 2006 διετέλεσε γενικός γραμματέας του υπουργείου οικονομίας και οικονομικών ενώ το 2007 εξελέγη μέλος της ΔΕΗ. Το 2008 εξελέγη μέλος του ΔΣ του ΟΤΕ. .τον Δεκέμβριο 2011 επανεξελέγη για 4 έτη πρόεδρος ΕΒΕΑ και τον Μάρτιο 2012 εξελέγη πρόεδρος της ΚΕΕΕ (Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος). Είναι μέλος του δ.σ. αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος  από τον Νοέμβριο 2012 ,καθώς και μέλος δ.σ. ´Αστήρ Παλλάς Ξενοδοχειακή Α.Έ από τον Ιούνιο 2012.

Με τόσες περγαμηνές, θέσεις και εμπειρία, δεν γνωρίζει ο κ. Μίχαλος ότι πρέπει να τηρούνται οι νόμοι και οι ευρωπαϊκές οδηγίες για να γίνουν και οι εκκαθαρίσεις των οφειλών; Ή μήπως επιλεκτικά, προτιμά να κάνει τα στραβά μάτια δεμένος κι αυτός στο άρμα των τραπεζών που βρίσκουν πάντα τους πρόθυμους «ειδικούς» για να υπερασπιστούν και να προωθήσουν τους σκοπούς τους.

danioliptes.gr