Ενεργοποίηση του «κόφτη» φέρνει η 13η σύνταξη

Θετικές αντιδράσεις προκάλεσαν στη κοινωνία οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την εφάπαξ ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους και αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ σε 54 νησιά. Βέβαια, όσον αφορά στη λεγόμενη 13η σύνταξη, η πλειοψηφία των χαμηλοσυνταξιούχων είπαν ότι πρόκειται για χρήματα που τα έχει ήδη πάρει διπλά και τρίδιπλα η κυβέρνηση, ενώ θα τα πάρει πολλαπλάσια και με τους φόρους που θα κληθούμε όλοι να πληρώσουμε από το 2017. Αλλά υπάρχει μια παγίδα σ’ αυτές τις εξαγγελίες του Α. Τσίπρα. Κι αυτή είναι ότι αυτές τις παροχές, θα κληθούμε πολύ σύντομα να τις πληρώσουμε όλοι. Γιατί είναι πολύ πιθανό να ενεργοποιήσουν τον δημοσιονομικό κόφτη.

Γι αυτό και έχει ξεσπάσει άγρια κόντρα στο οικονομικό επιτελείο για το «πακέτο» εξαγγελιών Τσίπρα, καθώς υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες για το πλεόνασμα. Ήδη οι εκπρόσωποι των θεσμών,  στη χθεσινή (13/12/2016) εναρκτήρια συνάντηση που είχαν, εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους από την κίνηση του Τσίπρα. Αλλά αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι έχουν ξεσπάσει και ενδοκυβερνητικές σκληρότατες κόντρες τις έχουν προκαλέσει οι παροχές ύψους 617 εκατ. ευρώ από την υπεραπόδοση του πλεονάσματος που εξήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός. Δηλαδή το έκτακτο βοήθημα σε 1,6 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους, αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ σε 54 νησιά,  χωρίς την επίσημη «σφραγίδα» από την Eurostat, την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Την ίδια στιγμή σφόδρα ενοχλημένοι είναι και οι δανειστές όχι μόνο γιατί η ίδια συμφωνία ορίζει άλλη διαδικασία (διανομή το 2017 και εφόσον επιβεβαιωθεί επίσημα ότι υπάρχει πλεόνασμα) αλλά γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν διαβουλεύθηκε διεξοδικά μαζί τους με αποτέλεσμα να θεωρούν ότι πρόκειται για μία μονομερή ενέργεια από την πλευρά της Αθήνας. Όπως διαβάζουμε, οι εκπρόσωποι των θεσμών, στη χθεσινή 13/12/2016 εναρκτήρια συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους από την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να μοιράσει μεγαλύτερο ποσό παροχών από αυτό που ορίζει το ελληνικό πρόγραμμα.

Μάλιστα, τις προηγούμενες μέρες το θέμα στάθηκε αφορμή για ένα «θερμό επεισόδιο» μεταξύ πρωτοκλασάτων στελεχών της κυβέρνησης που είχαν φθάσει να διαφωνούν για το ποσό από την υπεραπόδοση του πλεονάσματος που θα πρέπει να διανεμηθεί ως κοινωνικό μέρισμα. Το θέμα έφθασε μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου από τη στιγμή που το οικονομικό επιτελείο ήταν διχασμένο και λύση για την εξαγγελία του Πρωθυπουργού ήταν αδύνατο να βρεθεί.

Και αυτό γιατί η μία πλευρά υποστήριζε ότι χρειάζεται να μπει ένα «φρένο»,  δεν πρέπει οι παροχές να ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ, ήτοι το 30% της υπέρβασης που ορίζει το Μνημόνιο, από τη στιγμή που ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,09% του ΑΕΠ ή 1,907 δισ. ευρώ τυπικά δεν έχει ακόμη «κλειδώσει». Αυτό  θα γίνει τον Απρίλιο του 2017 από την Εurostat και στην περίπτωση που η ελληνική επιτυχία δεν «κουμπώσει» με την ευρωπαϊκή ανακοίνωση, τότε αναγκαστικά θα πρέπει να επέμβει ο δημοσιονομικός «κόφτης» στους μισθούς και τις συντάξεις.

Ήδη κάποιοι στο υπουργείο Οικονομικών ανησυχούν με την πορεία των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ( ΠΔΕ), καθώς στο 10μηνο του έτους τα κονδύλια που έχουν διοχετευτεί στην αγορά υπολείπονται του στόχου κατά 860 εκατ. ευρώ. Εφόσον η υποχρηματοδότηση του ΠΔΕ συνεχιστεί, τότε αναντίστοιχα μειωμένες θα είναι οι εισροές και από την πλευρά των εσόδων (επενδυτικοί πόροι). Στον αντίποδα, η πιο γενναιόδωρη άποψη που τελικά επικράτησε ήταν ότι δεν απειλείται ο στόχος του πλεονάσματος, όπως επιβεβαιώνεται και από την πολύ καλή πορεία των φορολογικών εσόδων στο 11μηνο με την υπέρβαση στις εισπράξεις να φθάνει τα 2,44 δισ. ευρώ. Βέβαια ο προϋπολογισμός κλείνει κανονικά τον Φεβρουάριο και τότε τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου θα έχουν καλύτερη εικόνα για τις «μαύρες» και τις άσπρες «τρύπες» των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Τι θα γίνει λοιπόν με τη λεγόμενη 13η σύνταξη και την αναστολή αύξηση του ΦΠΑ σε 54 νησιά, αν διαπιστωθεί ότι η συγκεκριμένη «τρύπα» δεν θα είναι άσπρη, αλλά «μαύρη». Όπως φαίνεται, να ενεργοποιηθεί ο δημοσιονομικός «κόφτης» και τη νύφη να πληρώσουν και πάλι οι ίδιοι οι δικαιούχοι. Δηλαδή όλοι οι συνταξιούχοι, και αυτοί που πήραν, αλλά και αυτοί που δεν πήραν τη 13η σύνταξη. Και όχι μόνο αυτοί, αλλά και οι μισθωτοί, καθώς ο «κόφτης» πέφτει σε συντάξεις, αλλά και σε μισθούς.

Οπότε, θα αποδειχτεί δώρο άδωρο η 13η σύνταξη και η αναστολή της επιβολής ΦΠΑ στα 54 νησιά. Θα το πληρώσουν όλοι πολύ ακριβά.

danioliptes.gr