Παράνοια σε όλους τους τομείς με θύματα τους φορολογούμενους

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα απολύτως σχέδιο οικονομικής πολιτικής, άντλησης πόρων, ακόμα και ανάπτυξης. Το μόνο που ξέρουν να κάνουν για την εύρεση πόρων είναι η επιβολή νέων φορολογικών μέτρων που όχι μόνο οδηγούν τον κόσμο ένα βήμα πιο κοντά στη φτώχεια – τουλάχιστον όσους ακόμα δεν έχουν περάσει το κατώφλι της φτώχειας – αλλά αυξάνουν το λαθρεμπόριο. Και την ίδια στιγμή βάζουν χέρι και στους λογαριασμούς όσων έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους στην εφορία. Με τέτοιες μεθόδους, όχι μόνο ανάπτυξη δεν πρόκειται να υπάρξει, αλλά θα εξαφανιστεί πλήρως η όποια προσπάθεια επιβίωσης της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Γιατί όποιος είχε ρυθμίσει τις οφειλές του σε 100 δόσεις και του κατάσχεσαν τον τραπεζικό λογαριασμό, όχι μόνο θα κλείσει την επιχείρησή του, αλλά δεν, αν είναι απλός ιδιώτης, δεν θα έχει έστω και ελάχιστα χρήματα για να κάνει αγορές. Οπότε θα περιοριστεί στα απολύτως απαραίτητα. Οπότε δεν θα υπάρχει κατανάλωση, η μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να κλείνουν και η ανεργία θα αυξηθεί τρομακτικά.

Αυτή η πολιτική της επιβολής νέων φόρων, το μόνο που πετυχαίνει είναι να βρίσκονται χρήματα για να πληρώνονται οι διάφοροι Καρανίκες και λοιποί ημέτεροι των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που ξαφνικά βρέθηκαν σε υψηλές θέσεις με παχυλούς μισθούς, από κει που βρίσκονταν στην αφάνεια γιατί δεν είχαν καταφέρει να βρουν δουλειά πουθενά. Αλλά ξαφνικά το κόμμα του αντάμειψε για την τεμπελιά τους και του έκανε αξιωματούχους.

Υπάρχουν βέβαια κι αυτοί που τρίβουν τα χέρια τους γιατί, εξαιτίας της αύξησης της φορολογίας, συγκεντρώνουν υπερκέρδη. Οι λαθρέμποροι. Οι οποίοι, λογικά, πίνουν νερό στο όνομα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Γιατί με τέτοιες αυξήσεις σε καπνό και καύσιμα, οι λαθρέμποροι κάνουν χρυσές δουλειές. Το 2017 είναι η χρονιά του λαθρέμπορου καυσίμων και καπνικών. Γιατί με τα 20 λεπτά αύξηση στο πετρέλαιο κίνησης, τα 10 λεπτά αύξηση στο υγραέριο κίνησης ανοίγουν δρόμους λαθρεμπορίου και στο υγραέριο. Αν δεν το καταλαβαίνουν αυτό στη κυβέρνηση, τότε δεν είναι απλά ακατάλληλοι, αλλά ύποπτοι για μεθοδευμένα σχέδια κλοπής. Αν το καταλάβαιναν, θα είχαν προβληματισθεί για τον χαμό που ανοίγουν στο πετρέλαιο κίνησης στο 90% της χώρας. Κι αν πιστεύουν ότι θα καταπολεμήσουν το λαθρεμπόριο καυσίμων με το σύστημα εισροών-εκροών στα βενζινάδικα και ελέγχους με εξειδικευμένη τεχνολογία, τότε είναι εκτός πραγματικότητας. Γιατί εδώ και ένα χρόνο δεν έχει ολοκληρωθεί το πλέγμα αποφάσεων και πράξεων για να θέσει το σύστημα εισροών-εκροών σε πλήρη λειτουργία. Οι δε έλεγχοι με ψηφιακή παρακολούθηση έχει τόσες ελλείψεις, περισσότερες από τις τρύπες σε ελβετικό τυρί.

Το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να αρπάζουν ότι μπορούν και όσα μπορούν. Χωρίς οίκτο. Χωρίς σκέψη. Χωρίς συνδυασμό για το κακό που προκαλούν στους εργαζόμενους με την διάλυση κάθε μορφής επιχειρηματικότητας.

Τι θα μπορούσαν να κάνουν αφού είναι υποχρεωμένοι (και από το τρίτο μνημόνιο) να συγκεντρώσουν συγκεκριμένα ποσά από την φορολογία και φοροδιαφυγή; Να παγώσουν (μπορούσαν να το περάσουν) τον Ειδικό Φόρων Καυσίμων στηριζόμενοι στις αποφάσεις συνόδου του ΟΠΕΚ στην Βιέννη (στις αρχές Δεκεμβρίου 2016) όπου οι μεγάλες μειώσεις στην παραγωγή διέγραφαν σαφέστατη κλιμακωτή αύξηση των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου. Θα απορροφούσαμε έτσι τις διεθνείς τιμές, σε πρώτη φάση, αλλά θα αποφεύγαμε τις μεγάλες σημερινές επιβαρύνσεις μέχρι να ισορροπήσουν τα πράγματα.

Αντί όμως να διορθώσουν τις επιβαρύνσεις στα καύσιμα επέβαλλαν, από το 2017, την αρπαχτή του ΕΦΚ γνωρίζοντας πως στα 20 λεπτά στο πετρέλαιο θα προστεθούν και οι αυξήσεις από τις διεθνείς τιμές πού ήρθαν ήδη και θα συνεχίσουν.

Τι τους νοιάζει όμως τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αν 1.000.000 πινακίδες αυτοκινήτων έχουν κατατεθεί στις Εφορίες; Οι 153 του “ναι σε όλα” και κρατικά αυτοκίνητα έχουν και το κράτος να πληρώνει τα καύσιμα. Μπας και έσκασαν και για το τσιγαράκι του λαού; Ας τρέξει ο λαός στο ξέφραγο λαθρεμπόριο καπνικών. Και δεν πάει να πνίγει η εγχώρια παραγωγή καπνικών προϊόντων… Δεν πάει να βουρλίζεται η βιομηχανική παραγωγή; Δηλαδή τι θέλουν; Να βγάζουν κέρδη και να μοιράζουν μπόνους στους εργάτες τους; Κι αν δεν πιάσουν τους στόχους για το 2017, έχουν τα ραβασάκια για 170.000 ακίνητα οφειλετών στο κράτος που θα βγουν στο σφυρί φέτος.

Κι αν κάποιοι φορολογούμενοι με οφειλές στην εφορία νόμισαν ότι έλυσαν το πρόβλημά τους επειδή κατάφεραν και έκαναν τη ρύθμιση των 12 ή 100 δόσεων, λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο. Γιατί ήδη η εφορία άρχισε τις κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς κι αυτών ακόμα που είχαν ρυθμίσει τις οφειλές τους στην εφορία. Και οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν πλέον να ακουμπήσουν τα χρήματά τους για έναν ολόκληρο χρόνο. Και παιδεύονται να πείσουν τους εφοριακούς ότι έκαναν ρύθμιση. Το υπουργείο Οικονομικών θέλει λεφτά και τα θέλει τώρα. Όχι σε δόσεις. Ως αποτέλεσμα πολλοί οφειλέτες όχι μόνο δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους, αλλά χάνουν τις σχετικές ρυθμίσεις στις οποίες έχουν ενταχθεί.

Υπηρεσιακό στέλεχος σημειώνει ότι με αυτόν τον τρόπο πολλοί φορολογούμενοι έχασαν τη ρύθμιση των 100 δόσεων με το δημόσιο επίσης να χάνει σημαντικά ποσά.

Επισημαίνει δε, ότι το προηγούμενο διάστημα επέτρεπαν σε  ανθρώπους που είχαν προβλήματα επιβίωσης, να δίνουν ένα ποσό χαμηλότερο τη δόσης προκειμένου να μην τη χάσουν αλλά και με στόχο το δημόσιο να εισπράττει έστω και αυτά τα χαμηλότερα ποσά.

Δυστυχώς αποδεικνύεται πως τόσο η κυβέρνηση όσο και η φορολογική διοίκηση βρίσκεται μακριά από την πραγματικότητα. Η γραφειοκρατία δείχνει ανίκανη να διαχειριστεί με λογικούς όρους τα καθημερινά προβλήματα που προκαλεί η υπερφορολόγηση και η μείωση των εισοδημάτων σε χιλιάδες φορολογούμενους.

Και η φτώχεια συνεχίζεται. Και συνεχίζει να πλήττει ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά. Αλλά ποιος νοιάζεται; Η κυβέρνηση; Ποια κυβέρνηση;

danioliptes.gr