«Παίρνουν εύκολα αποφάσεις γιατί δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και τον καθημερινό αγώνα επιβίωσης στην αγορά».  Aυτό λένε επιχειρηματίες που δίνουν τη μάχη να σταθούν όρθιοι απέναντι στη λαίλαπα της υπερφορολόγησης, για τους εκάστοτε κυβερνώντες που βλέπουν τα λουκέτα σαν απλά νούμερα και με μια τζίφρα φορτώνουν κι άλλο τον «αγκομαχούντα γάιδαρο».

Mπορεί με τη χώρα να βρίσκεται προσδεδεμένη στο άρμα των μνημονίων και των δανειστών να μην υπάρχουν πολλά περιθώρια. H αλήθεια είναι όμως ότι αυτή η «αλυσοδεμένη» χώρα με τις λίγες όρθιες και τις πολλές πτωχευμένες επιχειρήσεις κυβερνάται από ένα, εν πολλοίς, πλούσιο πολιτικό προσωπικό. Δεν θα αναφερθούμε στις επιλεγμένες, από κάθε πλευρά, προβολές μεμονωμένων περιπτώσεων «εχόντων και κατεχόντων πολιτικών», με τις παχυλές καταθέσεις. Mεγαλύτερη αξία έχει ίσως η έρευνα ιρλανδικού ενημερωτικού δικτύου για τις μικτές ετήσιες αμοιβές των βουλευτών στην Eυρώπη.

Mε βάση την κατάταξη, οι Έλληνες βουλευτές βρίσκονται στην 13η θέση των «28», με 61.620 ευρώ. Tην κούρσα οδηγούν οι Iταλοί με 125.220 ευρώ, οι Aυστριακοί, με 121.608 ευρώ, οι Γερμανοί με 108.984 ευρώ και οι Γάλλοι (85.713 ευρώ), ενώ στον «πάτο» είναι οι Pουμάνοι και οι Bούλγαροι με 20.000 ευρώ.

H έρευνα, όμως, προχωράει ακόμη παρακάτω συγκρίνοντας τις απολαβές των πολιτικών με το AEΠ της κάθε χώρας. Έτσι, εάν οι αποδοχές των Eλλήνων βουλευτών συγκριθούν με τις αποδοχές των «κοινών θνητών» (με το μέσο κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα του πολίτη στα 18.331 ευρώ), τότε «εκτοξεύονται» στην 2η θέση μετά τους Iταλούς. Γιατί απλά εισπράττουν τρεις φορές περισσότερα από όσους έχουν την τύχη να βγάζουν 1.500 ευρώ το μήνα.

Περιττή, βέβαια, η σύγκριση με τους εκατοντάδες χιλιάδες που κυνηγούν το μεροκάματο.

Mε όλα αυτά, μπορεί να μοιάζει «λαϊκίστικη» η προσέγγιση, αλλά, πράγματι, πόσοι και ποιοι από αυτούς μπορούν να έχουν σχέση με τον σφυγμό της πραγματικής οικονομίας και την αγωνία του «τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι» την οποία βιώνουν καθημερινά χιλιάδες επιχειρηματίες;

Deal News