Στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι φέτος θα υπερδιπλασιασθούν οι διαταγές πληρωμών. Τα «ψέματα» τελειώνουν για τους κακοπληρωτές δανειολήπτες που φορτώνουν με φέσια τις τράπεζες.  Στελέχη τραπεζών είπαν στο bankingnews ότι η περίοδος χάριτος και ανοχής φθάνει προς το τέλος της για τους δανειολήπτες, που δεν δείχνουν καμία διάθεση συνεργασίας και, ως εκ τούτου, έχουν χαρακτηρισθεί μη συνεργάσιμοι.

Επίσης, λένε ότι ο χρόνος τελειώνει και για την κατηγορία των δανειοληπτών που πραγματικά δεν έχει την οικονομική δυνατότητα πληρωμής της μηνιαίας δόσης του στεγαστικού δανείου.  Στις περιπτώσεις αυτές, όπως υποστηρίζουν στελέχη τραπεζών, θα κινηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες που, τελικά, θα οδηγήσουν στον πλειστηριασμό του ακινήτου.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα, Πέμπτη 12 Ιανουαρίου, το bankingnews, προκύπτει ότι το 2016 ήταν πολύ «ήσυχο» και «ήρεμο» για τις τράπεζες, καθώς σημείωσαν τις χαμηλότερες επιδόσεις στην έκδοση διαταγών πληρωμών.

Από το Πρωτοδικείο της Αθήνας εκδόθηκαν μόλις 8.500 τη χρονιά που πέρασε, έναντι 14.000 που είχαν εκδοθεί το 2015.

Το 2014 ήταν η πιο παραγωγική χρονιά στην έκδοση των διαταγών πληρωμών, καθώς ο συνολικός τους αριθμός έφθασε τις 45.000, ενώ το 2013 οι διαταγές πληρωμών ήταν 13.000 και το 2012 28.000.

Οι απαιτήσεις των πιστωτών που κατατίθενται στο Πρωτοδικείο της Αθήνας πρέπει να ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ, ενώ για μικρότερα ποσά αρμόδιο είναι το Ειρηνοδικείο της Αθήνας.

Οι κινήσεις των τραπεζών αποτυπώνονται στο Πρωτοδικείο Αθηνών, καθώς οι οικονομικές απαιτήσεις τους είναι υψηλότερες των 20.000 ευρώ.

Νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι οι οκτώ στις δέκα διαταγές πληρωμών αφορούν τράπεζες στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, ενώ στο Ειρηνοδικείο περιλαμβάνονται απαιτήσεις οφειλών από προσφερόμενες υπηρεσίες, όπως είναι από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ή εκδίδονται από φυσικά πρόσωπα.

Τι θα γίνει το 2017;  

Στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι φέτος θα υπερδιπλασιασθούν οι διαταγές πληρωμών, διότι έκλεισε ο κύκλος των προσπαθειών των τραπεζών με τους δανειολήπτες που δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις νέες ρυθμίσεις, που τους προτάθηκαν, και την ίδια στιγμή ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες που προέβλεπε ο Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τα δάνεια που θα καταγγελθούν άμεσα είναι αυτά που η οφειλή τους ξεπερνά τις 200.000 ευρώ και αναφέρονται σε στεγαστικά δάνεια και τον τελευταίο χρόνο δεν υπήρξε καμία συμφωνία ανάμεσα στους οφειλέτες δανειολήπτες με τις τράπεζες.

Η κατηγορία αυτή των δανειοληπτών εντάσσεται στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις δανειοληπτών που δηλώνουν πλήρη οικονομική αδυναμία εξόφλησης του δανείου.

Ανώτερο στέλεχος τράπεζας είπε ότι θα αρχίσει η εκποίηση ακινήτων και οι πλειστηριασμοί.  Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι κανένας δεν έχει διάθεση να πάρει το σπίτι, ακόμη κι όταν πρόκειται για πρώτη κατοικία, αλλά οι τράπεζες πρέπει να γίνουν δυσάρεστες σε αυτόν που δεν πληρώνει.

Διευκρίνισε ότι δε θα «χτυπηθεί» η πρώτη κατοικία σε μία λαϊκή συνοικία, όμως τόνισε ότι δυστυχώς όλοι μας είμαστε υπόλογοι έναντι των φορολογουμένων που έχουν συμβάλλει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τα τελευταία χρόνια.

Πάντως, οι τράπεζες, στην περίπτωση που πράγματι οι δανειολήπτες δείξουν διάθεση αποπληρωμής του δανείου τους, παρέχουν πρόγραμμα το οποίο προβλέπει ακόμη και το «πάγωμα» στο 50% του δανείου και καταβολή μόνο της μηνιαίας δόσης για το υπόλοιπο 50%.

Να σημειωθεί ότι το «κυνήγι» των στρατηγικών κακοπληρωτών που διαθέτουν καταθέσεις σε μία τράπεζα και δάνειο σε άλλη δεν προχωρά, διότι το τραπεζικό απόρρητο περιορίζει τις κινήσεις των τραπεζών.

Όμως, η αδυναμία του τραπεζικού συστήματος μπορεί να αξιοποιηθεί από τους κακοπληρωτές και να δημιουργηθούν φαινόμενα να αγοράζονται ακίνητα σε πλειστηριασμούς σε τιμές εξευτελιστικές, ενώ ο νέος ιδιοκτήτης πιθανόν προέρχεται από το οικογενειακό περιβάλλον αξιοποιώντας τις καταθέσεις της οικογένειας αλλά να μην έχει καμία οφειλή σε τράπεζα.

Νίκος Θεοδωρόπουλος, Banking News