Δεν σταματούν να κοκκινίζουν τα δάνεια που δήθεν ρυθμίζουν οι τράπεζες. Σύμφωνα με νέα στοιχεία, το φαινόμενο επαναλαμβάνεται για άλλη μια φορά, καθώς 4 στα 10 ρυθμισμένα δάνεια κοκκινίζουν και πάλι, λόγω των βραχυπρόθεσμων ρυθμίσεων που προτείνουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες. Και μετά έρχονται και πάλι οι τράπεζες και ρίχνουν την ευθύνη στους δανειολήπτες τη στιγμή που αυτές είναι που προτείνουν τις βραχυπρόθεσμες λύσεις. Με αποτέλεσμα, οι δανειολήπτες να βλέπουν και πάλι μπροστά τους, μετά από έναν μόλις χρόνο ρύθμισης, μια υπέρογκη δόση την οποία και πάλι, όπως είναι φυσικό, δεν μπορούν να την πληρώσουν. Οπότε το ρυθμισμένο δάνειο κοκκινίζει και πάλι. Η αποτυχία των ρυθμίσεων –εκτός από την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης- οφείλεται και στις ατελέσφορες λύσεις που δόθηκαν από τις τράπεζες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ αυτών που απαιτούν νέα ρύθμιση, περίπου το 44% είχε διακανονιστεί με βραχυπρόθεσμες λύσεις (όπως η παροχή περιόδου χάριτος ή η καταβολή μόνο τόκων για μια συγκεκριμένη περίοδο), ενώ ένα 35% είχε διακανονιστεί με πιο μακροπρόθεσμες λύσεις (όπως η επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου ή η μείωση του επιτοκίου). Ενώ αντιθέτως, τα δάνεια που έχουν ρυθμιστεί με λύσεις οριστικής διευθέτησης, δηλαδή μέτρα όπως ο διακανονισμός της απαίτησης εξωδικαστικά ή η διαγραφή μέρους της οφειλής, περιορίζονται στο 2% των ρυθμισμένων δανείων. Και μετά φταίνε οι δανειολήπτες.

Αλλά η αιτία γι αυτές τις λύσεις που προτείνουν οι τραπεζίτες, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα αποτελέσματα για τις τράπεζες, αλλά έχει κυρίως σχέση με το ότι οι τραπεζίτες ενδιαφέρονται μόνο για τους εαυτούς τους. Γιατί όπως διαβάζουμε στον Τύπο, μία από τις βασικές αιτίες για τη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης, είναι η δυσκολία που έχουν οι τράπεζες να προχωρήσουν σε διαγραφές, γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να φέρει τα τραπεζικά στελέχη αντιμέτωπα με ποινικές ευθύνες.

Αυτή είναι λοιπόν η πραγματική αιτία. Ότι θα βγουν στη φόρα οι παρανομίες των τραπεζικών στελεχών. Όλες αυτές οι παρανομίες που έκαναν τόσα χρόνια στην διανομή δανείων χωρίς να ελέγχουν την οικονομική κατάσταση των δανειοληπτών, είτε αυτοί είναι απλοί ιδιώτες, είτε μικροεπιχειρηματίες, είτε μεγαλοεπιχειρηματίες. Κι ενώ θα μπορούσαν να βρεθούν λύσεις, ώστε και οι δανειολήπτες να πληρώνουν κανονικά και οι τράπεζες να παίρνουν τα χρήματά τους, αυτό δεν γίνεται γιατί απλά και μόνο, τα τραπεζικά στελέχη προσπαθούν να καλύψουν τις βρωμιές και τις παρανομίες τους. Και γι αυτό το λόγο πουλάνε τα δάνεια πάμφθηνα στα ξένα funds προς μόλις 4 με 5 ευρώ για κάθε 100 ευρώ δανείου, και δεν τα πουλάνε στους ίδιους τους δανειολήπτες.

danioliptes.gr