Κοσμοσυρροή σημειώθηκε για τις θέσεις του διοικητικού συμβουλίου στο υπερταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Τα βιογραφικά που κατατέθηκαν για τις 5 ή 7 θέσεις των μελών του Δ.Σ. ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες και σύμφωνα με πηγές κοντά στη διαδικασία, το νούμερο αυτό είναι τριψήφιο και μεγάλο.

Τη διαδικασία επιλογής των μελών του Δ.Σ. έχει αναλάβει η εταιρεία Stanton Chase για λογαριασμό του Εποπτικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ). Οι προκηρύξεις που δημοσιοποιήθηκαν κάνουν λόγο για δύο θέσεις εκτελεστικών μελών του Δ.Σ., εκ των οποίων η πρώτη αφορά στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και η δεύτερη του εντεταλμένου συμβούλου. Ακόμη, βιογραφικά έχουν υποβληθεί και για τις 3 έως 5 θέσεις των μη εκτελεστικών μελών του Δ.Σ., εκ των οποίων μία αφορά στη θέση του προέδρου του Δ.Σ. Σύμφωνα πάλι με πληροφορίες, το Εποπτικό Συμβούλιο προσανατολίζεται στη δημιουργία 7μελούς διοικητικού συμβουλίου.

Ο μεγάλος αριθμός βιογραφικών που έχουν αποσταλεί αφορά στις θέσεις των εκτελεστικών μελών του Δ.Σ. Η κοσμοσυρροή αυτή αποδίδεται στην υψηλή ανεργία πρώην υψηλόβαθμων στελεχών σε επιχειρήσεις, ενώ καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει και το γεγονός ότι πρόκειται για θέση κύρους σε μια πολύ προβεβλημένη εταιρεία/οργανισμό. Παράλληλα, η υψηλή συμμετοχή σχετίζεται και με το γεγονός ότι η διαδικασία μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την κάλυψη άλλων θέσεων σε διοικητικά συμβούλια θυγατρικών εταιρειών της ΕΕΣΥΠ, όπως είναι το ΤΑΙΠΕΔ, η ΕΤΑΔ κ.λπ. Σημειώνεται ότι η νέα εκτελεστική διοίκηση του υπερταμείου είναι επιφορτισμένη με τη στελέχωση των Δ.Σ. των θυγατρικών της.

Κρίσιμη ημερομηνία θεωρείται η 25η Ιανουαρίου 2017. Μέχρι τότε εκτιμάται ότι το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΕΣΥΠ θα έχει αποφασίσει και ανακοινώσει την πλήρωση των θέσεων του συμβουλίου. Η απόφαση αυτή αναμένεται να απελευθερώσει τη δυναμική, τόσο στο ίδιο το υπερταμείο, που σήμερα στερείται διοίκησης, όσο και στις θυγατρικές του εταιρείες. Κυρίως όμως ο ορισμός διοίκησης στο υπερταμείο θα οδηγήσει στον ορισμό διοίκησης στο ΤΑΙΠΕΔ, που σήμερα υπολειτουργεί στερώντας από τη χώρα τον βασικότερο μοχλό προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.

Αλλωστε, οι μόνες επενδύσεις που αναμένεται να κινηθούν άμεσα είναι εκείνες που προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ (ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΔΑΑ, Αφάντου, Ελληνικό κ.λπ.). Επίσης, το νέο Δ.Σ. του υπερταμείου, εκτός από τη νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, θα διορίσει τις διοικήσεις στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και στη νεοσύστατη Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) που θα περιλάβει τις συμμετοχές ΔΕΚΟ. Μόνο με τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν θα εμπλακεί. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να «ξεκλειδώσει» η λειτουργία όλου του ταμείου που σήμερα ακόμη παραμένει καθηλωμένη. Εκτιμάται δε, ότι οι νέες και φρέσκες διοικήσεις, απελευθερωμένες από πολιτικές και κομματικές εξαρτήσεις, θα προσδώσουν τη δυναμική και το τεχνοκρατικό προφίλ που απαιτείται γι’ αυτές τις δραστηριότητες.

Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, οι άνθρωποι της αγοράς δεν αναμένουν πολλά πράγματα στην παρούσα συγκυρία. Αυτό που επιθυμούν οι περισσότεροι είναι η ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Πρόκειται για την ολοκλήρωση της συναλλαγής στα περιφερειακά αεροδρόμια, στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στην Αφάντου, του Ελληνικού κ.ά. Η πιο προχωρημένη αποκρατικοποίηση είναι εκείνη των περιφερειακών αεροδρομίων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Ιανουαρίου. Η μεταβίβαση των 14 αεροδρομίων αναμένεται να γίνει στις 30 Ιανουαρίου ταυτόχρονα με την καταβολή του 1,234 δισ. ευρώ από την πλευρά της Fraport Greece στο ΤΑΙΠΕΔ. Για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η διοίκηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων αναμένει την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Ε.Σ.), προκειμένου να οριστικοποιηθεί η σύμβαση και να ολοκληρωθεί η συναλλαγή. Στην περίπτωση που το Ε.Σ. δεν δώσει το «πράσινο φως» ή δοθεί υπό όρους, τότε σημαίνει ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ –και κατ’ επέκταση της ΕΕΣΣΤΥ– θα αποτελέσει υπόθεση του νέου Δ.Σ. της εταιρείας.

Βαγγέλης Μανδραβέλης, H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ