Πού είναι τα λεφτά των τραπεζών;

Τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών έχουν γίνει μέχρι τώρα. Οι τράπεζες βγαίνουν και διατείνονται ότι έχουν κεφαλαιακή επάρκεια και ότι έχουν γίνει και πάλι εύρωστες. Πλέον, όπως διαβάζουμε θα μπορούν να δανείζονται με ευνοϊκότερους όρους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αλλά δάνεια δεν δίνουν. Η αγορά στενάζει από τα capital controls και την υπερφορολόγηση. Εκατοντάδες επιχειρήσεις κλείνουν καθημερινά. Ζητάνε δάνεια από τις τράπεζες.

Ζητάνε δηλαδή από τις τράπεζες να ανταποκριθούν στο θεσμικό τους ρόλο. Αλλά οι τράπεζες αρνούνται. Δεν δίνουν δάνεια για να ενισχύσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το μόνο που κάνουν είναι να πουλάνε επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια σε ξένα funds και ρίχνουν έτσι στα χέρια των ξένων την ελληνική επιχειρηματικότητα, η οποία αποτελεί την πραγματική οικονομία.

Δηλαδή, ρίχνουν στα χέρια των ξένων funds, ή καλύτερα, ξεπουλάνε στα ξένα funds την πραγματική οικονομία της χώρας. Και ζουν αυτές καλά και τα ξένα αρπακτικά καλύτερα.

Όπως διαβάζουμε, ευνοϊκότεροι αναμένονται, στο α΄ τρίμηνο του 2017, οι όροι δανειοδότησης των ευρωπαϊκών τραπεζών, σύμφωνα με τα τριμηνιαία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ταυτόχρονα, κατά το δ’ τρίμηνο του 2016, η ζήτηση για δάνεια από επιχειρήσεις συνέχισε να αυξάνεται -τάση η οποία αναμένεται να ενισχυθεί εκ νέου κατά το τρέχον τρίμηνο. Αύξηση εμφάνισε και η ζήτηση για καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, με τις τραπεζικές αρχές να εμφανίζονται αισιόδοξες για περαιτέρω ενδυνάμωση τους επόμενους μήνες. Αλλά δάνεια δεν δίνουν.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι όσες επιχειρήσεις κατάφεραν ακόμα να μένουν ζωντανές και εν λειτουργία ζητούν τη βοήθεια των τραπεζών για να συνεχίσουν να λειτουργούν. Να έχουν παραγωγή και να κρατούν ζωντανή την απασχόληση, να πληρώνουν τους εργαζόμενους και τις ασφαλιστικές τους εισφορές στα ταμεία. Κι έτσι να κρατούν ζωντανή και την ασφάλιση. Αλλά οι τράπεζες δεν βοηθούν την ελληνική επιχειρηματικότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, αμετάβλητα σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο παρέμειναν το δ΄ τρίμηνο του 2016 τόσο τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ), όσο και η ζήτηση για δάνεια από τις ΜΧΕ.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), οι τράπεζες πιστεύουν ότι τα κριτήρια θα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο και κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου του 2017.

Αμετάβλητη αναμένεται να παραμείνει και η συνολική ζήτηση δανείων, καθώς η μικρή αύξηση της ζήτησης από τις μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις θα αντισταθμιστεί από τη μείωση της ζήτησης δανείων από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Αμετάβλητοι παρέμειναν και οι όροι χορήγησης δανείων προς τις ΜΧΕ το δ΄ τρίμηνο του 2016. Η αναλογία των αιτήσεων για επιχειρηματικά δάνεια που απορρίφθηκαν πλήρως παρέμεινε επίσης σταθερή σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, το δ΄ τρίμηνο του 2016, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά, καθώς και η ζήτηση για στεγαστικά και για καταναλωτικά δάνεια, παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2016. Τα κριτήρια χορήγησης και η ζήτηση δανείων προς νοικοκυριά αναμένεται να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα και κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου του 2017. Αμετάβλητοι παρέμειναν και οι όροι χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά το δ΄ τρίμηνο του 2016. Η αναλογία των αιτήσεων για δάνεια προς νοικοκυριά που απορρίφθηκαν πλήρως παρέμεινε επίσης σταθερή σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Η παρακάτω επιστολή που διαβάσαμε στο www.bankingnews.gr είναι αποκαλυπτική. Γι αυτό και την παραθέτουμε αυτούσια. Την γράφει ένας Έλληνας επιχειρηματίας, ο οποίος έχοντας δική του επιχείρηση κάνει εισαγωγές και εξαγωγές μαρμάρων υψηλής ποιότητας και περιγράφει την αδυναμία δανεισμού στην Ελλάδα το 2017.

«Θα ήθελα να σας μεταφέρω ορισμένες πληροφορίες για το πώς οι τράπεζες δεν στηρίζουν υγιείς επιχειρήσεις.

Δεν θα πω ότι το κάνουν σκόπιμα αλλά σίγουρα είναι ανήμπορες να στηρίξουν το επιχειρείν. Πριν 420 ημέρες κατέθεσα ορισμένα δικαιολογητικά για την σύναψη δανείου για αγορά εξοπλισμού. Η εταιρία μου δεν έχει ούτε ένα ευρώ δανεισμού, έχω καταθέσεις στις τράπεζες και η φερεγγυότητα μου είναι πολύ καλή καθώς δεν έχει υποχρεώσεις σε εκκρεμότητα στην εφορία ενώ πριν 5 χρόνια είχα πάρει μικρό δάνειο και το οποίο αποπλήρωσα νωρίτερα των προθεσμιών.

Μου πρότειναν leasing και μου ζήτησαν να καταθέσω cash collaterals 50% καταθέσεις και ακίνητο το οποίο ήδη διαθέτω.

Όμως το 50% των καταθέσεων και το ακίνητο υπερκαλύπτουν την αξία του δανείου κατά 180-200%.

Κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης τους πρότεινα ένα δεύτερο ακίνητο μικρότερης αξίας και 40% cash collaterals η συνολική αξία των εγγυήσεων μου ήταν στο 130% της αξίας του δανείου.

Η τράπεζα μου αντιπρότεινε 60% cash collaterals και το ακίνητο». Για να μην μακρηγορώ υπέβαλλα τα χαρτιά που μου ζητήθηκαν και περίμενα να μου εγκριθεί ο μηχανισμός πίστωσης – leasing. Το αποτέλεσμα είναι ότι πέρασαν 420 ημέρες και ακόμη δεν μου έχουν απαντήσει. Στο μεσοδιάστημα για να μην χάσω την αγορά εξοπλισμού σχεδόν κατανάλωσα το 70% των καταθέσεων μου. Δυστυχώς όταν οι τράπεζες αναφέρουν…. τραπεζικός δανεισμός αυτό είναι ουτοπία. Η δική μου περίπτωση ήταν ιδανική με σοβαρές εξασφαλίσεις… Το καλύτερο το έχω φυλάξει για το τέλος.

Όταν μετά από 6 μήνες τους ρώτησα τι απέγινε το αίτημα μου η απάντηση ήταν οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια σε μαρμαράδες. Εγώ τους απάντησα δίνουν δάνεια σε «εφημεριδοπώλες» εκδότες δανειακά και αγύριστα. Εγώ εισάγω και εξάγω μάρμαρα… Ο εφημεριδοπώλης – εκδότης τι πουλάει για να καταλάβω δηλαδή τα παραμύθια του κίτρινου τύπου; Και μετά όλοι διερωτάστε γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να διασωθεί.

Με εκτίμηση

Γ.Δ.

 

Αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι ενώ οι τράπεζες δανειοδοτούνται από την ΕΚΤ με ευνοϊκούς όρους, ενώ έχουν λεφτά οι τράπεζες και παρουσίασαν κέρδη,  αλλά και από τις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις,  ενώ γενικά υπάρχει ζήτηση για δάνεια από τις επιχειρήσεις, η οποία μάλιστα αναμένεται να αυξηθεί και άλλο, οι τράπεζες αρνούνται πεισματικά να χρηματοδοτήσουν τη πραγματική οικονομία. Αρνούνται να επιτελέσουν το θεσμικό τους ρόλο, οδηγώντας έτσι καθημερινά ολοένα και περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις να βάλουν λουκέτο ή να μεταναστεύσουν στις γειτονικές χώρες. Οι αιτήσεις για νέα δάνεια πέφτουν βροχή.

Αλλά οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια. Και τα ερωτήματα που γεννούνται είναι απλά; Με ποιο δικαίωμα δεν δίνουν δάνεια οι τράπεζες; Με ποιο δικαίωμα παραβαίνουν το θεσμικό τους ρόλο; Δεν είναι παράνομο αυτό; Ποιοι το αποφασίζουν και στηριζόμενοι σε ποια νομοθεσία; Ποιοι ελέγχουν τις τράπεζες που δεν επιτελούν το θεσμικό τους ρόλο και ποιες ποινές επιβάλλουν;

Πού βρίσκονται όλα αυτά τα χρήματα που έχουν εισπράξει οι τράπεζες από τις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις που προηγήθηκαν και από τα δάνεια που παίρνουν και θα συνεχίσουν να παίρνουν και με ευνοϊκότερους όρους μάλιστα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα;

Και από πάνω μας ετοιμάζουν και νέα, την τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση, που θα γίνει με κούρεμα των καταθέσεων. Πάλι δηλαδή με τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, τον οποίο όμως οι τράπεζες αρνούνται να δανειοδοτήσουν.

danioliptes.gr