Δεν έρχεται τρίτο μνημόνιο, αλλά επέκταση του τρίτου, μας λέει η κυβέρνηση και προσπαθεί να μας πείσει. Αλλά όπως και να το βαφτίσουν, πρόκειται για τέταρτο μνημόνιο. Και θα ακολουθήσει και πέμπτο και έκτο, όσο οι ελληνικές κυβερνήσεις συντηρούν ένα τεράστιο δημόσιο για να βολεύουν τους κομματικούς τους εγκάθετους, όσο δεν χτυπούν τη φοροδιαφυγή και όσο δεν κάνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό δεν το λέμε εμείς. Το λένε ξένοι αναλυτές οι οποίοι παρακολουθούν την ελληνική οικονομία. Άλλωστε, είναι πολλοί εντός Ελλάδος, όσο και εκτός, αυτοί που λένε συνεχώς ότι «το πρόγραμμα δεν βγαίνει». Από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής μέχρι τη Moody’s. Αυτό σημαίνει ότι το τρίτο μνημόνιο δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα και η χώρα δεν θα καταφέρει να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί για τη δεκαετία μετά το τέλος του.

Αν ακολουθήσουμε τη μέχρι σήμερα πρακτική, τότε θα πρέπει να υπογράψουμε ένα τέταρτο μνημόνιο που θα «διορθώνει» το τρίτο, το οποίο όμως και πάλι δεν θα βγαίνει και στη συνέχεια ένα πέμπτο κ.ο.κ. Όσο οι στόχοι δεν θα επιτυγχάνονται τόσο θα συντηρείται ο ίδιος φαύλος κύκλος και θα εφαρμόζονται νέα μέτρα λιτότητας, ενώ η οικονομία θα βρίσκεται διαρκώς υπό την επιτήρηση του κάθε Γερμανού ή άλλου Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών.

Αυτό που απαιτείται, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, είναι η Ελλάδα να μεταμορφώσει την οικονομία και να αποφασίσει μόνη της ποιες είναι οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται. Γιατί, όσο καθυστερεί η οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος τόσο πλησιάζει η ώρα των… μεγάλων αποφάσεων. Η χώρα πρέπει μετά το 2018 να μπορεί να βγει στις αγορές χωρίς «δεκανίκια». Δηλαδή, θα πρέπει οι αγορές να εμπιστεύονται την πολιτική που εφαρμόζει. Αλλά η Moody’s, εκτιμά ότι «δεδομένων των καθυστερήσεων που έχουν σημειωθεί στην ολοκλήρωση των αξιολογήσεων στο παρελθόν, ενδεχόμενες αποκλίσεις θα συνεχίσουν να θέτουν σε κίνδυνο τις αποπληρωμές χρέους από τα μέσα του 2017 και μετά». Ο οίκος επιπλέον θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να πετύχει τους εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους του προγράμματος για πρωτογενή πλεονάσματα και ανάπτυξη.

Σήμερα Παρασκευή είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση του ελληνικού δημοσίου από την Standard & Poor’s. Πριν από ακριβώς ένα χρόνο, ο ίδιος οίκος εξέπληξε… τους πάντες αναβαθμίζοντας το ελληνικό αξιόχρεο λόγω της προόδου στις μεταρρυθμίσεις και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Εκτιμούσε δε, ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους Θεσμούς, θα έκλεινε γρήγορα. Τότε, η ελληνική κυβέρνηση προέβλεπε πως η πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωνόταν μέσα στο Φεβρουάριο.

Όμως η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να ανέβει στην αξιολόγηση κατά 4 βαθμίδες με βάση την S&P και την Fitch και κατά 5 βαθμίδες σύμφωνα με τη Moody’s. Το ελληνικό δημόσιο τυγχάνει σήμερα αξιολόγησης «Caa3» από τη Moody’s, «B-» από την Standard & Poor’s και «CCC» από την Fitch. Οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία είναι σταθερές. Αυτό δεν είναι θετικό. Θα ήταν θετικό αν και οι προοπτικές της οικονομίας ήταν κι αυτές θετικές. Αλλά είναι σταθερές. Δηλαδή η ελληνική οικονομία και οι προοπτικές της είναι στάσιμες. Ακίνητες. Κι έτσι, συνεχίζεται η παρούσα κατάσταση χωρίς να διαβλέπεται καμία προοπτική ανάπτυξης.

danioliptes.gr