Σάλος προκλήθηκε από την αποκάλυψη του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑτος πώς 243 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία χρησιμοποιώντας «αστείες» δικαιολογίες, «πέρασαν» την σειρά των 50.000 και πλέον δικαιούχων και παρέλαβαν ήδη τα χρήματα του εφάπαξ τους. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα οι αιτήσεις αυτών υποβλήθηκαν μόλις το 2016, ενώ υπάρχουν στην ιδιότυπη «επετηρίδα» συνταξιούχοι που περιμένουν ακόμα και από το 2012!

Οι 243 συνταξιούχοι έλαβαν τα εφάπαξ τους με απόφαση της διοίκησης του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων στις 13/12/2016. Για κάποιους από αυτούς είναι σαφές πως αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας άρα μπορούν να ζητήσουν εξαίρεση, όμως πληροφορίες μιλούν και για περιπτώσεις που χρήζουν διερεύνησης και που ενδεχομένως δεν έπρεπε να λάβουν με προτεραιότητα τα λεφτά αυτά.

Γιάννης Βρούτσης: Αναγκαίο το κομματικό διαβατήριο του ΣΥΡΙΖΑ

Με το θέμα ασχολήθηκε ο τέως υπουργός Εργασίας και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στις Κυκλάδες Γιάννης Βρούτσης, πιο συγκεκριμένα τόνισε: «Η βαριά εκτεθειμένη, πολιτικά και ηθικά -μετά τις σημερινές αποκαλύψεις- κυβέρνηση, καλείται να απολογηθεί απέναντι στους 55.000 δικαιούχους εφάπαξ. Τα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, με φακέλους χωρίς δικαιολογητικά, αναδεικνύουν το βαθιά διαβρωμένο, πελατειακό, κράτος, που χτίζει εδώ και δυο χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ. Από σήμερα, οι δεκάδες χιλιάδες δικαιούχοι εφάπαξ γνωρίζουν, ότι για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματός τους, το μόνο που χρειάζεται είναι κομματικό διαβατήριο του ΣΥΡΙΖΑ.

»Επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο, με την αόριστη, ατελή και ασαφή διάταξη του άρθρου 35 παρ. 10 του Ν. 4387/2016, ο ΣΥΡΙΖΑ “έσπασε” τον κανόνα της χρονικής προτεραιότητας στην καταβολή των εφάπαξ παροχών, ανοίγοντας το δρόμο σε ρουσφετολογικές πρακτικές, καταστρατηγώντας το πνεύμα του νόμου και προκαλώντας το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Υπενθυμίζεται, ότι τα έτη 2011 – 2014 χορηγήθηκε αριθμός – ρεκόρ εφάπαξ παροχών, ύψους 3,1 δισ. ευρώ, καθώς 96.760 συνταξιούχοι πήραν το εφάπαξ τους, με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες».

Γενικόλογες επισημάνσεις από το υπουργείο Εργασίας

Με τη σειρά της η κυβέρνηση προφανώς ευρισκόμενη σε αμηχανία δεν απάντησε επί της συγκεκριμένης αποκάλυψης περιοριζόμενη να μιλήσει με τη γνωστή μέθοδο των non papers και με γενικόλογες επισημάνσεις. Συγκεκριμένα τονίστηκε πως:

«Με το νόμο 4387/16 επανήλθε το κοινωνικά δίκαιο μέτρο της κατ’ εξαίρεση επίσπευσης απονομής εφάπαξ, που προβλέπει ότι ένας δικαιούχος μπορεί να αιτηθεί παράκαμψης της σειράς προτεραιότητας, εφόσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι (άτομα με αναπηρία, άτομα με χρόνιες παθήσεις, γονείς και νόμιμοι κηδεμόνες που προστατεύουν άτομα με αναπηρία), οι οποίοι εξετάζονται από αρμόδια επιτροπή.

«Καλό θα είναι, όσοι υιοθετούν με μεγάλη ευκολία πηχυαίους τίτλους περί ”ρουσφετιών”, να μην συγχέουν τα δικά τους πεπραγμένα δεκαετιών με την παρούσα κυβέρνηση».

Υπενθυμίζουμε τα εξής:

Από τις 31/8/2013 έως τις 31/6/2016 η διαδικασία απονομής εφάπαξ είχε διακοπεί. Ο λόγος είναι ότι ο μαθηματικός τύπος που είχε επιλεγεί από την κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ οδηγούσε σε εφάπαξ ύψους 5-10.000 ευρώ για τους δικαιούχους.
Η παρούσα κυβέρνηση αποφάσισε την εφαρμογή ενός νέου μαθηματικού τύπου, με αποτέλεσμα η εφάπαξ παροχή να ανέρχεται σε 23.700 ευρώ κατά μέσο όρο.
Από την 1/7/2016 έως τις 31/12/2016 έχουν απονεμηθεί 14.374 εφάπαξ. Επομένως, το δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος που αναφέρει ότι ” επί δύο χρόνια με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ οι χορηγήσεις έχουν παγώσει ” είναι καταφανώς ψευδές.
Έως τον Ιούνιο 2017 θα έχει χορηγηθεί το σύνολο των εφάπαξ βοηθημάτων, που υπολογίζονται σε 24.500 κατά προσέγγιση.

«Συμπερασματικά, η κυβέρνηση έρχεται να δώσει οριστικά λύση σε ένα πρόβλημα που ταλαιπώρησε δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους επί σειρά ετών. Αυτό προκαλεί δυσανεξία στην αντιπολίτευση και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που την στηρίζουν».

Το ερώτημα όμως παραμένει: Συνέτρεχαν όντως οι ειδικοί λόγοι για να εξαιρεθούν αυτά τα 243 άτομα όταν ακόμα και καρκινοπαθείς δικαιούχοι περιμένουν τόσα χρόνια τη σειρά τους;

Διαβάστε ολόκληρο το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑτος:

Σε μια περίοδο όπου 50.000 συνταξιούχοι περιμένουν καρτερικά τα καθυστερούμενα εφάπαξ τους ακόμα και για τρία ή τέσσερα χρόνια, μια άγνωστη στο ευρύ κοινό, μα γνωστή σε 243 άτομα που ήδη κατέθεσαν τα χαρτιά τους, νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης άνοιξε παράθυρο παράκαμψης της επετηρίδας χορηγήσεως των χρημάτων αυτών.

Πρόκειται για τον ν. 4387/2016, παράγραφος 10, άρθρο 35 του τέως υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος έδωσε το περιθώριο, λίγους μήνες μετά την ψήφισή του και συγκεκριμένα πριν από τα Χριστούγεννα, να χορηγηθούν στη συγκεκριμένη μικρή ομάδα συνταξιούχων του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων τα εφάπαξ τους, καταργώντας την αυστηρή επετηρίδα που νομοθετικά υπάρχει εδώ και πέντε χρόνια.

Ειδικότερα, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε και βάσει των πρακτικών της 48ης Συνεδρίασης του Ταμείου που πραγματοποιήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2016, το διοικητικό συμβούλιο του φορέα ενέκρινε την επίσπευση του εφάπαξ σε 243 συνταξιούχους. Αιτιολόγηση αυτής της ενέργειας ήταν ότι οι δικαιούχοι αυτοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή άλλα οικονομικά, ενώ αναφορά στο σχετικό έγγραφο γίνεται και στον έλεγχο των φακέλων αυτών που υπήρξε από τις υπηρεσίες του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων που επιβεβαίωσαν την επίσπευση, η οποία βασίζεται στο νέο πλαίσιο που η κυβέρνηση προώθησε. Οπως ξεκαθαρίζεται, πρόκειται για «κατ’ εξαίρεσιν απονομή του εφάπαξ βοηθήματος» περιπτώσεων, οι οποίες αφορούν αποχωρήσεις από την εργασία κατά τα έτη 2015 και 2016 (και ουδεμία το έτος 2014, όπως λανθασμένα αναγράφεται στη σχετική απόφαση του ΤΠΔΥ, αν και αυτό λίγη σημασία θα είχε αφού ήδη εκκρεμούσαν χιλιάδες προγενέστερες αιτήσεις του 2012 και του 2013).

Για την ακρίβεια, βάσει της σχετικής απόφασης παρακολουθούμε συνταξιούχους που κατέθεσαν τα χαρτιά τους ακόμα και τον προηγούμενο Σεπτέμβριο ή τον Αύγουστο, να υπερπηδούν τη σειρά προτεραιότητας που έχει βάθος έως και το 2012-2013 και να παίρνουν τα χρήματά τους, όταν άλλοι συνταξιούχοι παραμένουν στη σειρά δύο, τρία ή και τέσσερα χρόνια.

Συγκεκριμένα, συνταξιούχος κατέθεσε τα δικαιολογητικά της στις 20/9/2016, άλλοι δύο στις 18/8/2016 κ.ο.κ. Ειδικότερα, 25 είναι οι συνταξιούχοι που ενώ κατέθεσαν δικαιολογητικά για εφάπαξ εντός του 2016, το έλαβαν με διαδικασία εξπρές. Αντίστοιχα όλοι οι υπόλοιποι 228 είχαν καταθέσει τα χαρτιά τους εντός του 2015, άρα κανένας εκ των 253 δεν ανήκε στις περιπτώσεις των υπόλοιπων 50.000 που περιμένουν για χρόνια στη σειρά.

Οπως τονίζεται σε άλλο πρακτικό του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, με ημερομηνία 23 Νοεμβρίου 2016, βάσει της, με αριθμό Φ80020/ΟΙΚ.29753/Δ15.531/30-6-2016, εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας για την περίπτωση ατόμων με αναπηρία, είναι αναγκαίο να προκύπτει αποδεδειγμένα αναπηρία ποσοστού τουλάχιστον 50%. Στην ίδια συνεδρίαση ο γενικός διευθυντής του Ταμείου, Νίκος Καλάκος, αναφέρει στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που έχουν αποφασίσει να προωθήσουν αυτές τις κατ’ εξαίρεσιν συντάξεις ότι «η διαδικασία των επισπεύσεων υπήρξε στο παρελθόν μέχρι την κατάργησή της με απόφαση του Δ.Σ. τον Φεβρουάριο του 2011 λόγω των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν…». Προσθέτει δε κάτι πολύ σημαντικό. Οτι δηλαδή «επειδή τόσο ο νόμος (σ.σ.: αναφέρεται στον νόμο Κατρούγκαλου) όσο και η εγκύκλιος έχουν ασάφειες και το 80% των δικαιούχων μπορεί να καταθέσει αίτηση επίσπευσης του εφάπαξ με τη δημιουργία προβλημάτων στην εύρυθμη απόδοσή του, παρακαλώ τα μέλη του Δ.Σ. να είναι πολύ προσεκτικά τόσο όσον αφορά στον καθορισμό κριτηρίων όσο και στην οργάνωση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων επίσπευσης».

Κραυγαλέες καταχρήσεις

Σύμφωνα με στοιχεία που τέθηκαν υπόψη μας, σαφώς υπήρξαν περιπτώσεις με σοβαρό ιατρικό φάκελο. Περιπτώσεις συνταξιούχων που έλαβαν κατά προτεραιότητα τα χρήματά τους, όπως είναι και σωστό κοινωνικά άλλωστε, λόγω εγχειρήσεων bypass και άλλων σοβαρών παθήσεων. Πληροφορίες, όμως, αναφέρονται και σε περιπτώσεις χορήγησης εφάπαξ που δεν θα έπρεπε να έχουν επισπευτεί, όπως για παράδειγμα μιας περίπτωσης συνταξιούχου από τα Μελίσσια που πέτυχε επίσπευση του εφάπαξ της με την αιτιολογία ότι η κόρη της βρίσκεται στη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης ή ενός καθηγητή από το Ιλιον που με μια απλή βεβαίωση ρήξης μηνίσκου πήρε το εφάπαξ.

Πληροφορούμαστε όμως πως υπάρχουν και άλλες δεκάδες περιπτώσεις που οφείλουν να διερευνηθούν διότι δημιουργούν λογικές απορίες για τον λόγο που κάποιοι πήραν το εφάπαξ τους γρήγορα και χιλιάδες άλλων συνταξιούχων με παρόμοια ή και περισσότερα προβλήματα ακόμα περιμένουν. Για παράδειγμα, καθηγήτρια από την Πάτρα επελέγη με μια απλή της βεβαίωση, όπως και μία ακόμα συνταξιούχος από την ίδια πόλη προσκομίζοντας ένα απλό πιστοποιητικό ότι έχει ένα άνεργο παιδί και πληρώνει δάνειο. Πόσες άραγε ανάλογες ή ακόμα πιο δύσκολες κοινωνικά περιπτώσεις υπάρχουν σαν και αυτή στην Ελλάδα της κρίσης; Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων Παναγιώτης Βαβουγιός διευκρινίζει: «Ανάγκες έχουμε όλοι, ίσως και πιο σοβαρές από αυτές που κάποιοι δήλωσαν. Συνάδελφοί μας συνταξιούχοι χάνουν τα σπίτια τους σε πλειστηριασμούς ή έχουν πολύ βαριές αρρώστιες. Η σειρά προτεραιότητας στα εφάπαξ δεν πρέπει, λοιπόν, να παρακάμπτεται».

Ο ίδιος μάλιστα προσθέτει ότι γνωρίζει δεκάδες περιπτώσεις καρκινοπαθών συναδέλφων του που περιμένουν για χρόνια τα πολύτιμα αυτά χρήματα, ανάπηρων συνταξιούχων με μεγάλες ανάγκες «για τους οποίους δυστυχώς τα Ταμεία δεν κάνουν εξαιρέσεις», όπως επίσης ότι «παλαιότερα είχαν υπάρξει παρατράγουδα με τις χορηγήσεις εφάπαξ με πλαστά δικαιολογητικά. Το θέμα είχε μάλιστα πάει στον εισαγγελέα και γι’ αυτό από το 2012 η σειρά προτεραιότητας τηρούνταν με ευλάβεια. Το μόνο που δεν ξέρουμε τώρα είναι γιατί υπήρξε αυτή η μέριμνα».

Πρέπει τέλος να τονίσουμε ότι ενώ στο διάστημα 2012-2014 είχαν χορηγηθεί 96.760 εφάπαξ ύψους 3.096.978.000 ευρώ, επί δύο χρόνια με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. οι χορηγήσεις έχουν παγώσει, ενώ στην ίδια περίοδο διακυβέρνησης δεν υπήρξε καμία παράκαμψη στις χορηγήσεις, κάτι που τώρα ξεκινά.

ΝewΜoney. ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ