Η κυβέρνηση επιβάλλει συνεχώς ολοένα και υψηλότερη φορολογία στους Έλληνες πολίτες, ανεξάρτητα από την οικονομική και περιουσιακή τους κατάσταση. Από τη φορολογία αυτή ΔΕΝ πληρώνεται το ελληνικό χρέος. Η φορολογία αυτή είναι αποκλειστικά και μόνο για να συντηρείται το κράτος και για να μπορεί να πληρώνει μισθούς και συντάξεις.

Αλλά ενώ η κυβέρνηση έχει επιβάλλει υπεροφορολόγηση και στους μη έχοντες, που έχουν κόψει τα πάντα εκτός από τα απολύτως απαραίτητα και αγοράζει μόνο τρόφιμα για να μπορεί να επιβιώσει και να πληρώνει φόρους, ταυτόχρονα αρπάζει τα χρήματα των οικονομικά αδύναμων για να δίνει υψηλές αμοιβές σε κομματικά παιδιά, όπως η νέα CEO του υπερταμείου, Ράνια Αικατερινάρη, και μάλιστα παρά το ότι η συγκεκριμένη βρίσκεται αυτή τη στιγμή κατηγορούμενη για κακούργημα. Και δεν είναι το μοναδικό «δικό μας» παιδί που διορίζεται ή πρόκειται να διοριστεί στο υπερταμείο, καθώς ακολουθούν κι άλλες εταιρείες του υπερταμείου, οι διοικήσεις των οποίων πρέπει να στελεχωθούν. Και φυσικά, θα στελεχωθούν με άτομα που ανήκουν στο κόμμα.

Θα πει κανείς, «όλες οι κυβερνήσεις δικούς τους διορίζουν». Θα συμφωνήσουμε. Όλες το ίδιο έκαναν. Αλλά, παρά το ότι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις επέβαλαν ολοένα και περισσότερους φόρους, καμία δεν έφτασε στο σημείο να αφήσει εκτός φόρων μόνο τον αέρα που αναπνέουμε. Καμία δεν έφτασε σε τέτοιο σημείο φτωχοποίησης τους Έλληνες. Κι από πάνω, συνεχίζει να διορίζει κομματικά της στελέχη σε υψηλόβαθμες θέσεις με υψηλότατους μισθούς, τη στιγμή που ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά περνούν το όριο της απόλυτης φτώχειας.

Το θέμα με τη νέα Διευθύνουσα Σύμβουλος του Υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων κα Ουρανία – Ράνια Αικατερινάρη έχει δύο παραμέτρους. Η μια είναι η κομματική της καταγωγή, καθώς είναι κόρη της πρώην βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ και μετέπειτα της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνας Ξηροτύρη,. Η δεύτερη είναι νομικής φύσεως, καθώς είναι κατηγορούμενη για αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος με τη δίκη μάλιστα να βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ την ίδια στιγμή εκκρεμεί σε βάρος της τουλάχιστον μια ακόμα υπόθεση σε βαθμό κακουργήματος.

Όπως διαβάζουμε, αυτή την περίοδο εκδικάζεται από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών με κατηγορούμενη μεταξύ άλλων και τη Ράνια Αικατερινάρη η υπόθεση της παράνομης δανειοδότησης της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ από τη ΔΕΗ όταν η κα Αικατερινάρη ήταν Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρίας.

Ταυτόχρονα έχει ασκηθεί δίωξη κατά της κας Αικατερινάρη και κατά άλλων πέντε πρώην στελεχών της ΔΕΗ σε βαθμό κακουργήματος για απιστία από κοινού για ζημία που, σύμφωνα με την δικογραφία ανέρχεται σε 74,435 εκατ. ευρώ! Όλα αυτά φαίνεται ότι αποτέλεσαν «προσόντα» για την κυβέρνηση και τη Stanton Chase προκειμένου να επιλεγεί η κα Αικατερινάρη στη θέση Διευθύνοντος Συμβούλου του Υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Πέρα όμως από το μείζον ζήτημα ότι στη θέση του επικεφαλής του Υπερταμείου τοποθετείται ένα στέλεχος που εκκρεμούν κακουργηματικές διώξεις σε βάρος του ερωτήματα υπάρχουν για το αν κατά πόσο η Ρ.Αικατερινάρη διαθέτει τα τυπικά προσόντα ώστε να τοποθετηθεί στη συγκεκριμένη θέση. Κι αυτό γιατί στην προκήρυξη αναφέρεται ότι θα επιλέγει ως Διευθύνων Σύμβουλος στέλεχος με 15 τουλάχιστον χρόνια εμπειρία με αποδεδειγμένο ιστορικό επιτυχημένων διεθνών projects στο αντικείμενο της αναδιοργάνωσης ή στους κλάδους βιομηχανίας, εμπορίου, χρηματοοικονομικό και ακινήτων είτε στον ιδιωτικό είτε και στο δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της επικαιρότητας, στο βιογραφικό που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπερταμείο η Ρ.Αικατερινάρη: «Έχει εργαστεί στην επιχειρηματική και επενδυτική τραπεζική σε Ελλάδα και εξωτερικό σε μεγάλους οργανισμούς όπως η BNP Paribas, Eurobank και Deutsche Bank, έχει διατελέσει Αναπληρώτρια Δ/νουσα Σύμβουλος στη ΔΕΗ την περίοδο 2010-2015.

Επίσης, τα τελευταία δύο χρόνια ήταν Partner στην Ernst & Young (ΕΥ)». Και βέβαια τίθεται το ερώτημα αν αυτά που αναφέρονται στο βιογραφικό της συμβαδίζουν με το αποδεδειγμένο ιστορικό 15ετούς τουλάχιστον εμπειρίας σε επιτυχημένα διεθνή projects.

Αν όντως υπάρχει αυτό το ιστορικό γιατί δεν γνωστοποιεί η ίδια η Ρ.Αικατερινάρη τι θέσεις είχε ακριβώς, ποιο το αντικείμενο και ποιες οι ευθύνες στις διεθνείς και εγχώριες τράπεζες που αναφέρει ότι εργάστηκε;

Και να αναφερθούμε και στο θέμα της δίωξης της Ρ.Αικατερινάρη για κακούργημα. Να θυμίσουμε ότι ο Αρθούρος Ζερβός, συγκατηγορούμενος σήμερα και στις δύο υποθέσεις με τη Ρ.Αικατερινάρη οδηγήθηκε σε παραίτηση από τη ΔΕΗ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετά την άσκηση σε βάρος του δίωξης σε βαθμό κακουργήματος για απιστία σε βάρος του δημοσίου λόγω αύξησης που έκανε στους μισθούς 19 στελεχών της ΔΕΗ. Επιπλέον η Αναστασία Σακελλαρίου είχε πιεστεί από την κυβέρνηση και τελικά υπέβαλε την παραίτησή της από το ΤΧΣ χωρίς καν να έχουν προσωποποιηθεί κατηγορίες σε βάρος της με την κυβέρνηση τότε να δηλώνει διά του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «από τη στιγμή που τίθεται θέμα με πρόσωπα που εμπλέκονται στο ΤΧΣ και σε ζητήματα ανοιχτά με τη Δικαιοσύνη, τότε προφανώς υπάρχει θέμα και από την πλευρά της κυβέρνησης».

Φαίνεται όμως ότι όλα αυτά μάλλον ισχύουν κατά περίπτωση και όχι για τα «δικά μας παιδιά».

Βέβαια, πρέπει να πούμε εδώ ότι όποιος δικάζεται δεν σημαίνει ότι είναι ένοχος. Όμως από τη στιγμή που η σημερινή κυβέρνηση ζήτησε παραιτήσεις στελεχών στο παρελθόν επειδή είχαν δικαστικές εκκρεμότητες, γιατί δεν κάνει το ίδιο και στη περίπτωση της Ρ. Αικατερινάρη;

Αλλά το θέμα δεν λήγει εδώ. Η Ρ.Αικατερινάρη θα είναι ένα από τα τρία εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Υπερταμείου. Για τη θέση του προέδρου επελέγη ο Γιώργος Διαμαντόπουλος για δεκαετίες ανώτατο στέλεχος του ομίλου Kraft Foods στην Ελλάδα, ενώ το δεύτερο εκτελεστικό μέλος είναι ο Στέφανος Γιουρέλης, επίσης για δεκαετίες στέλεχος της αμερικανικής εταιρείας τεχνολογίας HP. Όμως με βάση το τρίτο μνημόνιο, το διοικητικό συμβούλιο του υπερταμείου (ΕΕΣΠ ΑΕ) μπορεί να αποτελείται, εκτός από τα δύο εκτελεστικά μέλη, και από μέχρι πέντε μη εκτελεστικά μέλη. Τα υπόλοιπα μέλη θα ανακοινωθούν εντός των ημερών όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή. Για την επιλογή των στελεχών έχει προσληφθεί η εταιρεία συμβούλων Stanton Chase. Δηλαδή ακόμη πέντε υψηλοί μισθοί και μια τεράστια αμοιβή για την εταιρεία που θα επιλέξει τα πέντε στελέχη. Αλλά το διοικητικό συμβούλιο είναι το δεύτερο όργανο του Υπερταμείου, καθώς κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζει το πενταμελές Εποπτικό Συμβούλιο στο οποίο προεδρεύει ο Γάλλος Ζακ Λε Παπ. Όμως η επιλογή του Δ.Σ. είναι μόνο μία από τις εκκρεμότητες για την αξιολόγηση. Αναμένεται να ιδρυθεί η Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ ΑΕ), στην οποία θα περάσουν όλες οι ΔΕΚΟ με στόχο την πώληση.

Με βάση την αρχική έκδοση του επικαιροποιημένου μνημονίου, μέχρι τον Φεβρουάριο το Εποπτικό Συμβούλιο καλείται να επιλέξει και τα διοικητικά συμβούλια των «θυγατρικών» του Υπερταμείου και συγκεκριμένα της ΕΤΑΔ , της ΕΔΗΣ και του ΤΑΙΠΕΔ. Δηλαδή ακόμη περισσότερες θέσεις για να βολευτούν και άλλα «δικά μας παιδιά» με υψηλότατες απολαβές «όπως ορίζει ο νόμος», εις βάρος πάντα των Ελλήνων φορολογούμενων.

danioliptes.gr