Περιμένοντας το νέο σχήμα λειτουργίας των Θεσμών στο Ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και τη λίστα με τα προληπτικά μέτρα για την περίοδο μετά το 2018, η κυβέρνηση «ζυγίζει» τις αντιδράσεις στο εξωτερικό και τις αντοχές στο εσωτερικό.

Οι παρασκηνιακές ζυμώσεις οι οποίες ξεκίνησαν πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 26 Ιανουαρίου και συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, αναδεικνύουν την οριακή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για ακόμα μια φορά στο Ελληνικό ζήτημα.

Επισήμως όλες οι πλευρές περιμένουν τις αποφάσεις που θα ληφθούν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΝΤ στις 6 Φεβρουαρίου. Εκεί θα κριθεί ως ένα σημείο το μέλλον της διαπραγμάτευσης μαζί με το ποσοστό των πιθανοτήτων να υπάρξει συμφωνία μέσα στο Φεβρουάριο, αλλά και την ημερομηνία επιστροφής στην Αθήνα των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων.

Ωστόσο, όλες οι πλευρές δεν περιμένουν κατά τη διάρκεια αυτής της συνεδρίασης του ΔΝΤ να υπάρξει απόφαση σχετικά με τη συμμετοχή του στο Ελληνικό πρόγραμμα. Για αυτό το λόγο στην Ευρώπη φαίνεται πως καταστρώνουν εδώ και καιρό τα σχέδια τους με δεδομένο ότι το Ταμείο θα παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος, τουλάχιστον έως τις Γερμανικές εκλογές. Ενδεικτικές των διεργασιών που γίνονται στους κόλπους των Ευρωπαίων δανειστών, είναι οι δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ σχετικά με τη σχέση που θα διατηρήσει στο μέλλον το Ταμείο, αλλά και τη θέση που έχουν οι Ευρωπαίοι.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε πως μια νέα δόση οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα μπορεί να ξεμπλοκαριστεί μόλις το ΔΝΤ αποφασίσει να λάβει μέρος στο πρόγραμμα. Ο κ. Ρέγκλινγκ υποστήριξε πως το ΔΝΤ δεν χρειάζεται να προσφέρει χρηματοδότηση, αλλά είναι αναγκαία η τεχνογνωσία του.

Εκτός βέβαια των ασφυκτικών πιέσεων προς την Ελληνική πλευρά με μοχλό την εκταμίευση της δόσης, οι οποίες έχουν να κάνουν με την ικανοποίηση των απαιτήσεων του ΔΝΤ προκειμένου αυτό να παραμείνει ενεργό, έστω και χωρίς νέα χρηματοδότηση, στο πρόγραμμα, οι δανειστές ανασύρουν από το συρτάρι τους όλη την γκάμα των απειλών.

Τα τελευταία 24ωρα πληθαίνουν τα Γερμανικά δημοσιεύματα που αναβιώνουν την απειλή του Grexit εφόσον η Ελλάδα δεν υποχωρήσει στις πιέσεις των δανειστών. Αντίστοιχα αναδεικνύουν και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, εξαιτίας της καθυστέρησης στην διαπραγμάτευση για το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού και των κόκκινων δανείων. Σε αυτό το πλαίσιο επαναφέρουν την απειλή του κουρέματος των τραπεζικών καταθέσεων, εφόσον χρειαστεί ακόμα μια ανακεφαλαιοποίηση για τα τραπεζικά ιδρύματα.

Περιθώρια υπαναχώρησης και οι αντοχές

Στο κυβερνητικό επιτελείο επαναφέρουν στο τραπέζι την ανάγκη πολιτικής διαπραγμάτευσης, επαναλαμβάνοντας σε όλους τους τόνους και προς όλες τις πλευρές ότι οι διαφορές δεν είναι τεχνικού αλλά πολιτικού χαρακτήρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών συνεχίζονται σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος αναφορικά με τα μέτρα που ζητά το Ταμείο για μετά το 2018, αλλά και τα ανοιχτά ζητήματα που αφορούν τη δεύτερη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τελευταία πρόταση του οικονομικού επιτελείου προς τους δανειστές προβλέπει μείωση του αφορολογήτου ορίου στην περιοχή των 6.000-7.000 ευρώ, ώστε να αντληθούν πρόσθετα έσοδα ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ μετά το 2018. Επίσης, σύμφωνα με το Bloomberg, ο κ. Τσακαλώτος πρότεινε ήδη μέτρα ύψους 550.000.000 ευρώ, τα οποία όμως κρίθηκαν ανεπαρκή, για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2018. Έτσι, η κυβέρνηση επικαλούμενη την υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων που οδήγησε το περσινό πλεόνασμα στο 2% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 0,53% που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα, φέρεται να συζητά συνολικό πακέτο μέτρων 2,5 δισ. ευρώ, έναντι 4,5 δισ. ευρώ που απαιτεί το ΔΝΤ, αφήνωντας εκτός της λίστας των μέτρων τις περικοπές στις συντάξεις.

Αλέξανδρος Κλώσσας, HuffPost Greece