Στόχος η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων

Θα πρέπει να μας πουν κάποια στιγμή οι Έλληνες τραπεζίτες και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, τον πραγματικό λόγο που ανησυχούν για τη μείωση των καταθέσεων των Ελλήνων. Μήπως είναι επειδή οι Έλληνες πολίτες, όσοι απέμειναν τουλάχιστον με κάποια χρήματα στην άκρη, σε στρώματα, μαξιλαροθήκες, κρυψώνες και θυρίδες, έχουν ακόμα τη δυνατότητα να ξεφύγουν από τις δαγκάνες των τραπεζών και των ξένων συνεργατών τους, τα ξένα funds, και να γλιτώσουν τις περιουσίες τους από τα αρπακτικά, τους πλειστηριασμούς και τις καταθέσεις;

Όλο και πιο συχνά οι Έλληνες τραπεζίτες και η ΤτΕ εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τη μείωση των καταθέσεων των Ελλήνων κατά 1,5 δις ευρώ, στα 120 δις ευρώ, και για την επιδείνωση των κόκκινων δανείων. Σε απόλυτα αγαστή συνεργασία, ΤτΕ και τραπεζίτες συμφώνησαν να προσπαθήσουν να μας πείσουν ότι αν η αξιολόγηση καθυστερήσει, οι επιπτώσεις στις τράπεζες θα καταστούν πιο εμφανείς. Προσπαθούν να εκφοβίσουν τον ελληνικό λαό ότι, η εμπλοκή στην δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος στήριξης – ή τρίτου μνημονίου – η οποία έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2016 και ήδη βρισκόμαστε Φεβρουάριο του 2017, έχει ήδη προκαλέσει συνέπειες στις ελληνικές τράπεζες. Οι τραπεζίτες διαρρέουν σε φιλικά τους ΜΜΕ, κυρίως τα οικονομικά, ότι παρατηρείται μείωση καταθέσεων κατά 1,5 δισεκ. ευρώ μεταξύ 2 Ιανουαρίου με 6 Φεβρουαρίου του 2017, ενώ και στα κόκκινα δάνεια, στεγαστικά και επιχειρηματικά, καταγράφεται επιδείνωση και έχει ανακοπεί η τάση βελτίωσης που είχε σημειωθεί το προηγούμενο διάστημα.

Ρευστότητα και πορεία διαχείρισης των κόκκινων δανείων βρέθηκαν στο επίκεντρο της κρυφής συνάντησης των επιτελείων όλων των τραπεζών με την Τράπεζα της Ελλάδος. Στην συνάντηση αυτή, στην οποία όπου συμμετείχε και ο διοικητής της ΤτΕ, Γ.Στουρνάρας, αλλά και μια ομάδα «στελεχών» (;) που παρακολουθεί τα κόκκινα δάνεια διαπιστώθηκαν:

1.  Ότι λόγω της καθυστέρησης της αξιολόγησης καταγράφεται επιδείνωση στα κόκκινα δάνεια και έχει ανακοπεί  ξεκάθαρα η τάση βελτίωσης του προηγούμενου διαστήματος.

2. Ότι τα ζητήματα που αφορούν τους πλειστηριασμούς ακινήτων πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αποτελούν την εναλλακτική επιλογή.

3. Αναγνωρίστηκε ότι υπάρχει πίεση και στις καταθέσεις, όπου από τον Ιανουάριο έως τώρα έχουν μειωθεί οι καταθέσεις 1,5 δισεκ. ευρώ στα 120 δισεκ. ευρώ. Τα 120 δις ευρώ σε καταθέσεις είναι χαμηλό ρεκόρ 13 χρόνων.

Διαπίστωσαν επίσης ένα επιπλέον στοιχείο που πρέπει να καταγραφεί ως προς το σκέλος της ρευστότητας και αυτό είναι ότι η μείωση των καταθέσεων αποδίδεται κυρίως στην υπερφορολόγηση. Τέλη Ιανουαρίου πληρώθηκαν φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις οπότε εύλογα μειώθηκαν οι καταθέσεις. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν ζητούν μείωση της υπερφορολόγησης. Δεν τους αφορά αυτό. Δεν τους νοιάζει με πόσα καταφέρνει να επιβιώνει σήμερα ένα νοικοκυριό. Τους νοιάζει μόνο να πληρώνονται τα κόκκινα δάνεια. Κι ας μην περισσεύει τίποτα στους δανειολήπτες για να ζήσουν τις οικογένειές τους. Και τους ενδιαφέρει η αύξηση των καταθέσεων. Όμως οι καταθέσεις δεν μπορούν να αυξηθούν, δεν παράγεται νέος πλούτος, με επακόλουθο την μείωση των καταθέσεων. Γι αυτό και προσπαθούν να τρομοκρατήσουν την κοινή γνώμη ότι η πίεση στην ρευστότητα των τραπεζών θα έχει ως αποτέλεσμα να επιβραδυνθεί η μείωση του ELA και να μην αποκλιμακωθεί περαιτέρω η εξάρτηση από το ευρωσύστημα. Αλλά δεν μένουν μόνο σε αυτή τη προσπάθεια τρομοκράτησης της  κοινής γνώμης.

ΤτΕ και τραπεζίτες συμφώνησαν να παίξουν το χαρτί ότι, αν η αξιολόγηση καθυστερήσει, οι επιπτώσεις στις τράπεζες θα καταστούν πιο εμφανείς. Ότι αν δεν κλείσει άμεσα η αξιολόγηση, είναι σίγουρο ότι θα πληρώσουν αυτή την καταστροφή πάλι οι τράπεζες. Δηλαδή οι καταθέτες, γιατί θα έρθει η τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση που θα γίνει με κούρεμα των καταθέσεων. Γιατί έρχονται τα stress tests του Οκτωβρίου του 2018, που θα δείξουν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν περί τα 10 δις σε κεφάλαια ασφάλειας.

Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι οι Έλληνες τραπεζίτες δεν ανησυχούν απλά, αλλά τρέμουν από τον φόβο τους. Δεν τους βγαίνει με τίποτα ο λογαριασμός, όση υποστήριξη κι αν έχουν από την φιλική προς αυτούς κυβερνητική πολιτική.

Γιατί βλέπουν ότι κινδυνεύουν να χάσουν τις θέσεις τους από τον ESM, ενώ ο μόνος που θα βγει  κερδισμένος  φαίνεται  να είναι ο διοικητής τις ΤτΕ, του οποίου το παιχνίδι, σύμφωνα με πληροφορίες που φτάνουν από τις Βρυξέλλες, θέλουν τον Γιάννη Στουρνάρα να σχετίζεται με ένα παραθεσμικό διευθυντήριο που στη γλώσσα των αγορών μπορεί να χαρακτηριστεί αθώα σαν ένα λόμπι, που όμως λειτουργεί με στόχο τις ελληνικές τράπεζες. Σκοπός του διευθυντηρίου είναι να παραδοθούν οι ελληνικές τράπεζες σε συγκεκριμένα συμφέροντα, τα οποία ουδόλως τα ενδιαφέρει η ομαλή χρηματοπιστωτική λειτουργία. Οι πραγματικές βλέψεις αφορούν την τεράστια περιουσία των τραπεζών. Τα φιλέτα που, είτε έχουν στην κατοχή τους, είτε θα αποκτήσουν μέσα από τη διαδικασία κατασχέσεων για τα «κόκκινα» δάνεια. Ποιος θα πάρει αυτά τα φιλέτα, σε εξευτελιστικό αντίτιμο, είναι το πραγματικό ζητούμενο.

danioliptes.gr