Στα «κρύα του λουτρού» έμειναν οι επιχειρηματίες που είχαν καταθέσει σχέδια ένταξης στο νέο αναπτυξιακό νόμο 4399/2016

Τζάμπα ο κόπος και η προσπάθεια που έκαναν στελέχη εταιρειών να ενταχθούν στο νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος στην ουσία δεν διαθέτει ταμείο για την χρηματοδότηση των επενδυτικών τους σχεδίων.  Επιχειρηματίας μεγάλου βεληνεκούς είπε στο bankingnews ότι «αυτά που συμβαίνουν είναι αστεία, καθώς η χρηματοδότηση που μας πιστώθηκε από τον αναπτυξιακό νόμο ήταν μόλις 500.000 ευρώ».  Πρόσθεσε ότι το εγκαταλείψαμε το σχέδιο καθώς με αυτό το ποσό είναι αμφίβολο αν μπορεί ένας επενδυτής να φτιάξει ακόμη κι ένα θερμοκήπιο. Παράπονα διατυπώνουν κι άλλοι επιχειρηματίες οι οποίοι λένε στην πράξη ότι πρόκειται για αναπτυξιακό νόμο που δίνει μόνο φορολογικά κίνητρα.

Όπως όλα δείχνουν ο αναπτυξιακός νόμος του πρώην υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιώργου Σταθάκη, δεν κάλυψε τις προσδοκίες της αγοράς.

Συνολικά τα επενδυτικά σχέδια που κατατέθηκαν είχαν προϋπολογισμό ύψους 2,2 δισ. ευρώ και ζητούσαν περίπου το 40% δηλαδή 900 εκατ. ευρώ ως οικονομική ενίσχυση.

Τελικά ο αναπτυξιακός νόμος είχε μόλις 150 εκατ. ευρώ στο ταμείο του.

Πιο αναλυτικά ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση υποβολής επενδυτικών σχεδίων για τα καθεστώτα ενίσχυσης του αναπτυξιακού νόμου: Γενική Επιχειρηματικότητα και Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ.

Η καταληκτική ημερομηνία του ολοκληρωμένου φακέλου τεκμηρίωσης είναι η 20η Φεβρουαρίου 2017.

Παράλληλα συνεχίζεται η υποβολή σχεδίων στο πλαίσιο του καθεστώτος: Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού για το οποίο υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης έχουν υποβληθεί 821 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 2,2 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος των επενδυτικών σχεδίων (41,3%) αιτούνται φορολογικής απαλλαγής, ενώ τα υπόλοιπα αιτούνται επιχορήγησης, leasing ή ενίσχυσης μισθολογικού κόστους.

Το 65% των επενδυτικών σχεδίων και το 51,3% του συνολικού ύψους των επενδύσεων αφορούν τη βιομηχανία (κυρίως τον κλάδο της αγροτοδιατροφής) και μικρός αριθμός επενδύσεων σε logistics.

Τα επενδυτικά σχέδια στον τουρισμό αποτελούν το 35% των επενδυτικών σχεδίων και το 48,7% του συνολικού ύψους επενδύσεων.

Το επόμενο διάστημα θα γίνουν νέες προκηρύξεις και ο χρόνος υποβολής των αιτήσεων θα ολοκληρωθεί στα μέσα Μαρτίου. Τα επενδυτικά σχέδια των ενδιαφερόμενων θα πρέπει να εντοπίζονται στον τομέα των καινοτομιών.

Νίκος Θεοδωρόπουλος, Banking News