Η Αθήνα παραδόθηκε στις απαιτήσεις των δανειστών και αποδέχθηκε την προοπτική περισσότερης λιτότητας για να έλθει σε συμφωνία μαζί τους, αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters και παραθέτει ορισμένες επώδυνες πτυχές της συμφωνίας, που προβλέπει την προληπτική νομοθέτηση μέτρων, όπως αύξηση φόρων και περικοπές δαπανών στο συνταξιοδοτικό.
Η νέα συμφωνία αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση του αφορολόγητου ορίου και περαιτέρω ρύθμιση του συνταξιοδοτικού σε αντάλλαγμα της μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά είδη εστίασης και μείωσης των φορολογικών συντελεστών επί των ακινήτων.
Οι δανειστές έχουν επιδιώξει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις και τις φορολογικές πιστώσεις, υποστηρίζοντας ότι το σημερινό σύστημα βασίζεται σε ένα σχετικά μικρό αριθμό των φορολογουμένων που υποστηρίζουν ένα μεγάλο τμήμα των συνταξιούχων.
Η ελληνική κυβέρνηση απαντά πως χρειάζεται όχι μόνο χρήματα, αλλά και κάποιας μορφής αναδιάρθρωσης του χρέους.
Βέβαια οι Έλληνες, που έχουν δει το 25% του εθνικού ΑΕΠ να έχει αφανιστεί στα χρόνια της λιτότητας και να μην μποορούν να συνταξιοδοτηθούν, λόγω της υψηλής ανεργίας έχουν άλλη άποψη, επισημαίνει το Reuters.
«Είναι μία αριστερή κυβέρνηση και φέρνουν νέες περικοπές στους συνταξιούχους και θα φορολογήσει τους φτωχότερους θα έπρεπε να ντρέπονται», δηλώνει στο Reuters ένας 49χρονος Έλληνας πολίτης που έχει πληγεί από την παρατεταμένη και βαθιά κρίση.
Σχεδόν επτά χρόνια λιτότητας οδήγησαν σε απότομη αύξηση των επιπέδων φτώχειας με την ανεργία να ξεπερνά το 22% και προκαλούν σοβαρές υλικές στερήσεις στον πληθυσμό της χώρας.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, του οποίου η αριστερή κυβέρνηση υπό την ηγεσία του υστερεί στις δημοσκοπήσεις, έχει πει συχνά ότι οι Έλληνες δεν μπορούν να αντέξουν περισσότερη λιτότητα.
Όμως στο Eurogroup της Δευτέρας (20/2/2017) φαίνεται να παραδόθηκε σε αυτή.
Lefteris Papadimas, bankingnews