Ήρθε η ανάπτυξη … των funds

Πάνω από το κουφάρι της χώρας και της οικονομίας πετάνε οι γύπες των distress funds που έχουν μαζευτεί στην Ελλάδα και περιμένουν να δουν πότε θα τους δοθεί η ευκαιρία για να κατασπαράξουν ό,τι προλάβουν από την εθνική περιουσία, το δημόσιο πλούτο, την ελληνική επιχείρηση και την περιουσία των δανειοληπτών.  Όλων των ειδών τα αρπακτικά έχουν μαζευτεί στη χώρα και περιμένουν να τους δοθεί το πράσινο φως για να αρχίσουν την αρπαγή.

Μυρίστηκαν ζεστό χρήμα και «επενδυτικές» ευκαιρίες και ήρθαν να τις αρπάξουν από μία κυβέρνηση που παραδίδει τη χώρα και τους Έλληνες φορολογούμενους αμαχητί έχοντας ρίξει τα όπλα.

Παλιοί και νέοι «επενδυτές», γύπες, κοράκια, αρπακτικά, έχουν στρατοπεδεύσει στη χώρα, παρακολουθούν τις κινήσεις τις κυβέρνησης, επιλέγουν φιλέτα και περιμένουν. H αίσθηση είναι ότι όλοι, «παλιοί» και new entries, long term και «κοράκια», βρίσκονται με το δάκτυλο στη σκανδάλη, έχοντας στο τραπέζι το «καλό» και το «κακό» σενάριο για την πορεία της χώρας, και τη δική τους στάση. Κινέζοι, Αμερικάνοι, Καναδοί, αλλά και Ινδοί αναζητούν εξωστρεφείς και καινοτόμες εταιρίες για να επενδύσουν. Όπως προβληματικές επιχειρήσεις με σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, αλλά με περιθώρια ανάκαμψης. Ήδη στην χώρα μας δραστηριοποιούνται πάνω από 1.500 hedge funds που ελέγχουν το 60% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς, με κεφάλαια ύψους 27,67 δισ. ευρώ.

Yποδομές, logistics, real estate και τουρισμός βρίσκονται κατά πρώτο λόγο στο στόχαστρο των επενδυτών με μακροπρόθεσμο χαρακτήρα. Άλλοι ψάχνουν για γρήγορο κέρδος με περίοδο επένδυσης που συνήθως κινείται στα χρονικά όρια της πενταετίας. Αυτοί ψάχνουν προβληματικές εταιρείες και ακίνητα, μέσα από μεγάλα «κουρέματα» δανείων.

Οι Κινέζοι ενδιαφέρονται για τους τομείς των αερομεταφορών και του τουρισμού, τα ακίνητα, τα εμπορικά κέντρα και τον τουρισμό, ως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Επίσης, πεδία όπως οι αποθηκευτικοί χώροι, τα Logistics, η ανάπτυξη οικιστικών και τουριστικών ακινήτων αλλά και οι χρηματοδοτήσεις, ξεκινώντας από τις HΠA και την Eλλάδα, αλλά και έργα. Kινητικότητα καταγράφεται και από την πλευρά του Stephen C. Butt, τον άνθρωπο πίσω από την Silchester, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια 25 δισ. και ελέγχει άνω του 13% της ΔEH, γεγονός που το καθιστά τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο μετά το Δημόσιο. O 60χρονος Butt, στον οποίο ανήκει κατά 50% το fund Silcester, είναι πρώην επικεφαλής επενδύσεων της Morgan Stanley που παραιτήθηκε το 1994 για να στήσει τη δική του εταιρία.

Εκπρόσωποί του συναντήθηκαν με κυβερνητικά στελέχη και ίσως δηλώσει «παρών» στις ανακατατάξεις στην αγορά ενέργειας. Οι Ινδοί ενδιαφέρονται για τους τομείς του τουρισμού και των υποδομών, ενώ οι Καναδοί έκλεισαν συμφωνία με ελληνική ναυτιλιακή εταιρία και ενδιαφέρονται για τον τουρισμό.

Στην EYAΘ (Eταιρεία Ύδρευσης Θεσσαλονίκης) παραμένει με ποσοστό 5,01% ο γαλλικός οίκος Suez (Engie), ενώ στον Mυτιληναίο η Fairfax κατέχει το 5,02% του μετοχικού κεφαλαίου. Και πολλά άλλα funds και επενδυτές κατέχουν μεγάλο μερίδιο πολλών ελληνικών εταιρειών.

Αυτή είναι λοιπόν η ανάπτυξη που περίμεναν τόσα χρόνια η κυβέρνηση και οι δανειστές;  Και τι θα μείνει στην Ελλάδα;  Οι θέσεις εργασίας;

Όλοι θα γίνουμε υπάλληλοι των ξένων, μια και η ελληνική κυβέρνηση τιμωρεί με κάθε τρόπο την ελληνική επιχειρηματικότητα. Οι Έλληνες μικρομεσαίοι θα εξαγοραστούν μέσω της πώλησης των δανείων τους από ξένες εταιρείες που θα αγοράσουν τα πάντα στην Ελλάδα, ο Έλληνας φορολογούμενος θα γίνει υπάλληλος των 300 ευρώ και μετά θα έρθει η ανάπτυξη. Η ανάπτυξη των ξένων funds και όχι της ελληνικής οικονομίας. Γιατί όλα τα έσοδα θα πηγαίνουν σε τράπεζες του εξωτερικού και σε τροπικούς παραδείσους. Οπότε δεν θα υπάρχουν έσοδα ούτε από την φορολόγηση όλων αυτών των δήθεν επενδυτών. Και η φορολόγηση των Ελλήνων θα συνεχίζεται για να πληρώνονται οι συντάξεις. Αν μείνει βέβαια δημόσιο ασφαλιστικό ταμείο. Γιατί, οι ασφαλιστικές εταιρείες τι θα κάνουν; Δεν θα έρθουν να αρπάξουν κι αυτές;

danioliptes.gr