Με τις ενέργειές τους, τα λάθη, τις παραλείψεις και τις παρανομίες τους,  οι τραπεζίτες κοντεύουν να τινάξουν στον αέρα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και μαζί και την όποια ελπίδα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Γιατί στόχος των ενεργειών τους, όπως οι ίδιοι αποδεικνύουν, δεν είναι η σωτηρία των ελληνικών τραπεζών, αλλά η σωτηρία των θέσεών τους στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών και η διατήρηση των εξουσιών και των κερδών τους. Κάτι όμως που θέλουν να το πετύχουν άμεσα και βραχυπρόθεσμα.

Έτσι, κι αφού δεν πρόσφεραν πραγματικές και νόμιμες ρυθμίσεις για την επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, ήρθε ο SSM να τους τραβήξει το αφτί. Και νόμιζαν ότι η β’ αξιολόγηση θα τελειώσει γρήγορα – γρήγορα ώστε να νομοθετηθούν άμεσα ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και η νομική ασυλία των τραπεζικών στελεχών, για να τρέξουν το ξεπούλημα των κόκκινων δανείων. Αλλά η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις, τους έχει αφήσει εκτεθειμένους. Και ο χρόνος που θα τους εκπαραθυρώσει ο SSM πλησιάζει όλο και πιο γρήγορα.

Τα νέα κόκκινα δάνεια τα αυξήθηκαν στο α΄ δίμηνο του 2017 στα 1,5 δισεκ. ευρώ. Κι η επίτευξη των στόχων των τραπεζιτών απομακρύνεται. Γι αυτό κάνουν λόγο για «απαράδεκτες καθυστερήσεις στην αξιολόγηση». Επειδή βέβαια, πάντα φταίνε οι άλλοι και ποτέ οι ίδιοι οι τραπεζίτες. Η αποτυχία στην επίτευξη των στόχων σίγουρα θα οδηγήσει σε προειδοποιήσεις από τον SSM. Στις 15 Μαρτίου καταφτάνει η επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί. Και σίγουρα, δεν είναι καθόλου ευχαριστημένη από τις επιδόσεις των Ελλήνων τραπεζιτών. Τον Σεπτέμβριο του 2017 θα έχει κλείσει ένα έτος από τις προκαθορισμένες στοχοθεσίες μείωσης των κόκκινων δανείων. Και ήδη οι επιδόσεις των Ελλήνων τραπεζιτών είναι μακράν των στόχων.

«Αν οι αποκλίσεις είναι μεγάλες τότε στα αποτελέσματα 9μήνου του 2017 θα υπάρξουν όχι απλά πιέσεις αλλά θα επιβληθούν μέτρα από τον SSM που σίγουρα θα είναι αρνητική εξέλιξη για τον ισολογισμό και την εικόνα κάθε τράπεζας», υποστηρίζουν οι τραπεζίτες. Ενώ στην πραγματικότητα, ο SSM θα τους απολύσει. Κι αυτό είναι που φοβούνται. Γιατί, παράλληλα με την αύξηση των κόκκινων δανείων, υπήρξε τεράστια μείωση των καταθέσεων. Κι επίσης, αν στην αξιολόγηση επιβεβαιωθεί το αρνητικό σενάριο για την Ελλάδα, οι ελληνικές τράπεζες στα stress tests του Ιουλίου του 2018 θα χρειαστούν 6 δισεκ. νέα κεφάλαια. Στο βασικό σενάριο και με βάση τα τωρινά δεδομένα, οι ελληνικές τράπεζες ΔΕΝ θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Αλλά θα πρέπει στους επόμενους 16 μήνες καταφέρουν να δημιουργήσουν κεφαλαιακό απόθεμα 6 δισεκ. ευρώ για να μηδενίσουν τις πιθανότητες να χρειαστούν νέα κεφάλαια. Αλλά θα υλοποιηθούν stress tests με πιο αυστηρά κριτήρια από ότι έχουν υλοποιηθεί έως τώρα και το ερώτημα είναι πως σε 16 μήνες μπορούν να βρεθούν 6 δισεκ.; Όπως λένε οι τραπεζίτες, αν σε 16 μήνες από σήμερα οι ελληνικές τράπεζες βρουν 6 δισεκ. νέα κεφάλαια, τότε ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες να χρειαστούν νέα κεφάλαια ακόμη και σε ένα πολύ δυσμενές σενάριο. Η διαδικασία δεν είναι εύκολη, αντιθέτως είναι πολύ δύσκολη αλλά

-Εάν ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης η πτώση αποδόσεων και η άνοδος των τιμών που θα επακολουθήσει θα δημιουργήσει ισχυρό κεφαλαιακό κέρδος από τα EFSF ομόλογα που κατέχουν οι τράπεζες και μετατράπηκαν πρόσφατα σε τίτλους μακροπρόθεσμης διάρκειας.

-Από την πώληση περιουσιακών στοιχείων ήδη η Εθνική από την UBB έχει εγγράψει ισχυρό κέρδος και επίκειται και η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στα 550 εκατ ευρώ περίπου.

-Καταλυτικό ρόλο θα διαδραματίσει η αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων των τραπεζών ως προς τα προβληματικά δάνεια και ανοίγματα.

– Οι τράπεζες διαθέτουν επίσης ένα ανεπίσημο μηχανισμό ασφαλείας που ονομάζεται προνομιούχες μετοχές η Eurobank 950 εκατ και ομολογιακά μετατρέψιμα σε μετοχές Cocos 2 δισεκ. η Πειραιώς.

Αυτά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ανάχωμα σε ένα πολύ κακό σενάριο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Βέβαια, αν δεν βρουν 6 δις νέα κεφάλαια οι τραπεζίτες, ξέρουν πού θα ρίξουν το βάρος. Στο κούρεμα των καταθέσεων με μια νέα ανακεφαλαιοποίηση. Η ευθύνη βέβαια δεν είναι κανενός άλλου, παρά μόνο δική τους. Γιατί, δεν απέτυχαν οι ελληνικές τράπεζες στους στόχους τους των κόκκινων δανείων λόγω της αβεβαιότητας στην αξιολόγηση, αλλά λόγω του ότι ΔΕΝ πήραν στα σοβαρά τον υπερχρεωμένο πολίτη,  ενεργώντας όπως τις τελευταίες δεκαετίες,  στον νόμο των πιθανοτήτων και στο οικονομικό αναλφαβητισμό των υπερχρεωμένων.

Το παράξενο βέβαια σε αυτήν την υπόθεση είναι η στάση του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, που ενώ γνωρίζει για τις παράνομες προτάσεις των τραπεζών και έχοντας στα χέρια του τον κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών για  τον εξωδικαστικό συμβιβασμό,  δεν επεμβαίνει όπως όφειλε ως εποπτικός  παράγοντας. Το αντίθετο μάλιστα είχε δηλώσει  ότι η ΤτΕ έχει απλά συμβουλευτικό χαρακτήρα. Ναι, το ακούσαμε και αυτό από τον διοικητή της ΤτΕ. Όπως και να’ χει πάντως, θα έρθει η ώρα που θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις γι αυτή την κατάσταση που βιώνει  εδώ και  χρόνια  ο πολίτης αυτής της χώρας.

danioliptes.gr