Τα περιθώρια στενεύουν για τους Έλληνες τραπεζίτες

Τα περιθώρια στενεύουν για τους Έλληνες τραπεζίτες που οδήγησαν το τραπεζικό σύστημα στη καταβαράθρωση και πλέον δεν τους έχουν μείνει και πολλά περιθώρια για να διορθώσουν την κατάσταση. Με πρώτο και καλύτερο βέβαια το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος, όχι μόνο δεν ελέγχει τις τράπεζες όπως οφείλει, λόγω της θέσης του, αλλά είχε αφήσει τις τράπεζες ανεξέλεγκτες, με αποτέλεσμα αυτές να λειτουργούν όπως θέλουν και να κάνουν τη κατάσταση πολύ χειρότερη από ό,τι ήταν πριν. Βέβαια, μπροστά και στην επικεφαλής επόπτη του SSM, Ντανιέλ Νουί, που ήταν στην Αθήνα τις προηγούμενες μέρες, όλοι έριξαν το φταίξιμο στους δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια, αλλά και στην κυβέρνηση, επειδή δεν κλίνει γρήγορα η αξιολόγηση και δεν ψηφίζονται άμεσα, όπως επιθυμούν οι τραπεζίτες, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και η νομική ασυλία των τραπεζικών στελεχών που θα διαχειρίζονται κόκκινα δάνεια.

Η Ντανιέλ Νουί, σε δηλώσεις της μετά από την συνάντησή της με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) και τις διοικήσεις των τραπεζών, μίλησε θετικά. Και είπε ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση, αλλά τώρα πρέπει να δοθεί λύση στα κόκκινα δάνεια και να προχωρήσει η αξιολόγηση. Πίσω από τις κλειστές πόρτες των συνεδριάσεων όμως, τράβηξε το αφτί των τραπεζιτών για τις πραγματικά πολύ κακές επιδόσεις τους, για τις καθυστερήσεις, και τα πενιχρά αποτελέσματα όσον αφορά στις δεσμεύσεις που ανέλαβαν για την επίλυση του θέματος των κόκκινων δανείων.

Ο δε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, για να καλύψει τη δική του ανικανότητα και τα δικά του λάθη και παραλείψεις, εμφανίστηκε στο Σύνδεσμο Φαρμακοβιομηχάνων και ζήτησε την άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ακόμα και με συμβιβασμό της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές. Με λίγα λόγια είπε ότι δεν τον νοιάζει αν οι Έλληνες φορολογούμενοι θα χάσουν ακόμη περισσότερα από όσα τους έχουν απομείνει, αρκεί να κλείσει ακόμα και με συμβιβασμό η αξιολόγηση, για να ψηφιστούν γρήγορα – γρήγορα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και κυρίως η νομική ασυλία των τραπεζικών στελεχών, ώστε μετά οι τραπεζίτες να τελειώνουν στο άψε – σβήσε με τα κόκκινα δάνεια, χωρίς οι δανειολήπτες να έχουν οποιαδήποτε δυνατότητα να αντιδράσουν.

Κι αυτό για να προλάβουν οι τράπεζες να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια κατά 38% μέχρι το τέλος του 2019, όπως τους υποχρεώνει ο SSM. Δεν το είπε έτσι βέβαια. Το ξέπλυνε στην κολυμβήθρα της αποκατάστασης του κλίματος εμπιστοσύνης και στο μονόδρομο της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας. Γι αυτό και υπογράμμισε ότι βασική προϋπόθεση, πλέον, για την ανάκαμψη της οικονομίας το 2017, είναι η άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία θα σηματοδοτήσει την επιστροφή στην κανονικότητα. Βέβαια, ο Γ.Στουρνάρας είναι αυτός που βιάζεται πολύ περισσότερο από τους τραπεζίτες.

Γιατί είναι τα δικά του λάθη και οι παραλείψεις που άφησαν ανεξέλεγκτους τους τραπεζίτες να κάνουν ό,τι θέλουν, με κύριο μέλημα όμως το πώς θα βγάλουν οι ίδιοι περισσότερα κέρδη και όχι πώς θα σώσουν τις τράπεζες και πώς θα βρουν τις καλύτερες λύσεις για την επίλυση του θέματος των κόκκινων δανείων. Γιατί αν ήθελαν, λύσεις υπήρχαν και υπάρχουν ακόμη. Ας απαλλάξουν τα δάνεια από τις παράνομες χρεώσεις, ας κάνουν εκκαθάριση των δανείων και ας προτείνουν πραγματικές και αντικειμενικές ρυθμίσεις στους δανειολήπτες, ώστε να μπορούν κι αυτοί με τη σειρά τους να αποπληρώνουν τα δάνειά τους. Γιατί δεν είναι μπαταχτσήδες οι δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια. Είναι άνεργοι, είναι άνθρωποι που είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται μέχρι και 60%, είναι άνθρωποι που έχασαν τις οικονομικές απολαβές που είχαν και με τις οποίες πλήρωναν κανονικά τα δάνειά τους.

Να προτείνουν μακροχρόνιες ρυθμίσεις οι τραπεζίτες κι όχι βραχυπρόθεσμες για ένα μικρό τμήμα των δανείων, οι οποίες, μόλις λήξουν, θέτουν τους δανειολήπτες και πάλι μπροστά σε ένα απροσπέλαστο τείχος.

Βέβαια αυτό είναι κάτι που οι τραπεζίτες δεν πρόκειται να το κάνουν. Γι αυτό, κι επειδή τρέμουν για τις θέσεις τους, κρούουν δήθεν τον κώδωνα του κινδύνου για ένα συναρπαστικό κούρεμα καταθέσεων τοπ οποίο βρίσκεται προ των πυλών.

Τρέχουν λοιπόν και δεν προλαβαίνουν όλοι η τραπεζίτες των εγχώριων τραπεζών μετά την επίσκεψη της Ντανιέλ Νουί. Πρώτος όμως ο διοικητής της ΤτΕ φωνάζει όπως ο ληστής, “Κλέφτης – Κλέφτης” ενόσω κυνηγάει το υποψήφιο θύμα του στη μέση του δρόμου, για να μην τον εμποδίσει κανένας χριστιανός και ταυτόχρονα, πέρασε ο νόμος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ώστε να μην μπορεί να αντισταθεί ο ληστευόμενος Έλληνας φορολογούμενος βίαια σε κάποιο δικαστήριο κάποια Τετάρτη. Και ενόψει της ενεργοποίησης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αρμόδια στελέχη τραπεζών πραγματοποιούν το τελευταίο διάστημα επαφές στο εξωτερικό, και κυρίως στις ΗΠΑ, αναζητώντας εξειδικευμένους εταίρους,  με τη βοήθεια των οποίων θα χειριστούν το υπάρχον “στοκ” ακινήτων τους που θα αυξηθεί περαιτέρω με την εκκίνηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Η υπογραφή των σχετικών συμφωνιών συνεργασίας, οι οποίες αποτελούν κάτι εντελώς ξεχωριστό από τις συμπράξεις των τραπεζών με εταιρίες διαχείρισης “κόκκινων” δανείων, αναμένονται το προσεχές διάστημα, με προοπτική να λειτουργήσουν πλήρως στο τέλος του 2017. Φυσικά συνένοχη σε αυτή την απάτη εναντίον του Ελληνικού Λαού στέκουν περήφανα οι συντεχνίες των συμβολαιογράφων, των δικαστών και των δικηγόρων που ανήγαγαν το μοίρασμα της λείας των αποταμιεύσεων και των περιουσιών σε κανονικότητα και υποταγή στο γράμμα του νόμου.

danioliptes.gr