Προκαλεί πραγματικά έκπληξη – αν όχι οργή – ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ποτέ δεν φταίει ή δεν έχει φταίξει για τίποτα. Ούτε ως υπουργός Οικονομικών, ούτε ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Σε κάθε εμφάνισή του, σε κάθε ομιλία του, σε κάθε άρθρο του, σε κάθε ανάλυσή του για την οικονομική κατάσταση της χώρας, για το πώς έφτασε η ελληνική οικονομία σ’ αυτό το σημείο που βρίσκεται σήμερα, για το ποιοι ευθύνονται για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, πάντα φταίνε κάποιοι άλλοι. Πάντα καταλογίζει την ευθύνη σε άλλους. Ποτέ δεν μπήκε στον κόπο να κάνει τη δική του αυτοκριτική.

Να δει τι έκανε ο ίδιος και τι δεν έκανε, και τι δεν έπρεπε να κάνει. Πώς είναι δυνατόν κάποιος ο οποίος διετέλεσε υπουργός Οικονομικών να μην έχει απολύτως καμία ευθύνη για τη κατάσταση της οικονομίας; Πώς είναι δυνατόν κάποιος που είναι διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος να μην έχει απολύτως καμία ευθύνη για την κατάσταση που βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες; Τη στιγμή μάλιστα που υποτίθεται ότι ο ρόλος του είναι να τις ελέγχει. Καμία ευθύνη δεν βλέπει στον εαυτό του ο Γ.Στουρνάρας για τις παρανομίες των τραπεζών, τις οποίες έκαναν πριν γίνει υπουργός Οικονομικών, ενώ ήταν υπουργός Οικονομικών και συνεχίζουν να τις κάνουν ενώ είναι διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όχι. Για το Γ. Στουρνάρα φταίνε πάντα οι άλλοι. Οι δανειολήπτες που έχασαν τη δουλειά τους ή το 60% του μισθού τους και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, τα οποία οι τράπεζες βάζουν αμέσως στα κόκκινα δάνεια. Αλλά δεν φταίνε οι τράπεζες που δεν μειώνουν τις δόσεις ανάλογα με το μειωμένο πλέον εισόδημα των δανειοληπτών.

Τώρα ο Γ. Στουρνάρας μας λέει  ότι το πολιτικό σύστημα δεν είχε τη γενναιότητα να πει την αλήθεια. Λες και ο ίδιος δεν υπήρξε ποτέ μέλος αυτού του ίδιου του πολιτικού συστήματος που τώρα κατηγορεί. Και τώρα, εντοπίζει ως τους κύριους λόγους που η Ελλάδα δεν έχει βγει από τα μνημόνια, την έλλειψη σταθερότητας θεσμών, εμπιστοσύνης και γενναιότητας του πολιτικού συστήματος να πει την αλήθεια στον κόσμο.  «Ήμασταν σε μια βάρκα που έμπαζε νερά και αντί να φροντίσουμε να κλείσουμε την τρύπα, αλληλομαχαιρωνόμαστε» λέει χαρακτηριστικά. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο κ. Στουρνάρας σημειώνει ότι ένα από τα προβλήματα που ταλανίζει τους οικονομολόγους, αλλά και άλλους κοινωνικούς επιστήμονες και ιστορικούς, είναι γιατί άλλες χώρες που μπήκαν σε μνημόνιο έπειτα από την Ελλάδα, βγήκαν πριν από εμάς και τώρα η οικονομία τους έχει ανοδική πορεία. Η Ιρλανδία πέρυσι είχε 8% ανάπτυξη (και η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Ισπανία). Γιατί; Σύμφωνα με ορισμένους, δεν βιώσαμε την περίοδο του Διαφωτισμού διότι βρισκόμασταν υπό τον οθωμανικό ζυγό.

Η δική του απάντηση, όπως δηλώνει, είναι: Θεσμοί». «Υποφέρουμε από έλλειψη σταθερότητας θεσμών, έλλειψη εμπιστοσύνης, έλλειψη γενναιότητας του πολιτικού συστήματος να πει την αλήθεια στον κόσμο, περισσότερο ατομισμό απ’ ό,τι πρέπει και έλλειψη συλλογικότητας. Δεν είδαμε αυτήν την κατάσταση ως ανάγκη να συντονιστούμε εθνικά, να πετύχουμε μια συναίνεση και να βγούμε από τη στενωπό, αλλά την είδαμε σαν μια ευκαιρία να «καρφώσει» ο ένας τον άλλον. Ήμασταν σε μια βάρκα που έμπαζε νερά και αντί να φροντίσουμε να κλείσουμε την τρύπα, αλληλομαχαιρωνόμαστε» υπογραμμίζει. Τον ευχαριστούμε πολύ που μας διαφώτισε. Περιμένουμε με αγωνία την επόμενη ανάλυσή του για την οικονομική κατάσταση της χώρας, για να δούμε σε ποιον θα ρίξει αυτή τη φορά το φταίξιμο. Γιατί, σιγά – σιγά, του τελειώνουν οι υπεύθυνοι. Να δούμε πότε θα μας πει για τις δικές του ευθύνες.

danioliptes.gr