«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία αλλά και το τραπεζικό σύστημα είναι τα κόκκινα δάνεια», δήλωσε ο νέος πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας στην εκδήλωση για τους επιχειρηματίες της χώρας. Τόνισε μάλιστα πως το συγκεκριμένο ζήτημα είναι πλέον ώριμο για οριστική διευθέτηση, «για να μπορέσουμε να κοιτάξουμε το μέλλον όπως μας αρμόζει». «Πρέπει όμως να κρατήσουμε τα διδάγματα από τα λάθη του παρελθόντος και να φροντίσουμε να μην επαναληφθούν», πρόσθεσε.

Όπως είπε, «έχουν συμπληρωθεί επτά ολόκληρα χρόνια που η χώρα μας βρίσκεται σε μια βαθιά και μακρά οικονομική κρίση με βαριές συνέπειες για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, το ελληνικό επιχειρηματικό πνεύμα παραμένει ζωηρό. Αυτό αποδεικνύεται από την ανθεκτικότητα που έχουν επιδείξει οι επιχειρήσεις, αντιμετωπίζοντας συνθήκες που ελάχιστες χώρες έχουν βιώσει σε ειρηνική περίοδο». Και τόνισε ο κ. Μεγάλου ότι είναι σε θέση να γνωρίζει ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες είναι έτοιμοι να επενδύσουν ξανά στη χώρα, και ότι ξένα επιχειρηματικά κεφάλαια επιδιώκουν συνεργασίες μαζί τους.

Έχουμε είπε, σημαντικά πλεονεκτήματα στη ναυτιλία, τον τουρισμό, στην παραγωγή τεχνολογίας, στον αγροτικό τομέα, και μπορούμε να ανταγωνιστούμε ακόμη και στην παραγωγή αγαθών, καθώς η χώρα διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία σε συγκεκριμένους τομείς και ανακτά μεγάλο μέρος της ανταγωνιστικότητας που είχε απολέσει. Σε αυτή τη διαδικασία εξυγίανσης του επιχειρηματικού τοπίου – δηλαδή στην επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων – θα είναι, βεβαίως, καθοριστικός σύμμαχός μας η οικονομική ανάκαμψη. Διότι η ανάπτυξη είναι αυτή που θα επαναφέρει τις επιχειρήσεις σε τροχιά κερδοφορίας και θα κάνει τα δάνεια τους και πάλι υγιή. Εμείς, πρόσθεσε, πρέπει να συνεχίσουμε στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και να παραμείνουμε σταθερά στην Ευρώπη.

Οι τράπεζες μπορούμε και θέλουμε να στηρίξουμε τη συγκρότηση ενός νέου, υγιούς και βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης για τη χώρα, που θα βασίζεται στην ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, πρόσθεσε. Και υπογράμμισε: «Η Τράπεζα Πειραιώς, που για πάνω από δυο δεκαετίες επικεντρώνεται στην επιχειρηματική τραπεζική, αποτελεί σήμερα τον κεντρικό πυλώνα της εμπορικής τραπεζικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Η κυρίαρχη θέση της την καθιστά αποφασιστικό παράγοντα στον αγώνα αναδιάρθρωσης και ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και αυτό το ρόλο είμαστε έτοιμοι να διαδραματίσουμε. Οι επιχειρήσεις κατάφεραν με θυσίες, θάρρος και αποφασιστικότητα, λαμβάνοντας δύσκολες αποφάσεις να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και δεδομένα. Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ξεκινά από τον επιχειρηματικό τομέα, από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν το δυναμικό κομμάτι της οικονομίας, από τις μεγάλες επιχειρήσεις, που μερικές απ΄αυτές επιτυγχάνουν την αναγνώριση σε διεθνές περιβάλλον, αλλά και από τα δυναμικά και εξωστρεφή τμήματα της αγοράς, όπως ο αγροτικός τομέας, η ναυτιλία, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτήν την κατεύθυνση.

Αυτά είπε ο νέος πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς. Και τα είπε γιατί, φυσικά, δεν ήξερε τι άλλο να πει για να δικαιολογήσει την κατάσταση των εγχώριων τραπεζών. Γι αυτό οι τραπεζίτες, και φυσικά και ο κ. Μεγάλου, συνεχίζουν την εγκεφαλική μόλυνση τις κοινής γνώμης.

Γι αυτό και ο νέος πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Μεγάλου αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στο μεγαλύτερο πρόβλημα των τραπεζών, τα κόκκινα δάνεια. Χωρίς να αναφερθεί και να ξεχωρίσει ποιος ευθύνεται. Να γίνει διαχωρισμός ποιοι είναι αυτοί και να τους ονομάσει, που έχουν και δεν πληρώνουν. Να μας πει ο νέος πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Μεγάλου, γιατί αντικαταστάθηκε σχεδόν ολόκληρη η διοίκηση της συγκεκριμένης τράπεζας, αλλά δεν μάθαμε ποτέ επισήμως γιατί έφυγαν τα μέλη της και γιατί χρειάστηκαν τόσοι μήνες για να οριστεί νέος διευθύνων σύμβουλος.

Γιατί  κάποιοι, που εργάζονται στην Τράπεζα Πειραιώς παρομοιάζουν την τράπεζα με τον κόπρο του Αυγεία;

Γιατί, όπως έγραφε και ο Χρήστος Ιωάννου στο documentonews στις 13 Μαρτίου, δε γνωρίζουμε λεπτομέρειες, όμως μάθαμε από την εξεταστική επιτροπή στη Βουλή, ότι η τράπεζα έκρυβε κάτω από χαλί θαλασσοδάνεια που έδωσε στα κόμματα. Επίσης, κάποιοι λένε ότι η τράπεζα έδωσε θαλασσοδάνεια σε μετόχους της MIG και σε άλλους επιχειρηματίες. Πως δόθηκαν αυτές οι δανειοδοτήσεις δε θα μάθουμε ποτέ; Έχουν οι διοικούντες την τράπεζα ευθύνες ή όχι;

Πριν από τέσσερα χρόνια, η θυγατρική χρηματιστηριακή της Τράπεζας Πειραιώς εμφάνισε μία μεγάλη «τρύπα». Μετά από δημοσιεύματα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναγκάστηκε να επιβάλει ποινή. Η ποινή όμως ήταν πρόστιμο στο νομικό πρόσωπο, αφήνοντας τα φυσικά πρόσωπα που δημιούργησαν την τρύπα ατιμώρητα.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που διοικούσαν τότε την εταιρεία ήταν και ο υιός του Στέφανου Μάνου. Δεν ξέρουμε εάν ευθύνεται ή όχι, αλλά ο πατέρας του, που τα ξέρει όλα, δεν έδειξε κάποια ευαισθησία στο να χυθεί φως στην υπόθεση και να μάθουμε ποιοι ευθύνονται για τα εκατομμύρια που χάθηκαν. Μια άλλη περίπτωση που χρειάζεται περαιτέρω διερεύνησης είναι αυτή που είχε αποκάλυψη το Reuters.

Ένα κρυμμένο μυστικό εμπορικών σχέσεων μεταξύ μετόχων και μελών της διοίκησης με την τράπεζα. Αυτές οι σχέσεις ήταν επ’ ωφελεία της τράπεζας ή ήταν επ’ ωφελεία των συγκεκριμένων μετόχων και μελών της διοίκησης; Προσωπικά είχα κάποτε ρωτήσει γραπτώς τους εκπροσώπους τύπου της Τράπεζας Πειραιώς για την πολιτική διαχείρισης των κόκκινων δανείων και για το μεγαλύτερο κούρεμα που έκαναν ποτέ ελληνικές τράπεζες, στην εταιρεία Χρυσός Οδηγός Α.Ε., συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη (μέσω οφσορ εταιρειών).

Είχα απευθύνει αρκετές ερωτήσεις αλλά η τράπεζα απάντησε όπως αυτή ήθελε και νόμιζε με μία-δύο προτάσεις, χωρίς να δίνει καμία σοβαρή ενημέρωση. Όλα αυτά και άλλα, που δεν ξέρουμε καν ότι έγιναν, πρέπει να τα μάθουμε. Τα γράφω αυτά με αφορμή τον ορισμό του νέου διευθύνοντος συμβούλου, του Χρήστου Μεγάλου. Η δουλειά του δεν θα είναι καθόλου εύκολη, τόσο γιατί έρχεται σε μία επιβαρυμένη τράπεζα, όσο και γιατί θα έχει να αντιμετωπίσει όλους αυτούς, που δεν θέλουν να σηκωθεί το χαλί.

danioliptes.gr