Όλο και πιο συχνές είναι οι δημόσιες παρουσίες, ομιλίες και συνεντεύξεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Πετάει βέλη κατά των δανειοληπτών, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, αλλά και στις κυβερνήσεις των προηγούμενων ετών για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία και την οικονομική κρίση που υφίστανται οι Έλληνες πολίτες, λες κι αυτός βρισκόταν σε άλλη χώρα, σε ένα παράλληλο σύμπαν, και δεν υπήρξε ποτέ υπουργός Οικονομικών της χώρας.
Ο Γ. Στουρνάρας μίλησε και πάλι λοιπόν. Από το βήμα της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ενίσχυσης των εξαγωγών των επιχειρήσεων επισημαίνοντας ότι προαπαιτούμενο της ενίσχυσης των εξωστρεφών επιχειρήσεων είναι οι νέες επενδύσεις. Σταθερό, σύγχρονο φορολογικό σύστημα, μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων, ενθάρρυνση της καινοτομίας και των εξαγωγών, δημιουργία ενός προβλέψιμου οικονομικού περιβάλλοντος φιλικού προς την επιχειρηματικότητα, υλοποίηση «χωρίς άλλους δισταγμούς» του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίηση της αδρανούς ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, κυρίως μέσω των κατάλληλων χρήσεων γης, απαιτούνται για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων σύμφωνα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα.
Η προσέλκυση και διατήρηση ξένων άμεσων επενδύσεων, εκτιμάται ότι θα υποστηρίξουν την έξοδο της χώρας από την κρίση και την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης, πέρα από το γεγονός ότι θα συμβάλουν στην μείωση του κενού των επενδύσεων. Οι νέες επενδύσεις θα διευρύνουν την εξαγωγική βάση και θα βελτιώσουν την ποιότητα των ελληνικών εξαγωγών.
«Θεμελιώδη» χαρακτήρισε τον ρόλο της εγχώριας βιομηχανίας τροφίμων και ποτών για την ελληνική μεταποιητική βιομηχανία και την ελληνική οικονομία ευρύτερα, από το βήμα της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων.
Όπως ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, η βιομηχανία τροφίμων και ποτών, είναι δυναμική, εξωστρεφής και ανταγωνιστική βιομηχανία, με σημαντικές επενδύσεις και επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και σε όλη την Ευρώπη, και βρίσκεται στην πρώτη θέση ανάμεσα στους κλάδους μεταποίησης.
Στα χρόνια της ύφεσης, η παραγωγή του κλάδου τροφίμων μειώθηκε σταθερά, σημειώνοντας ρυθμό συρρίκνωσης 3% ετησίως κατά μέσο όρο μεταξύ 2008 και 2012. Αντίθετα, η εξέλιξη της παραγωγής του κλάδου ποτών επηρεάστηκε περισσότερο στη διάρκεια της κρίσης, σημειώνοντας ρυθμό συρρίκνωσης 6,2% ετησίως κατά μέσο όρο, αλλά ανέκαμψε από το 2014 και μετά, σε συνάρτηση με την αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας.
Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η βιομηχανία τροφίμων και ποτών συνεχίζει να διατηρεί στη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύεται, τον θεμελιώδη ρόλο της στην ελληνική οικονομία και την ελληνική μεταποιητική βιομηχανία, διαθέτοντας όλες τις προϋποθέσεις να παραμείνει βασικός μοχλός ανάπτυξης της χώρας.
Ο αποτελεσματικότερος συντονισμός και η στενότερη συνεργασία των εκπροσώπων του κλάδου, μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας της προσπάθειας προβολής των ελληνικών προϊόντων, στη διασφάλιση επιλογής της σωστής στρατηγικής και στη σταθερότητα υλοποίησης του μακροχρόνιου σχεδιασμού.
Όπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, σήμερα αποτελεί μεγάλη πρόκληση η μετάβαση από μια οικονομία χαμηλής εξειδίκευσης και χαμηλής εντάσεως τεχνολογίας, που αποτελείται κυρίως από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε μια οικονομία μέσης και υψηλής εντάσεως τεχνολογίας.
Ας πούμε ότι έχει δίκιο και ότι πρέπει να γίνουν όλα αυτά που ζητάει ο διοικητής της ΤτΕ. Αλλά δημιουργείται μια απορία. Τι έκανε ο ίδιος τόσα χρόνια για να γίνουν όλα αυτά; Τι έκανε ο Γ. Στουρνάρας με όλες αυτές τις περγαμηνές και τα πτυχία που έχει, για να έρθει η ανάπτυξη στη χώρα, αλλά κυρίως, για να μην έρθει στη χώρα η οικονομική κρίση; Ας δούμε τα εφόδια που έχει ο Γ. Στουρνάρας που ζητάει τώρα από άλλους να κάνουν πράγματα που δεν έκανε ο ίδιος.
Σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, του οποίου αναγορεύτηκε διδάκτορας Οικονομικής Θεωρίας και Πολιτικής (PhD in Economic Theory and Policy). Έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας από το 1986 ως το 1989 (με υπουργό πρώτα τον Κώστα Σημίτη και μετά τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη), ειδικός σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος (1989 – 1994), τακτικό μέλος της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1994 – 2000), αντιπρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ, 1994 – 1997), πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας (2000 – 2004). Από το 1989 διδάσκει στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Είναι επίσης γενικός επιστημονικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών. Ήταν μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας για την είσοδο της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ), ενώ ανήκε στις επιτροπές διαβουλεύσεων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Στις 17 Μαΐου 2012, κατά τον διορισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης του Παναγιώτη Πικραμμένου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ανέλαβε το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας μέχρι τη διενέργεια εκλογών στις 17 Ιουνίου 2012.
Ο Γιάννης Στουρνάρας, μετά την άρνηση του Βασίλη Ράπανου λόγω προβλημάτων υγείας, επελέγη στις 26 Ιουνίου 2012 ως νέος υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ. Στις 11 Ιουνίου 2014, ανακοινώθηκε πως το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος, εν όψει της αποχώρησης του διοικητή Γιώργου Προβόπουλου, αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει προς το Υπουργικό Συμβούλιο, τον διορισμό του Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του διοικητή. Στις 27 Ιουνίου ορκίστηκε στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα σε περιοδικά, σχετικά με τη Μακροοικονομία, την Θεωρία Άριστης Φορολογίας, το Δημόσιο Χρέος, τη Νομισματική Πολιτική και τα Χρηματοπιστωτικά Συστήματα.
Επί πολλά χρόνια λοιπόν, όπως προκύπτει από το βιογραφικό του, ο Γ. Στουρνάρας βρισκόταν, όπως λέει ο λαός, μέσα στα πράγματα. Αλλά δεν είδαμε να κάνει κάτι για να έρθουν στη χώρα η ανάπτυξη και οι επενδύσεις. Εκτός κι αν περίμενε να χρεοκοπήσει η χώρα για να βγει στο προσκήνιο ως σωτήρας της οικονομίας και των τραπεζών. Είναι πάντως απορίας άξιο αν ο Γ. Στουρνάρας έβλεπε την οικονομική κρίση να έρχεται και δεν έκανε τίποτα για να αποφευχθεί. Κι αν δεν έβλεπε την οικονομική κρίση να έρχεται, ποιος ο λόγος να βάζεις στη θέση υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της ΤτΕ έναν άνθρωπο που συμμετείχε στη διαμόρφωση της οικονομίας, αλλά δεν έβλεπε την οικονομική κρίση να έρχεται;
danioliptes.gr