Σόιμπλε: “Δεν θα υπάρξει ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του ΕΜΣ από τον Ιανουάριο του 2013”

“Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει μια ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του ΕΜΣ ήδη από τον Ιανουάριο του 2013”, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την άφιξή του στη Λευκωσία για να συμμετάσχει στο άτυπο Eurogroup.

H ΕΚΤ έχει ευθύνη για την σταθερότητα των τιμών και όχι για την κρατική χρηματοδότηση, δήλωσε διευκρινίζοντας ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ θα παραμείνει στην ζώνη της νομισματικής πολιτικής.

“‘Όπως πάντα αποφάσεις από Συνταγματικό Δικαστήριο και διοικητικά σώματα, όπως η ΕΚΤ, είναι βοηθητικές προς την κατεύθυνση να καταστεί το ευρώ ακόμη πιο βιώσιμο”, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βολφανγκ Σόιμπλε, πριν την έναρξη του άτυπου Eurogroup, στη Λευκωσία, όταν ρωτήθηκε για τις πρόσφατες αποφάσεις, από την ΕΚΤ και το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, και κατά πόσο αυτές δείχνουν ότι το ευρώ βρίσκεται πάνω σε πιο σταθερές βάσεις.

Ο Σόιμπλε είπε ότι έχει εμπιστοσύνη στην ΕΚΤ, σημειώνοντας ότι αν είχε τεθεί όριο στην αγορά ομολόγων, τότε θα είχαν ενθαρρυνθεί οι κερδοσκόποι. Τόνισε επίσης ότι αν ένα κράτος-μέλος δεν μπορεί να συνεισφέρει στον μηχανισμό σταθερότητας ESM, τότε το κεφάλαιο θα μειωθεί, διευκρινίζοντας ότι η Γερμανία δεν θα συνεισφέρει περισσότερο, αν κάποιο κράτος-μέλος αδυνατεί να πληρώσει.

Όσον αφορά τους Έλληνες, ο Σόιμπλε συνέστησε υπομονή μέχρι την σύνταξη της έκθεσης προόδου της τρόικας για την Ελλάδα. “Θα συζητήσουμε τις επιπτώσεις και τότε θα πάρουμε τις αποφάσεις, όχι τώρα”, πρόσθεσε.

Ο Γερμανός υπουργός ανέφερε ότι στο σημερινό άτυπο Eurogroup θα γίνει ενημέρωση για το πώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιλαμβάνεται την τραπεζική εποπτεία και θα συζητηθεί εντατικά η τρέχουσα κατάσταση.

 

defencenet