Η χήνα με τα χρυσά αυγά είναι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα για τα ξένα funds , τα γνωστά ξένα αρπακτικά, που έρχονται να αρπάξουν σπίτια, επιχειρήσεις αι περιουσίες Ελλήνων δανειοληπτών που έχουν κόκκινα δάνεια. Όπως διαβάζουμε, τα ξένα funds από τα NPLs (Μη Εξυπηρετούμενα δάνεια) μπορούν να έχουν κέρδη 200 εκατ. τον χρόνο. Ενώ, σε πάνω από 60 δις υπολογίζονται τα σκουπίδια NPEs (Μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα).

Τα ξένα αρπακτικά δεν ενδιαφέρονται τόσο πολύ για τους πλειστηριασμούς, καθώς, όπως υπολογίζουν, η απόδοση των πλειστηριασμών σε βάθος χρόνου θα βελτιωθεί μεν, αλλά στρατηγικά οι πλειστηριασμοί θα παραμείνουν ένας ανούσιος μηχανισμός ανάκτησης των «χαμένων» κεφαλαίων. Έτσι λοιπόν, περίπου 180 με 200 εκατ. ευρώ το χρόνο κέρδη από προμήθειες και μέσω τους κόστους ανάκτησης θα μπορούν να επιτυγχάνουν τα ξένα funds, όταν θα τεθούν σε πλήρη λειτουργία όλες οι πλατφόρμες διαχείρισης προβληματικών δανείων και ενεργοποιηθούν όλοι οι διαχειριστές μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Είναι λοιπόν προφανές γιατί όλοι ασχολούνται με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Επειδή τα λεφτά είναι πάρα πολλά. Αν βγάζουν 180 με 200 εκατ. ευρώ το χρόνο, σε βάθος 5 ετών θα μπορούσαν να φθάσουν στο 1 δις ευρώ.

Οι περισσότερες πλατφόρμες έχουν δημιουργηθεί για ένα σκοπό. Για να κερδοσκοπήσουν πάνω στο ελληνικό πρόβλημα. Όλα τα άλλα περί τεχνογνωσίας, είναι απλά και μόνο ανοησίες. Οι περισσότερες πλατφόρμες είναι μηχανισμοί για να κερδίσουν σημαντικά έσοδα τα ξένα funds από την διαχείριση των κόκκινων δανείων. Και οι τράπεζες δουλεύουν για τις πλατφόρμες. Όχι οι πλατφόρμες για τις τράπεζες.

Συνήθως το κόστος ανάκτησης κυμαίνεται μεταξύ 20% με 35% σε κάθε δάνειο. Αυτό το εύρος 20% με 35% είναι ένας άριστος τρόπος για να βγάλουν κέρδη οι επιτήδειοι. Πολλά funds έχουν ένα στρατηγικό στόχο. Να καλύψουν τις ζημίες που υπέστησαν από τις μετοχές στην Ελλάδα από την διαχείριση των NPLs.  Όλα αυτά μάλιστα είναι εν γνώσει του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα. Και φυσικά συναινεί σε όλα.

Την ίδια στιγμή, σε περίπου 60 δις υπολογίζονται τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα για τα λεγόμενα δάνεια – σκουπίδια. Και ως γνωστόν, και τα σκουπίδια έχουν αξία. 

Μέσω των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, που φτάνουν τα 110 δις ευρώ, θα μπορέσει να υπάρξει μια νέα αναδιανομή του εθνικού πλούτου σε μικρογραφία μεν, όπου ακίνητα και πάσης φύσεως αξίες θα μεταβιβαστούν σε τρίτους. 

Στο μέλλον θα αποδειχθεί ιστορικό λάθος που οι τράπεζες – κράτος και ξένοι θεσμοί δεν συμφώνησαν υπέρ της συλλογικής λύσης για το ιδιωτικό προβληματικό χρέος της Ελλάδος. 

Όλα αυτά όμως θα πλήξουν τις τράπεζες. Κι αυτό γιατί η εξυγίανση των προβληματικών δανείων μπορεί να βλάψει τις καταθέσεις στις τράπεζες. Καταθέσεις που δεν ανακάμπτουν. Αυτή τη στιγμή, οι καταθέσεις έχουν παραμείνει στάσιμες στα 119,5 δις ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και δεδομένου ότι η κυβέρνηση ψηφίζει το πολυνομοσχέδιο με τα νέα μέτρα, το Grexit δεν υφίσταται ως κίνδυνος για το ορατό μέλλον τουλάχιστον. Δηλαδή η χώρα δεν κινδυνεύει με ατύχημα. Οι  τράπεζες δεν φαίνεται να κινδυνεύουν να χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση το 2018, καθώς δείχνουν ότι θα περάσουν επιτυχώς τα stress tests. Αυτό προκύπτει από τους ελέγχους που βρίσκονται σε εξέλιξη στις τράπεζες από τον SSM, οι οποίοι φαίνεται να πιστοποιούν ότι τα κριτήρια που τίθενται – και είναι πολύ αυστηρά – έχουν ως στόχο να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις στα stress tests του 2018. Αλλά παρ’ όλα αυτά, και παρά την μείωση του ρίσκου, κρατικού και τραπεζικού, οι καταθέσεις δεν βελτιώνονται. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε να γίνει κάτι τέτοιο;

Οι καταθέσεις δεν μπορούν να αυξηθούν καθώς σαφής αδυναμία της κοινωνίας να αποταμιεύσει. Η υπερφορολόγηση έχει πλήξει καίρια την ικανότητα της κοινωνίας στην αποταμίευση. Όσοι έχουν χρήματα εκτός τραπεζών, λόγω των capital controls, δεν πρόκειται να τα επαναφέρουν. Υποχρεωτικά θα πρέπει να αποσυρθούν τα capital controls για να αισθανθεί η κοινωνία μεγαλύτερη ασφάλεια. Αλλά, όπως γνωρίζουμε πλέον πολύ καλά, τα capital controls δεν πρόκειται να φύγουν στον αιώνα τον άπαντα. Και φυσικά, υπάρχει ακόμη τεράστια αβεβαιότητα και καχυποψία απέναντι στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όπως και για την πορεία της οικονομίας. Πώς λοιπόν να αυξηθούν οι καταθέσεις; Αλλά υπάρχει κι άλλο λόγος. Η προσπάθεια εξυγίανσης των προβληματικών δανείων θα μπορούσε, λογικά, να πλήξει τις καταθέσεις. Όταν ένα προβληματικό δάνειο αρχίζει να αποπληρώνεται, ο δανειολήπτης, είτε φυσικό πρόσωπο, είτε επιχείρηση, λογικό είναι χρησιμοποιήσει τις καταθέσεις του για να αρχίσει τις αποπληρωμές. Αυτό και μόνο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η πολυπόθητη εξυγίανση των δανείων, θα πλήξει τα υπόλοιπα των καταθέσεων. Δηλαδή, αν αποπληρωθούν δάνεια ύψους 2 δις ευρώ, από πού αλλού θα προέλθουν αυτά τα χρήματα αν όχι από όσες καταθέσεις έχουν απομείνει στις τράπεζες;

Τη στιγμή όμως που οι τράπεζες οραματίζονται εξυγίανση των κόκκινων δανείων, η πραγματικότητα που ζουν χιλιάδες νοικοκυριά και δανειολήπτες, είναι εντελώς διαφορετική.

Αντιμετωπίζουν μια υπερφορολόγηση, η οποία όμως δεν φαίνεται να έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Κι αυτό γιατί τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο τετράμηνο του 2017, αποδεικνύουν την  αδυναμία των κρατικών εσόδων να φτάσουν έστω τα επίπεδα του 2016, παρά την καταιγίδα νέων φόρων που εφαρμόστηκαν από την αρχή του έτους, μαζί με τα επώδυνα χαράτσια στους επαγγελματίες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα φορολογικά έσοδα βρέθηκαν σε επίπεδα χαμηλότερα του 2016. Τα καθαρά έσοδα τακτικού προϋπολογισμού, προ επιστροφών φόρων, διαμορφώθηκαν στο πρώτο 4μηνο του 2017 μόλις σε 14,873 δις ευρώ, έναντι  εσόδων 15,033 δις ευρώ το πρώτο τετράμηνο του 2016. Ο συνολικός λογαριασμός των καθαρών εσόδων κρατικού προϋπολογισμού καταγράφει “τρύπα” 819 εκατ. ευρώ.

Κι αυτή η τρύπα πρέπει κάπως να καλυφθεί. Και πάλι δηλαδή από τους συνήθεις υπόπτους. Τους απλούς Έλληνες φορολογούμενους που παλεύουν κάθε μέρα να επιβιώσουν. Και τους απλούς δανειολήπτες που είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν φόρους και ακρίβεια και δεν τους μένει τίποτα για να μπορούν να σώσουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους από τις τράπεζες και τα ξένα funds. Αλλά όλα καλά. Τα funds θα θησαυρίσουν από τη δυστυχία των Ελλήνων δανειοληπτών, οι τράπεζες θα διασωθούν, και οι τραπεζίτες που θα πουλήσουν τα κόκκινα δάνεια στα ξένα funds θα έχουν ποινική ασυλία και δεν θα κινδυνέψουν να πάνε φυλακή.

danioliptes.gr