«Η επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων είναι απαραίτητη συνθήκη για να ανακτήσουν οι τράπεζες το ρόλο τους στην οικονομία». Αυτό δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας σε ανοικτή πολιτική εκδήλωση της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, χρηματοπιστωτικού τομέα, με θέμα «Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών Επιχειρήσεων».
Όπως είπε, «με τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων θα απελευθερωθούν παραγωγικές δυνάμεις από βάρη που για χρόνια εμπόδιζαν τη δυναμική της ανάπτυξής», ενώ σημείωσε ότι με τον εξωδικαστικό μηχανισμό για πρώτη φορά τα «κόκκινα» βάρη αντιμετωπίζονται συνολικά με τρόπο διαφανή, δίκαιο και βιώσιμο. Πρόσθεσε επίσης ότι «δεν επιτρέπεται εφησυχασμός ή παραγνώριση των δυσκολιών και των εμποδίων που είναι μπροστά», επισημαίνοντας ότι «ανοίγει όμως σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για τη χώρα». Και σημείωσε ότι μετά το τελευταίο Eurogroup το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στη μείωση της ανεργίας. «Η συμφωνία για σταθερές δαπάνες εξυπηρέτησης χρέους κάτω από 15% του ΑΕΠ και η ρήτρα ανάπτυξης προστατεύουν τη χώρα από εξωτερικά σοκ στο μέλλον» είπε ο κ. Δραγασάκης και πρόσθεσε: «Μετά το τελευταίο Eurogroup γίνεται εφικτό το τέλος του προγράμματος σε ένα χρόνο, η έξοδος στις αγορές και το τέλος της ειδικής επιτροπείας».
Το ερώτημα είναι «τι τράπεζες θέλετε;» κύριε Δραγασάκη. Αυτές που δάνειζαν τις επιχειρήσεις με 11,2% και ήταν σίγουρο ότι δεν θα μπορούσαν να πληρώσουν τα δάνειά τους; Αυτές που ζήτησαν τα capital controls, νέκρωσαν την ελληνική επιχειρηματικότητα και την πραγματική οικονομία και τώρα αρπάζουν επιχειρήσεις και τις ξεπουλάνε στα ξένα και στα εγχώρια αρπακτικά; Αν οι τράπεζες δεν δέσμευαν τα χρήματα των επιχειρηματιών, αυτοί θα μπορούσαν να κάνουν παραγγελίες και να τις πληρώσουν, να μην οδηγηθούν σε λουκέτα και να μην πεταχτούν στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενοι εκτινάσσοντας την Ελλάδα στην πρώτη θέση της λίστας της ανεργίας ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
danioliptes.gr