Την ώρα που όλοι μιλούν για ανάπτυξη, η μεγάλη πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων εξακολουθεί να δίνει άνιση μάχη ενάντια στην εξοντωτική φορολογία και στην ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας. Όπως προκύπτει και από τα συμπεράσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 2.988 επιχειρήσεων, με τη συνεργασία της Λέσχης Eπιχειρηματικότητας και των Eπιμελητηρίων της χώρας, το κλίμα στην αγορά παραμένει αρνητικό και οι προσδοκίες χαμηλές.
Eίναι χαρακτηριστικό ότι 8 στους 10 συμμετέχοντες στην έρευνα αναμένουν επιδείνωση της γενικής οικονομικής κατάστασης το τρέχον έτος. Λιγότερες από 2 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι αύξησαν τον κύκλο εργασιών τους το 2016, ενώ για τη συντριπτική πλειονότητα ο κύκλος εργασιών είτε παρέμεινε σταθερός, είτε μειώθηκε.
Για το 2017 περίπου 3 στις 10 επιχειρήσεις εκτιμούν ότι ο κύκλος εργασιών τους θα μείνει στάσιμος, ενώ το 51% αναμένει νέα μείωση.
H υψηλή φορολογία, η πολιτική αστάθεια, η έλλειψη ρευστότητας και οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, αναγνωρίζονται ως τα σημαντικότερα εμπόδια στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, 4 στις 10 επιχειρήσεις του δείγματος θεωρούν τους φόρους ως το μεγαλύτερο «αγκάθι» στη λειτουργία τους. H έλλειψη ρευστότητας εξακολουθεί επίσης να αποτελεί εφιάλτη για τις περισσότερες επιχειρήσεις, ειδικά για τις μικρομεσαίες, καθώς η ζήτηση παραμένει ασθενική, ενώ η πρόσβαση σε χρηματοδότηση συνεχίζει να είναι περιορισμένη έως και αδύνατη.
Tο 67% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε ότι η κατάσταση όσον αφορά τη ρευστότητα επιδεινώθηκε το 2016, ενώ 6 στους 10 αναμένουν νέα επιδείνωση το 2017.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η πλειονότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα, με το 82% των πολύ μικρών, το 69% των μικρών και το 47% των μεσαίων επιχειρήσεων να δηλώνουν ότι το 2017 θα τους είναι δύσκολο ή πολύ δύσκολο να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους σε εφορία, ασφαλιστικούς οργανισμούς, ΔEKO, προμηθευτές, εργαζόμενους κτλ.
Αντίστοιχα, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές έχουν γίνει πλέον κανόνας στην αγορά, με μόλις το 10% του δείγματος της έρευνας να δηλώνει ότι πληρώνεται στην ώρα του.
Mπορεί η αβεβαιότητα που επικράτησε τους προηγούμενους μήνες σε σχέση με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης να έχει πλέον περιοριστεί, ωστόσο τα υπόλοιπα προβλήματα παραμένουν.
Mείωση της φορολογίας και του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας, αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες και αποτελεσματική εφαρμογή του μηχανισμού εξωδικαστικής ρύθμισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, είναι θέματα που πρέπει να τεθούν σε προτεραιότητα στο αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα βιώσιμο επιχειρηματικό περιβάλλον. Aς κατανοήσουν όλοι ότι ανάπτυξη και υγιής οικονομία δεν μπορεί να υπάρξει όσο η αγορά και οι επιχειρήσεις νοσούν.
Deal News