Το ιρλανδικό ΑΕΠ έμεινε αμετάβλητο στο Q2 σε σχέση με το Q1, σύμφωνα με την ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας. Στο α΄ τρίμηνο η οικονομία είχε συρρικνωθεί 0,7%καθώς μειώθηκαν οι καταναλωτικές, κεφαλαιακές και κρατικές δαπάνες.
Η απογοητευτική στασιμότητα στην οικονομική ανάπτυξη κατέδειξε ότι η ιρλανδική ανάπτυξη παρέμεινε ιδιαίτερα ρηχή, με το ΑΕΠ να έχει αυξηθεί μόλις 2,6% από το ναδίρ του, πριν εννέα τρίμηνα, αναφέρει ο Dermot O’Leary, οικονομολόγος της Goodbody Stockbrokers.
«Υπάρχουν αντιφατικές δυνάμεις στην ιρλανδική οικονομία, όπου η εγχώρια ζήτηση συνεχίσει να συρρικνώνεται και οι καθαρές εξαγωγές συμβάλλουν στην ανάπτυξη,» σχολίασε.
Η Ιρλανδία είχε επιστρέψει σε ανάπτυξη πέρσι για πρώτη φορά από το 2007, μετά το κραχ των ακινήτων και την τραπεζική κρίση, που έσπρωξαν την χώρα στο μνημόνιο ΕΕ και ΔΝΤ τον Νοέμβριο 2010.
Το Δουβλίνο θεωρείτο ο «καλός μαθητής της λιτότητας» καθώς κατάφερε να επιβάλλει βαθιές περικοπές, συνεχίζοντας όμως να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του μνημονίου. Έτσι, μπόρεσε να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές το καλοκαίρι.
Όμως η κρίση χρεών στην ευρωζώνη επιβαρύνει την εξαγωγική ανάπτυξη και εγείρει ερωτηματικά για την δυνατότητα της χώρας να πετύχει τους στόχους για το έλλειμμα και να ελέγξει το χρέος, που προβλέπεται να κορυφωθεί κοντά στο 120% του ΑΕΠ το 2013.
Παρά τα υποτονικά μεγέθη για το ΑΕΠ β΄ τριμήνου, το Δουβλίνο σημείωσε το υψηλότερο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών (3,2 δισ. ευρώ) από το 1981, με τις εξαγωγές να αυξάνονται στο 12μηνο και τις εισαγωγές να μειώνονται. Το μεγαλύτερο κομμάτι της αύξησης στις εξαγωγές υπηρεσιών δημιουργήθηκε από τις αυξημένες εξαγωγές υπηρεσιών επιχειρήσεων και ηλεκτρονικών υπολογιστών, χάρη στην κομβική θέση της Ιρλανδίας για εταιρίες του internet όπως η Google.
Ωστόσο συνολικά οι εξαγωγές μειώθηκαν σε σχέση με το α΄ τρίμηνο 2012, σημειώνοντας την πρώτη τριμηνιαία πτώση από το Q4 του 2010, κυρίως λόγω της επιβράδυνσης στις ευρωπαϊκές αγορές. Οι εισαγωγές μειώθηκαν 5,2%.
Το ΑΕΠ αναπτύχθηκε στο 12μηνο με ρυθμό 4,3% αλλά η στατιστική υπηρεσία τόνισε ότι τα στοιχεία «σηκώνουν» επιφυλάξεις, καθώς εμπεριέχουν εισροές κερδών στην Ιρλανδία, από θυγατρικές εξωτερικού, εταιριών οι οποίες έχουν στήσει τα κεντρικά γραφεία τους στην χώρα.
by Jamie Smyth(Δουβλίνο) από FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.