trapezes

Οι 4 μεγάλες ελληνικές τράπεζες ανακοίνωσαν αποτελέσματα α΄ 6μήνου 2017 και το συμπέρασμα μια απέραντη μετριότητα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bankingnews,  Η Εθνική λόγω συναλλαγματικών διαφορών και υποαξιών από τις πωλήσεις των θυγατρικών στην Σερβία εμφάνισε ζημία 60 εκατ αλλά με την προσθήκη 144 εκατ από την Εθνική Ασφαλιστική κέρδους κατέληξε στο 1 εκατ ευρώ κέρδος.

Η Alpha bank πήγε να μας αιφνιδιάσει θετικά αρχικά με τα 118 εκατ κέρδη αλλά στην πραγματικότητα είναι 49,6 εκατ και στηριζόμενοι στην ανάλυση των αποτελεσμάτων σε μερικούς τομείς βελτιώθηκε στα NPEs, σε άλλους τομείς μετριότητα…. έχει ακόμη δρόμο να διανύσει.

Η Eurobank εμφάνισε κέρδη 76,3 εκατ ευρώ με το εξωτερικό να συμμετέχει με 70 εκατ και ειδικά Κύπρος και Βουλγαρία να είναι πραγματικοί στυλοβάτες αλλά στην Ελλάδα….τι συμβαίνει;

Η Πειραιώς συνεχίζει την πολιτική εξυγίανσης μεταξύ της καλής Πειραιώς που βελτιώνεται και της κακής Πειραιώς PLU που προσπαθεί να αναδιαρθρωθεί η μάχη αυτών των δύο είχε αποτέλεσμα μηδέν ωστόσο κάλυψε τις μικρές ζημίες 7 εκατ του α΄ τριμήνου του 2017. Στη συνέχεια η Πειραιώς θα πρέπει να  μειώσει, μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες, κατά περίπου 700 άτομα, τους εν Ελλάδι εργαζόμενους του ομίλου και να  κλείσουν άλλα τουλάχιστον 19 καταστήματα,  ώστε ο αριθμός τους να περιορισθεί κάτω από τα επίπεδα των 620. Σημειώνεται ότι το πλάνο προβλέπει μείωση του αριθμού των καταστημάτων κάτω από το όριο των 650, ως το τέλος της φετινής χρονιάς.

Τα NPLs φεύγουν, τα NPEs ήρθαν

Η… Βίβλος εκατοντάδων σελίδων, που έχει αποστείλει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) στα πιστωτικά ιδρύματα όλης της Ευρωζώνης, περιλαμβάνει αμέτρητες υποπεριπτώσεις, βάσει των οποίων θα κατηγοριοποιούνται πλέον τα δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών και θα αξιολογούνται στη συνέχεια για το αν χρειάζονται – ή όχι – ρύθμιση ή οποιοδήποτε άλλο διακανονισμό.

Μέχρι σήμερα, γνωρίζαμε δύο κατηγορίες δανείων: τα ενήμερα και τα μη εξυπηρετούμενα.

Από εδώ και στο εξής, κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες σπάει σε πολλές περισσότερες υποκατηγορίες, με δύο, όμως, βασικές.

Στη σημερινή κατηγορία των ενήμερων δανείων, θα υπάρχουν τα ενήμερα και τα forborne ενήμερα.

Αντίστοιχα, στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων, θα υπάρχουν τα forborne μη εξυπηρετούμενα και τα μη εξυπηρετούμενα. Αυτές οι δύο υποκατηγορίες δημιουργούν – στη θέση των NPLS – τα NPE. Δηλαδή, τα non permforming exposures. Στα ελληνικά, τη μη εξυπηρετούμενη έκθεση.

Τι είναι τα forborne δάνεια ;
Αυτά, που έχουν αναδιαρθρωθεί, έχουν ρυθμιστεί στο παρελθόν με κάποιο τρόπο και τώρα, είτε εξυπηρετούνται κανονικά (forborne ενήμερα), είτε όχι (forborne μη εξυπηρετούμενα).

Τι ορίζουμε ως έκθεση (exposures) ;
Πέραν των δανείων, οποιαδήποτε άλλη ανάληψη κινδύνου και στοιχείο ενεργητικού μιας τράπεζας. Πλέον, λοιπόν, θα λαμβάνονται υπόψη όλα αυτά τα δεδομένα για το ύψος των στοιχείων, που δεν εξυπηρετούνται και κοκκινίζουν (δηλαδή, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές ξεπερνούν το τρίμηνο).

Δώρον άδωρον η ρύθμιση κεφαλαιακά
Πέραν αυτών των αλλαγών, οι αρμόδιες αρχές κάνουν ακόμα δυσκολότερο τον αποχαρακτηρισμό δανείων από κόκκινα σε εξυπηρετούμενα. Από 01-01-2015 και στο εξής, αν ένα δάνειο είχε κοκκινίσει στο παρελθόν, αλλά τώρα εξυπηρετείται κανονικά, και εγκριθεί η ρύθμισή του (επειδή η τράπεζα πιστεύει ότι με αυτό τον τρόπο δίνεται μια υγιής και μόνιμη λύση -, για εποπτικούς σκοπούς το συγκεκριμένο δάνειο ΔΕΝ θα λαμβάνεται υπόψη ως ενήμερο, μέχρι να περάσει ένα διάστημα ενός ή δύο ετών – ανάλογα με την περίπτωση -, που να διασφαλιστεί η κανονική και τακτική αποπληρωμή του.

Οπότε, ακόμα και αν ο πελάτης πληρώνει, η Τράπεζα θα πρέπει να παίρνει προβλέψεις ως αυτός να μην πλήρωνε. 

danioliptes.gr