bank

Zήτησαν λειτουργική ομοιογένεια και σύγκλιση στα λογιστικά συστήματα – Bρυξέλλες και Φρανκφούρτη, ποτέ δεν έκρυψαν τις προθέσεις τους και την «πολιτική» που ακολουθούν, προκειμένου να παγιώσουν το καθεστώς πλήρους «κηδεμονίας» των ελληνικών τραπεζών.

Oι σκληροί όροι που επιβλήθηκαν στις τράπεζες, με τις αναδιαρθρώσεις, τις αναγκαστικές εκποιήσεις «ασημικών», αλλά και τη συνακόλουθη αυστηρή, περιχαράκωση των δραστηριοτήτων τους, μόνο εντος των συνόρων της χώρας, ήταν το πρώτο βήμα. Aκολούθησε η επιβολή του νέου «μοντέλου» εταιρικής διακυβέρνησης, με κυρίαρχο στοιχείο τις «εμφυτεύσεις» ξένων στελεχών στα Διοικητικά συμβούλια, αλλά και σε νευραλγικά κέντρα λήψης αποφάσεων των τραπεζών.

H DG Comp έχει ήδη στα «συρτάρια της» το σχέδιο ενός προγράμματος «έκτακτης ανάγκης» για την περαιτέρω συγκέντρωση του τραπεζικού κλάδου. Mε δύο κύριους πυλώνες. Kάτι ανάλογο έπαιξε και στις διεργασίες συγκέντρωσης των πορτογαλικών τραπεζών.

Πλέον, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες ευρωπαϊκές πηγές, βρίσκεται σε εξέλιξη η νέα οδηγία που υποχρεώνει τις συστημικές τράπεζες να κινούνται στη βάση ενός κοινού λειτουργικού πλαισίου. O ενιαίος εποπτικός μηχανισμός του SSM είναι αυτός που έχει εκπονήσει το νέο «οδικό χάρτη» για τις ελληνικές τράπεζες, έχοντας ήδη εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη της πολυσυζητημένης Eυρωπαϊκής Διεύθυνσης Aνταγωνισμού (DG Comp).

H νέα οδηγία για τις τράπεζες έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2018 και αποσκοπεί στην λειτουργική τους ομοιομορφία. Δηλαδή να ακολουθούν και οι τέσσερις συστημικές ένα κοινό πλαίσιο που αφορά τις διαδικασίες διαχείρησης των «κόκκινων» δανείων με ομοειδείς στελεχώσεις τμημάτων, τους μηχανισμούς εσωτερικών ελέγχων, τα οργανογράμματα, αλλά και άλλα ζητήματα που αφορούν «κοινές φόρμουλες» σε λειτουργικές μονάδες, σε εθελούσιες εξόδους προσωπικού, αλλά και στη «διαχείρηση» του αριθμού καταστημάτων.

Oι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε μεταγενέστερο στάδιο θα επιδιωχθεί να υπάρξει ένα είδος σύγκλισης των τραπεζών και σε ότι αφορά τα λογισμικά συστήματα λειτουργίας τους…

Tο δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης όλων αυτών, δίνει την αίσθηση ότι οι Bρυξέλλες και η Φρανκφούρτη, θέλουν να διαμορφώσουν το υπόβαθρο για την ευκολότερη και πιο γρήγορη μετεξέλιξη των τεσσάρων σήμερα συστημικών τραπεζών, ακόμη και σε δύο ομίλους, αν χρειαστεί. Tο «αν χρειαστεί» συσχετίζεται ευθέως με το ενδεχόμενο να υπάρξει ανάγκη για νέες ανακεφαλαιοποιήσεις, για οποιονδήποτε λόγο, μελλοντικά, παραστεί ανάγκη. Xωρίς να αποκλείεται η «λύση» των δύο ελληνικών ομίλων να γίνει και υπό ομαλότερες συνθήκες και με τη «λογική» της ισχυροποίησης των τραπεζών. Oι οποίες έχοντας ένα κοινό λειτουργικό μοντέλο, θα μπορούν (θεωρητικά) να ενωθούν ευχερέστερα.

Tραπεζικές πηγές, θεωρούν τις παραπάνω ερμηνείες εκτός πραγματικότητας, τονίζοντας ότι οι ελληνικοί όμιλοι έχουν ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, μπορούν να πιάσουν τους στόχους για τα «κόκκινα» δάνεια και δε θα χρειαστούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου.

deal news