The Euro sculpture stands in front of the European Central Bank, right,  in Frankfurt, Germany, on Friday, Dec.16, 2011.(AP Photo/Michael Probst)

Είδε κι απόειδε η ΕΚΤ με τους εγχώριους τραπεζίτες, καθώς διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να τους έχει καμιά απολύτως εμπιστοσύνη, γιατί έχουν μετατρέψει τις εγχώριες τράπεζες σε βαρέλι δίχως πάτο. Όσοι ξένοι επενδυτές ήρθαν να αγοράσουν τραπεζικές μετοχές για να ενισχύσουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, διαπίστωσαν ότι τα εκατομμύρια που επένδυσαν, έπεσαν σε μια μαύρη τρύπα, η οποία ρούφηξε και τα δικά τους λεφτά, όπως ακριβώς έγινε και με τα δισεκατομμύρια που αρπάχτηκαν από τους Έλληνες φορολογούμενους με τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών.

Και σωτηρία δεν έχει έρθει ακόμα. Οι μόνοι που σώθηκαν, είναι οι ίδιοι οι τραπεζίτες, οι οποίοι είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Αλλά πάλι, η πίεση θα πέσει στους δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια. Γιατί, η στρατηγική οχύρωσης των τραπεζών πανευρωπαϊκά, μέσω της αύξησης των προβλέψεων που προωθεί η ΕΚΤ, σηματοδοτεί την εντεινόμενη εφεξής πίεση στις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν με αποφασιστικές κινήσεις το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους.

Το “κόστος” προσαρμογής στις νέες κατευθύνσεις της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση των “κόκκινων” δανείων θα είναι πολύ μεγαλύτερο για χώρες με υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως η Ελλάδα που βρίσκεται πρώτη στη σχετική κατάταξη της Ε.Ε., με μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ύψους 102,9 δισ. ευρώ και τον σχετικό δείκτη στο 44,9% των συνολικών ανοιγμάτων στα τέλη Δεκεμβρίου 2016.

Το “κόστος” αυτό θα αντικατοπτρισθεί στον σχηματισμό υψηλότερων προβλέψεων εις βάρος της κερδοφορίας των τραπεζών, αλλά και στην ασφυκτική πλέον πίεση να προχωρήσουν σε ανακτήσεις ενεχύρων μέσω πλειστηριασμών, ρευστοποιήσεων και πωλήσεων δανείων.

Οι νέες απαιτήσεις της ΕΚΤ προβλέπουν ότι οι τράπεζες θα έχουν πλέον διορία δύο ετών για την πλήρη κάλυψη (στο 100%) από προβλέψεις δανείων που έχουν χορηγήσει χωρίς εξασφαλίσεις (δηλ. καταναλωτικά και δάνεια από κάρτες) και επτά ετών για την αντίστοιχη κάλυψη δανείων με εξασφαλίσεις (στεγαστικά). Τυχόν αποκλίσεις από τις κατευθύνσεις αυτές θα πρέπει να αιτιολογούνται στις εποπτικές αρχές και, με βάση τις αιτιολογήσεις των τραπεζών, η ΕΚΤ θα αξιολογεί την ανάγκη λήψης πρόσθετων εποπτικών μέτρων.

Σύμφωνα με το σχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση προβλέπει ότι οι προληπτικές προβλέψεις θα ισχύουν για όλα τα ανοίγματα που ταξινομούνται ως μη εξυπηρετούμενα σύμφωνα με τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (δηλαδή σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών) από την 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά. Θα λαμβάνουν, δε, υπόψη το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ένα δάνειο έχει ταξινομηθεί ως μη εξυπηρετούμενο, καθώς και τον βαθμό κάλυψης και την αποτίμηση αξίας της εξασφάλισης.

Κι αυτό σημαίνει ότι οι τραπεζίτες, για να γλιτώσουν την εκπαραθύρωσή τους, για να καλύψουν τις παρανομίες, τις παρατυπίες και τις ευθύνες τους, θα ξεκινήσουν ένα ανελέητο κυνήγι εις βάρος των δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια.

Αλλά οι δικαστές και οι εισαγγελείς της χώρας, πέρα από το να απεργούν και να προσφεύγουν στα δικαστήρια για τα λεφτά και τις συντάξεις τους, θα ρίξουν κανένα βλέμμα και στις παρανομίες των τραπεζιτών; Θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων; Ή μήπως θα παραμείνουν προσηλωμένοι στα συντεχνιακά τους ενδιαφέροντα, αδιαφορώντας για τα εγκλήματα που γίνονται εις βάρος του λαού που πληρώνει και τους δικούς τους μισθούς;

danioliptes.gr