images

Παρά το ότι ο SSM διατυπώνει παράπονα για τη στάση και το ρόλο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννη Στουρνάρα απέναντι στις ελληνικές τράπεζες, ο ίδιος προτρέπει τους τραπεζίτες να εξαπολύσουν επίθεση στους δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια. Προφανώς για να προλάβει να κρύψει τις παρανομίες των τραπεζών, αλλά και να θολώσει τα νερά γύρω από τη δική του στάση απέναντι στις τράπεζες και τις δικές του παραλείψεις.

Γι αυτό και καλεί τις τράπεζες βιαστικά να ξεκινήσουν την επίθεσή τους όπως – όπως, με το υφιστάμενο ατελές θεσμικό πλαίσιο και να εξεταστούν αργότερα αναγκαίες τροποποιήσεις. Χτυπάει και πάλι καμπανάκι για τα κόκκινα δάνεια ο Γ.Στουρνάρας και προτρέπει για ακόμα μία φορά τις τράπεζες να εντείνουν τις προσπάθειες τους πάνω στο στρατηγικό σχέδιο της «τριπλής επίθεσης» που έχουν καταρτίσει: ρυθμίσεις δανείων, επιτάχυνση πωλήσεων δανειακών χαρτοφυλακίων και εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων.

Τι φοβάται ο κ. Στουρνάρας και βιάζεται τόσο πολύ από τότε που η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι τα stress test των ελληνικών τραπεζών θα ξεκινήσουν νωρίτερα, τον Φεβρουάριο, και άρχισε πάλι να κτυπάει το καμπανάκι για τα κόκκινα δάνεια;

Βέβαια, δεν περιμέναμε και τίποτα άλλο από τον κ. Στουρνάρα, ο οποίος ξεχνά ότι ο ρόλος τις ΤτΕ είναι η εποπτεία του τραπεζικού συστήματος, και όχι η προστασία του. Ενός συστήματος που παρανομεί εδώ και δεκαετίες.

Κλείνει τα μάτια και τα αφτιά του ο κ.Στουρνάρας όταν ο έλεγχος που διεξάγεται από EKT και SSM στις ελληνικές τράπεζες αποκάλυψε ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα εμφανίζουν προβληματικά δάνεια ως υγιή και περί τα 5 με 6 δισ. δάνεια είναι σικέ εξυπηρετούμενα…

Κλείνει τα μάτια και τα αφτιά του ο κ.Στουρνάρας όταν αναφερόμαστε  στα οικονομικά εγκλήματα σε βάρος των Ελλήνων δανειοληπτών οι οποίοι θα μείνουν στο δρόμο.  Όλο το Τραπεζικό σύστημα της Ελλάδος, στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος και του Υπουργείου Οικονομικών λειτουργεί ουσιαστικά εκτός νόμου. Δεν σεβάστηκαν αλλά ούτε σέβονται, Κοινοτικές Οδηγίες, Νόμους της Ελληνικής Δημοκρατίας και Αμετάκλητες Δικαστικές Αποφάσεις του Αρείου Πάγου, σχετικά με την προσέγγιση των Νομοθετικών, Κανονιστικών και Διοικητικών Διατάξεων των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διέπουν την καταναλωτική πίστη.

Κλείνει τα μάτια και τα αφτιά του ο κ.Στουρνάρας όταν τα ξένα funds είναι ουσιαστικά οι νέοι ιδιοκτήτες των ελληνικών συστημικών τραπεζών. Bάσει της δανειακής σύμβασης που κυρώθηκε με το ν. 4336/2015, ο ESM έχει το δικαίωμα να συστήσει ενέχυρο επί των μετοχών που αγοράζει το ΤΧΣ στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, αναφέρει το άρθρο 5 του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Στην παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου αναφέρεται ότι η μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων του ΤΧΣ θα γίνει σε ανεξάρτητο φορέα, διακριτό από το νομικό πρόσωπο του ελληνικού Δημοσίου. Η διάκριση αυτή είναι αναγκαία,  καθώς το Ταμείο έχει οριστεί εγγυητής έναντι του ESM βάσει της δεύτερης δανειακής σύμβασης (σχέδιο της οποίας κυρώθηκε με τον ν.4060/2012) και κατά συνέπεια, η ταύτιση του εγγυητή και του δανειζόμενου θα επέφερε απόσβεση της εγγυητικής ευθύνης.

Το 2006-2007 στις ελληνικές τράπεζες  είχαν κεφαλαιοποίηση στο χρηματιστήριο 68-72 δισ. ευρώ και οι ιδιώτες κατείχαν το 44% του μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών, όπου στους ιδιώτες συμπεριλαμβάνονταν  οι μεγάλοι Έλληνες επενδυτές, όπως και οι χιλιάδες μικρομέτοχοι.

Τι έμεινε σήμερα στην ελληνική πλευρά; Ψίχουλα! Και όχι μόνο αυτό. Τα ψίχουλα έμειναν, αφού προηγουμένως  οι Έλληνες φορολογούμενοι δανείστηκαν 40 δις το 2013 για την τότε ανακεφαλαιοποίηση, των οποίων 40 δις, η σημερινή αξία είναι… δεν είναι 1,5 δις ευρώ.

Χαμένα, φαίνονται και τα ξένα funds που επένδυσαν στην προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση 8,4 δις ευρώ δείχνοντας και αυτά εμπιστοσύνη στο τότε ελληνικό πρόγραμμα. Όμως, τα χαμένα αυτά κεφάλαια, τα ξένα funds, με τον τρόπο που έγινε η τωρινή ανακεφαλαιοποίηση, έχουν την ευκαιρία να τα ρεφάρουν αγοράζοντας τις τράπεζες στις εξευτελιστικές τιμές των βιβλίων προσφορών, σε αντίθεση με τους Έλληνες, στους οποίους δεν δόθηκε καν αυτή η ευκαιρία.

Επανερχόμαστε στο άρθρο 5 και στα δικαιώματα που αποκτά πλέον ο ESM στις τράπεζες (τώρα που θα αναλάβει… καθήκοντα εξωτερικού συμβούλου στον ESM ο Ντάισελμπλουμ…). Προβλέπονται :

Το ΤΧΣ υπέγραψε “συμβόλαιο” συνεργασίας (RFA) με τις τράπεζες στο οποίο θα προβλέπεται η εφεξής εκπροσώπησή του στο διοικητικό συμβούλιο, καθώς επίσης και η έκταση του δικαιώματος veto στη λήψη αποφάσεων.

“Το ΤΧΣ συνάπτει συμφωνίες – πλαίσιο με τα πιστωτικά ιδρύματα, όχι μόνο στην περίπτωση που κατέχει μετοχές τους, αλλά και στην περίπτωση που λόγω προηγούμενης λήψης κρατικής ενίσχυσης, τα εν λόγω ιδρύματα έχουν σε ισχύ σχέδια αναδιάρθρωσης εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την εφαρμογή των οποίων παρακολουθεί το Ταμείο”.

Οι βασικές αρχές του νέου νόμου προβλέπουν πλέον σημαντική εμπειρία στα μέλη των ΔΣ αλλά και   σε ανώτατες διευθυντικές θέσεις. Σε θέσεις διοίκησης προβλέπεται ότι δεν θα πρέπει να διορίζονται τα λεγόμενα “πολιτικά εκτειθέμενα πρόσωπα”, ενώ το μέλος του δ.σ. θα πρέπει να δηλώνει υποχρεωτικά τις οικονομικές διασυνδέσεις του με το πιστωτικό ίδρυμα. Ακόμη και για τα μη εκτελεστικά μέλη θα απαιτείται ειδική εμπειρία που θα τους επιτρέπει να ασκούν αποτελεσματικά τα καθήκοντά τους.

Με βάση τις προσφορές που υποβλήθηκαν στα βιβλία προσφορών οι ξένοι επενδυτές αποτίμησαν τις ελληνικές τράπεζες ως εξής:

-Alpha bank  500 εκατ. ενώ διέθετε προ ανακεφαλαιοποίησης 6,2 δισ. κεφάλαια.

– Εθνική  105 εκατ. ενώ  διέθετε προ ανακεφαλαιοποίησης 4 δισ. κεφάλαια.

– Eurobank 147 εκατ. ενώ  διέθετε προ ανακεφαλαιοποίησης 3 δισ. κεφάλαια.

– Πειραιώς  18 εκατ. ενώ  διέθετε προ ανακεφαλαιοποίησης 5,6 δισ. κεφάλαια.

Κλείνει τα μάτια και τα αφτιά του ο κ.Στουρνάρας ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι ο μεγάλος ασθενής της ελληνικής οικονομίας είναι οι τράπεζες. Από την αρχή της κρίσης, προ πενταετίας και έως τις ημέρες μας, αν και έχει μπει πολύ «νερό» στο αυλάκι της ελληνικής οικονομίας, δεν έχει γίνει εφικτό να έχει η χώρα μας ένα σταθερό τραπεζικό σύστημα, το οποίο να απογειώσει την οικονομία. Και όταν λέμε σταθερό, δεν εννοούμε, την «απλή» ύπαρξη των συστημικών τραπεζών, αλλά την ουσιαστική στήριξη τους προς τη δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία.

Ατελείωτα είναι… τα πόσα γνωρίζει ο κ.Στουρνάρας. Αλλά το πρόβλημα είναι οι δανειολήπτες για τον κ.Στουρνάρα και ΟΧΙ οι ίδιες οι τράπεζες.

Γνωρίζει πολλά, αλλά δεν τα λέει ο κ.Στουρνάρας. Αντίθετα, επιλέγει να παραπλανά τον ελληνικό λαό.

Όπως όταν έλεγε ότι θα καταργηθούν τα capital controls. Τη στιγμή που στελέχη διεθνών οίκων λένε ότι θα παραμείνουν μέχρι και το 2019 και βλέπουμε…

Το λέει καθαρά και ξάστερα το στέλεχος της Moody’s, Νώντας Νικολαΐδης, σε συνέντευξή του στο www.liberal.gr. 

Ερ.: Τον Μάιο του 2016, ενώ πολλοί έλεγαν ότι τα capital controls θα χαλάρωναν σύντομα, είχατε προβλέψει σε συνέντευξή σας στο Liberal, ότι οι κεφαλαιακοί περιορισμοί θα παρέμεναν σε ισχύ τουλάχιστον για ολόκληρο το 2017, άρα και μέσα στο 2018. Τώρα που βρισκόμαστε; Μήπως θα μείνουν… για πάντα;

Απ.: Εκτιμώ ότι θα υπάρξει κάποια χαλάρωση μέσα στο 2018. Δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο θα είναι χαλάρωση στο ποσό το οποίο θα μπορούν να αποσύρουν οι καταθέτες από τα ATMs. Μάλλον θα αφορά τις επιχειρήσεις και τα εμβάσματα που μπορούν να στέλνουν στο εξωτερικό. Γιατί από τη στιγμή που υπάρχει κάποιου είδους κανονικότητα και δεν υπάρχει πρόβλημα στις καθημερινές ανάγκες των καταναλωτών με τα ποσά που μπορούν να τραβήξουν, είναι πολύ πιθανό να παραμείνει αυτό το μέτρο για κάποιο χρονικό διάστημα και να χαλαρώσουν πρώτα άλλα μέτρα που μπορούν να διευκολύνουν το εμπόριο για παράδειγμα. Άρα η χαλάρωση της απόσυρσης καταθέσεων θα μπορούσε να μείνει ως το τελευταίο μέτρο. Εκτιμώ ότι τα capital controls θα παραμείνουν και το 2019. Θα υπάρξει κάποια χαλάρωση το 2018, περαιτέρω χαλάρωση το 2019, αλλά θα μείνουν και το 2019. Νομίζω ότι η ΤτΕ θα είναι πολύ προσεχτική και θα πάρει τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμη με σταδιακές κινήσεις χαλάρωσης. Θα πρέπει να είναι σίγουρη ότι με την πλήρη άρση των περιορισμών δεν θα υπάρξει απόσυρση καταθέσεων, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για να μην πληγεί η ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα.

Αλλά ο κ. Στουρνάρας «βλέπει» άρση των capital controls τον Αύγουστο του 2018… Όπως άλλωστε «έβλεπε» και ότι το 2012 θα έχουμε ανάπτυξη!

Και ιδού η προφητεία Στουρνάρα:

https://youtu.be/T9-qs8HahIc

Γιάννης Στουρνάρας: Πρώην Πρόεδρος του ΙΟΒΕ, πρώην Υπουργός Οικονομικών και νυν Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας.

danioliptes.gr