Πρώτος “πιστωτής” εργαζόμενοι – ΕΦΚΑ, μετά οι τράπεζες – Χωρίς μελέτη βιωσιμότητας ο εξωδικαστικός για οφειλές 20-50.000 ευρώ

324234_1

Σε δύο σημαντικές αλλαγές για τις επιχειρήσεις, τις Τράπεζες και τους εργαζόμενους,  προχωρούν, σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, κυβέρνηση και δανειστές.

Πρώτον, με αλλαγή στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, από την 1η Ιανουαρίου του 2018, αλλάζει η σειρά εξόφλησης των πιστωτών των επιχειρήσεων. Πρώτοι θα παίρνουν τα λεφτά τους οι εργαζόμενοι και ο ΕΦΚΑ, θα ακολουθούν οπι τράπεζες που έχουν υποθήκη και μετά το Δημόσιο και οι λοιποί (προμηθευτές, τράπεζες χωρίς υποθήκη).

Δεύτερον, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός επιχειρήσεων με ληξιπρόθεσμες οφειλές από 20.000-50.000 ευρώ θα προχωρήσει χωρίς τη σύνταξη μελέτης βιωσιμότητας, στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Πάντως, για να ενταχθεί μια επιχείρηση με ληξιπρόθεσμες οφειλές από 20.000-50.000 ευρώ σε αυτή τη  διαδικασία θα πρέπει να έχει θετικό ΕBITDA την τελευταία χρονιά πριν από την αίτηση ή θετικό EBITDA δύο έτη κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας πριν την αίτηση υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Την επόμενη εβδομάδα θα συνταχθεί η κοινή υπουργική απόφαση που θα υπογραφεί από τους υπουργούς Οικονομία, Οικονομικών, Εργασίας και Δικαιοσύνης και θα αποσταλεί προς τελική έγκριση στους θεσμούς.

bankwars