Επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων για όφελος 65 δισ. στην 5ετία Χάσμα που είναι ιδιαίτερα δύσκολο να γεφυρωθεί έχει δημιουργηθεί στην τρόικα καθώς ο Πολ Τόμσεν εξακολουθεί να πιέζει για νέο κούρεμα του χρέους, όχι ευθέως, ακολουθώντας τις εντολές του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ.

Όπως αναφέρουν τα διεθνή Media ο Όλι Ρεν φαίνεται δυσαρεστημένος από τη στάση του επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ καθώς υποστηρίζει πως το κλίμα δεν είναι έτοιμο για να ανοίξει η συζήτηση αυτή. Θορυβημένη από τις εξελίξεις και τη δυναμική που προσλαμβάνουν εμφανίζεται η Άγκελα Μέρκελ η οποία συναντήθηκε χθες με το Μάριο Ντράγκι και σήμερα θα δεχθεί την Κριστόν Λαγκάρντ.

Αν και η ατζέντα έχει να κάνει με τη μακροοικονομική θεώρηση της κρίσης και το συντονισμό της δράσης για την υπέρβαση των προβλημάτων εντούτοις μεγάλο μέρος της συζήτησης περιττράφηκε γύρω από την Ελλάδα.

Η Άγκελα Μέρκελ επιμένει πως πρέπει να βρεθεί λύση χωρίς νέο δάνειο ή κούρεμα και εμφανίζεται ανοιχτή στο σενάριο επιμήκυνσης.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η Αγκελα Μέρκελ προτίθεται να δεχθεί λύση τύπου IIF, δηλαδή αύξηση χρόνου αποπληρωμής και μείωσης επιτοκίων στα διμερή δάνεια προς την Ελλάδα, αλλά δεν συζητά σε καμία περίπτωση για κούρεμα των δανείων.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θεωρείται βέβαιη η αφαίρεση από το χρέος του συνόλου των κεφαλαίων που έχουν διατεθεί για τη στήριξη των τραπεζών από τον ESM και η απευθείας εγγραφή τους ως απαιτήσεις της Ευρωζώνης από τις τράπεζες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με βάση την αρχή της ίσης μεταχείρισης.

Οι κινήσεις αυτές θα αποφέρουν συνολικό όφελος σε βάθος 5ετίας της τάξης των 65 δισ. ευρώ και 120 δισ. στη δεκαετία, βοηθώντας στην ανακοπή της εκρηκτικής δυναμικής που έχει προσλάβει το Δημόσιο χρέος.

Με αυτό το σενάριο η Γερμανίδα καγκελάριος επιχειρεί να παρακάμψει τις αντιστάσεις του ΔΝΤ για τη σύνταξη έκθεσης βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος το οποίο με τα ως τώρα δεδομένα κρίνεται μη-εξυπηρετήσιμο και το ΔΝΤ δεν μπορεί να εκταμιεύσει τη δεύτερη δόση του δανείου.

Από την πλευρά του ΔΝΤ η Κριστίν Λαγκάρντ επιμένει ότι οι λύσεις που προσφέρονται για την Ελλάδα δεν έχουν αποδεδειγμένο όφελος και πως οι παλινδρομήσεις της Ευρωζώνης σε αυτά τα θέματα δεν επιτρέπουν την ανάληψη αποφάσεων που παρέχουν λύση σε βάθος χρόνου.

Το ΔΝΤ επιμένει για άμεση λύση στη βάση της ουσιαστικής μείωση του χρέους μέσω της μείωσης επιτοκίων στα διμερή δάνεια και haircut των ομολόγων που έχει στα χέρια της η ΕΚΤ. Παράλληλα ζητά μορατόριουμ αποπληρωμής του ελληνικού χρέους για μια διετία και επιμήκυνση των δανείων για 10 ακόμη χρόνια.

Το ΔΝΤ ζητά επίσης επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών και δραστική μείωση δαπανών του Δημοσίου ώστε το φρέσκο χρήμα που θα προκύψει να κατευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα. Αυτή η λύση θα απέφερε άμεσα συνολικό όφελος 40 δισ. και επιπλέον 40 δισ. στη διετία ενώ θα προσέθετε αναπτυξιακά κεφάλαια της τάξης των 100 δισ. μέσω των επόμενων δόσεων.

Το πολιτικό ζήτημα που αναμένεται να ανοίξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει να κάνει με το κατά πόσο τα κράτη-μέλη θα αποδεχθούν το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, με τα οποία χρηματοδότησαν τη χώρα μας.

Ήδη από τη διαφοροποίηση της στάσης Ράιχενμπαχ, ο οποίος έχει αποδώσει τα εύσημα σε Στρουρνάρα και Χατζηδάκη, αλλά και με παρέμβαση του διευθυντή του γραφείου της ΕΕ στην Αθήνα Πάνου Καρβούνη έχει πραγματοποιήσει επαφή και με τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι η στάση της γερμανικής πλευράς έχει αποκτήσει τελείως διαφορετικό χαρακτήρα.

 

InfoGnomon

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.