TTT

Από την 1η Ιανουαρίου 2018 μεγιστοποιούνται οι εξασφαλίσεις των τραπεζών απέναντι στα κόκκινα δάνεια με τις δρομολογούμενες αλλαγές του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που ενισχύουν τη θέση τους ως ενυπόθηκων δανειστών. Οι αλλαγές αυτές, που πρόκειται να ψηφιστούν ώστε να ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου 2018, ισχυροποιούν τη «σύνδεση» των τραπεζών με τις εμπράγματες εξασφαλίσεις (ακίνητα) των δανείων που χορηγούν, κάτι που έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά με την επικείμενη εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Σημειώνεται ότι η δυνατότητα των τραπεζών να ανακτούν ενέχυρα για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει είναι το βασικό ζητούμενο των εποπτικών αρχών και η βαρύτητά του θα αναδειχθεί περαιτέρω εν όψει των stress tests του 2018.

Σύμφωνα με τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς την προηγούμενη εβδομάδα, οι τράπεζες θα ικανοποιούνται στο 100% για τις απαιτήσεις τους ως ενυπόθηκοι δανειστές, από 65% που ισχύει σήμερα, αφού προηγουμένως θα έχουν εξοφληθεί από την επιχείρηση οι εργαζόμενοι και ο ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κάλυψη των εργαζομένων θα αφορά χρονικά τις απαιτήσεις για μισθούς του τελευταίου εξαμήνου, ενώ αστερίσκος μπαίνει στους εργαζόμενους με μπλοκάκι. Οι τελευταίοι μπαίνουν στην ίδια σειρά κατάταξης με τους προμηθευτές της επιχείρησης και θα μπορούν να διεκδικήσουν τις απαιτήσεις τους για μισθούς δικαστικά, εφόσον αποδείξουν ότι είχαν σταθερή σχέση εργασίας στην επιχείρηση.

Οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ώστε να ενισχύεται η θέση των τραπεζών ως ενυπόθηκων δανειστών, μπήκαν από τους θεσμούς στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, καθώς οι τελευταίοι ζητούσαν να αυξηθεί το ποσοστό ικανοποίησης των τραπεζών από το αποτέλεσμα πλειστηριασμών, προκειμένου οι τράπεζες να έχουν μεγαλύτερη κάλυψη για τα νέα δάνεια που θα χορηγήσουν, και άρα μικρότερο ρίσκο έναντι πτωχεύσεων επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι το 87% των συνολικών εξασφαλίσεων των μη εξυπηρετούμενων δανείων αφορά σε ακίνητα, εκ των οποίων το 50% οικιστικά και το υπόλοιπο εμπορικά και βιομηχανικά. Η συνολική αξία αυτών ανερχόταν σε 46,1 δισ. ευρώ το 2016 (κατά 6%  χαμηλότερη από το 2015).

Κι έτσι, με μια αλλαγή στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, οι τράπεζες που είναι οι κύριες υπεύθυνες για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, ισχυροποιούν ακόμη περισσότερο τη θέση τους, απέναντι στους ανίσχυρους δανειολήπτες.

danioliptes.gr