Bank collapse

Τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις έγιναν για να σωθούν οι τράπεζες, αλλά σωτηρία δεν ήρθε για το τραπεζικό σύστημα. Οι τραπεζίτες έφαγαν τα λεφτά των Ελλήνων φορολογούμενων, και τώρα θέλουν να αρπάξουν και τα σπίτια, τις επιχειρήσεις και τις περιουσίες τους. Κατάφεραν να ψηφιστούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για να μην μπορούν οι συλλογικότητες να βάζουν φρένο στην αρπαγή της περιουσίας των δανειοληπτών. Και στη προσπάθειά τους αυτή είχαν συμμάχους μερικούς από τους συμβολαιογραφικούς συλλόγους της χώρας. Και πολλές δικηγορικές εταιρείες, οι οποίες προσπάθησαν να μπουν στο χορό για να αρπάξουν κι αυτές ό,τι τους πετάξουν οι τράπεζες και τα ξένα αρπακτικά.

Αλλά διαπίστωσαν ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που συμβολαιογραφικού και δικηγορικοί σύλλογοι που δεν θέλουν να πλουτίσουν πάνω στη δυστυχία των χιλιάδων δανειοληπτών και αρνούνται να συνεργαστούν σε αυτή την αρπαγή.

Γι αυτό και οι τραπεζίτες τους έχουν βάλει στο στόχαστρό τους. Βγαίνουν στα γνωστά παπαγαλάκια τους ΜΜΕ και κατηγορούν αυτούς που έχουν ήθος και συνείδηση, συμβολαιογράφους και δικηγόρους, ότι σαμποτάρουν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Κι αυτό το αποδίδουν σε φόβο και όχι στο ότι αυτοί που αντιδρούν έχουν συνείδηση και ήθος. Και λένε ότι αν ενταθούν οι πιέσεις σε δικηγόρους και συμβολαιογράφους από «αγανακτισμένους πολίτες» τότε είναι πιθανό να υπάρξουν σοβαρές εμπλοκές σε μια διαδικασία που χαρακτηρίζεται καθοριστικής σημασίας.

Όπως διαβάζουμε, τραπεζικός παράγοντας δήλωσε ότι, ενώ οι τράπεζες προετοιμάζονται για τους πρώτους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς αρχές Δεκεμβρίου 2017, δικηγόροι και συμβολαιογράφοι – με τον ρόλο των δεύτερων να είναι πιο ουσιώδης – σαμποτάρουν τους πλειστηριασμούς, κυρίως υπό τον φόβο αντιποίνων από τους δανειολήπτες που έχασαν περιουσιακό στοιχείο. Η εκτίμηση του συγκεκριμένου έμπειρου τραπεζικού στελέχους, είναι ότι πρέπει να ξεκινήσουν έστω και ελάχιστοι πλειστηριασμοί, ώστε να δημιουργηθούν τα ανάλογα αμυντικά αντανακλαστικά στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Λες και δεν ξέρουν ποιοι είναι οι πραγματικοί στρατηγικοί κακοπληρωτές. Με τον τρόπο αυτό η περιθωριοποιημένη συναλλακτική παιδεία… σταδιακά θα επανέλθει στον Έλληνα και οι πολίτες θα αρχίσουν να πληρώνουν έστω και υπό τον φόβο ότι θα χάσουν ακίνητο ή οποιαδήποτε περιουσιακό στοιχείο, λέει ο τραπεζίτης.

Ο στρατηγικός κακοπληρωτής πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν έχει άλλη εναλλακτική πέραν του να πληρώσει τις υποχρεώσεις του. Να σημειωθεί ότι για το 2018 στόχος είναι 5.000 ακίνητα σε πλειστηριασμούς.

Και ιδού ο πραγματικός φόβος των τραπεζιτών. Ο τραπεζίτης επισημαίνει ότι αν ενταθούν οι πιέσεις σε δικηγόρους και συμβολαιογράφους από «αγανακτισμένους πολίτες», τότε είναι πιθανό να υπάρξουν σοβαρές εμπλοκές σε μια διαδικασία που χαρακτηρίζεται καθοριστικής σημασίας από τους δανειστές και με άμεσο αντίκτυπο στα stress tests. Αυτό είναι που τους ενδιαφέρει. Να μη φανεί η αναποτελεσματικότητά τους. Να μη φανεί ότι από δικές τους λάθος ενέργειες ή παραλείψεις, έφτασαν τα κόκκινα δάνεια εδώ που έφτασαν. Τους ενδιαφέρει να μην γίνουν οι έλεγχοι ενεργητικού που θέλει το ΔΝΤ, στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και δουν όλοι πλέον ότι οι τραπεζίτες δεν έκαναν τίποτα απολύτως όλα αυτά τα χρόνια για να σώσουν τις τράπεζές τους.

Όμως, τα προβλήματα των τραπεζών είναι τέτοια που πολύ δύσκολα μπορεί η Τρόικα να κάνει πίσω σε κάποιο από τα ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Κυρίαρχο ρόλο στη συζήτηση έχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο εδώ και πολύ καιρό τάσσεται υπέρ της πλήρους απελευθέρωσης του πλαισίου προστασίας. Με τη λογική ότι τα προστατευτικά πλαίσια σε συνδυασμό με τη σφοδρή κρίση έχουν θεριέψει το φαινόμενο των στρατηγικών κακοπληρωτών, έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην τραπεζική πίστη και έχουν αλλάξει τα ήθη των δανειοληπτών, η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών εκτιμάται πως θα έχει άμεσα αποτελέσματα. Παράλληλα, η απελευθέρωση των πωλήσεων δανείων θα δώσει στις τράπεζες ένα ισχυρό χαρτί για να πιάσουν τους φιλόδοξους και δύσκολους στόχους του 2018, ενώ ο συνδυασμός των εργαλείων ενισχύει και τη θέση των τραπεζών ενόψει stress tests και άλλων ελέγχων.

Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, έχουν δεσμευθεί να μην προχωρήσουν σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για ακίνητα αξίας έως 300.000 ευρώ έως το τέλος του έτους, δηλαδή στον πρώτο μήνα εφαρμογής του μέτρου. Μέσα στο 2018 θέλουν να αξιοποιήσουν το εργαλείο των πλειστηριασμών για να εντοπίσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και να πιέσουν τους δανειολήπτες να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις ανάλογα με τις πραγματικές οικονομικές τους δυνατότητες. Άλλωστε, και μόνο το γεγονός ότι σήμερα έχουν υπαχθεί στο «νόμο Κατσέλη» περίπου 90.000 δανειολήπτες με δάνεια συνολικού ύψους 18 δισ. ευρώ, έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να… χαριστούν για όλο το 2018 σε όλους τους δανειολήπτες με ακίνητο έως 300.000 ευρώ, γιατί έτσι χάνουν ένα πολύτιμο εργαλείο. Στην ουσία, ακόμη και αν τελικά η Τρόικα πει το «ναι», θα πρόκειται για μία «εύκολη» υπόσχεση, η οποία δεν έχει προέλθει από σκληρές διαπραγματεύσεις. Και αυτό γιατί νομοθετική ρύθμιση για προστασία της πρώτης κατοικίας δεν πρόκειται να υπάρξει από τη στιγμή που οι εκπρόσωποι των δανειστών απαιτούν την απόσυρση του «νόμου Κατσέλη» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Θα πιέσουν τις τράπεζες να δεσμευθούν σε ένα άτυπο μορατόριουμ, ποντάροντας στο πολιτικό σκέλος της υπόθεσης ή θα δώσουν κάποιο αντάλλαγμα; Δώστε μας μία άτυπη παράταση που δεν αλλάζει τίποτα στην αγορά αλλά «πουλάει» στους ψηφοφόρους και εμείς θα δεχθούμε προαπαιτούμενα που έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην κοινωνία. Κάπως έτσι φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα στην ελληνική κυβέρνηση και κάνουν παζάρια στις πλάτες των δανειοληπτών.

Τι ισχύει σήμερα; Η προστασία από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ισχύει μέσω του «νόμου Κατσέλη» (Ν.3869) μέχρι το τέλος του 2018, ενώ η προστασία από πωλήσεις δανείων σε funds (νόμος Σταθάκη) λήγει τέλος του 2017. Αυτό σημαίνει ότι από το νέο έτος οποιοδήποτε δάνειο θα μπορεί να πωληθεί σε ξένο fund και από το τέλος του 2018 «πεθαίνει» κάθε προστασία, ακόμη και για ακίνητα πολύ μικρής αξίας.

Γι αυτό και τώρα μιλάνε για προστασία της πρώτης κατοικίας. Θέλουν να τελειώνουν με τα μεγάλης αξίας ακίνητα. Και μετά, θα ορμήσουν και στα μικρότερα. Πάντα βέβαια για να σωθεί το τραπεζικό σύστημα και όχι για να μην μπουν φυλακή οι τραπεζίτες.

danioliptes.gr