Την πάση θυσία διεξαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ζητούν εν πλήρη σύμπνοια η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα μαζί με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και φυσικά τους δανειστές. Είναι, ξεκάθαρο πλέον, ότι η αξιολόγηση δεν πρόκειται να κλείσει αν δεν αρχίσουν οι μαζικοί πλειστηριασμοί ακινήτων. Αυτό το έχει συμφωνήσει ο κ. Τσακαλώτος με την τρόικα, για αυτό κάνει τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να καμφούν όλα τα εμπόδια και κυρίως να ξεπεραστεί η αποχή των Συμβολαιογράφων και να αρχίσουν οι πλειστηριασμοί στις 29 Νοεμβρίου. Το κυβερνητικό επιτελείο έχει όλες τις διαβεβαιώσεις πως μόλις ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί, οι θεσμοί θα ανακοινώσουν το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.
Φυσικά, αυτή είναι μια συμφωνία που δεν περιλαμβάνεται στο μνημόνιο, ούτε αποτελεί επίσημο προαπαιτούμενο. Για αυτό το λόγο δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά για το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει βάλει ως πρώτη της προτεραιότητα την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που θα προκαλέσουν μεγάλη κοινωνική αναταραχή στο εσωτερικό της χώρας, καθώς πρόκειται για ένα άδικο και ανάλγητο μέτρο.
Η κυβέρνηση και οι δανειστές πιστεύουν ότι με τους πλειστηριασμούς θα σωθούν οι τράπεζες, θα αποκτήσουν κεφαλαιακή επάρκεια και θα περάσουν με επιτυχία τα stress tests του Μαρτίου 2018 και ο Τσίπρας θα καυχάται ότι έσωσε τις τράπεζες, θυσιάζοντας όμως τα σπίτια χιλιάδων δανειοληπτών.
Οι τράπεζες δεν κρύβουν ότι θα ξεκινήσουν, από τον Ιανουάριο του 2018, πλειστηριασμούς και σε χαμηλής αξίας ακίνητα με τη σιωπηρή συγκατάθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στην αρχή, για λόγους εντυπωσιασμού και όχι τόσο ουσίας, θα εκπλειστηριάζονται μόνο ακριβά ακίνητα άνω των 300.000 ευρώ και λίγο μετά θα βγαίνουν στο σφυρί τα πάντα συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κατοικίας και άλλων ακινήτων μικρής αξίας.
Με αυτό τον τρόπο και αν δεν υπάρξει αντίδραση του κόσμου, οι τράπεζες θα σωθούν και θα γεμίσουν με ευρώ τα θησαυροφυλάκιά τους. Την ίδια στιγμή οι άστεγοι και οι φτωχοί θα πολλαπλασιάζονται καθημερινά, για να είναι οι τράπεζες ισχυρές και κεφαλαιοποιημένες.
Τέλος, η κυβέρνηση έχει σκεφτεί ένα ακόμα τρόπο πως θα πάρει χρήματα από τον κόσμο για να τα δώσει στις τράπεζες. Εντός των ημερών θα εφαρμόσει το λεγόμενο swap με το οποίο θα αντικαταστήσει τα ομόλογα που είχαν δοθεί το 2012 με το PSI και είχαν εγγύηση του ESM, με άλλα που δεν θα έχουν εγγύηση και σε περίπτωση απαραίτητης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, θα κουρευτούν με συνοπτικές διαδικασίες. Με άλλα λόγια για άλλη μια φορά το κράτος “ληστεύει” τους ίδιους του τους πολιτες για το “καλό” των τραπεζών…
danioliptes.gr